Taken van de bruidegom

De bruid heeft heel wat taken in de aanloop naar de bruiloft, maar ook de bruidegom moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Er zijn een aantal zaken die vaak worden geregeld door de bruidegom. Niet alles komt op het bordje van de bride-to-be te liggen. Heb je al helemaal zin in de grote dag? Grijp dan nu je kans en ga aan de slag met de voorbereidingen voor de bruiloft.

Gastenlijst

Allereerst komt de bruidegom om de hoek kijken tijdens het opstellen van de gastenlijst. Samen met de aanstaande bruid bekijk je wie er absoluut niet mogen ontbreken op de gastenlijst. Het is goed om van tevoren te bepalen hoe groots jullie de bruiloft willen vieren. Het kan soms moeilijk zijn, maar met een kleiner budget is het vaak niet mogelijk om iedereen uit te nodigen. In dat geval moet je net als de bruid keuzes maken.

Het samenstellen van de gastenlijst gaat altijd in goed overleg. Bekijk ook de wensen van bijvoorbeeld je ouders. Willen zij graag dat een dierbare uit de familie ook aanwezig is? Overleg dit goed en bekijk of dit binnen het budget past. Daarnaast moet de bruidegom de adressen van zijn gasten verzamelen. Op die manier kan er een save the date kaart verstuurd worden. Uiteraard worden deze adressen ook gebruikt voor de definitieve uitnodiging van de bruiloft. 

Getuigen

Net als de bruid heb je op de grote dag getuigen. Dit zijn vaak de meest dierbare personen in je leven. Dat kan een ouder zijn, maar ook een broer of je beste vriend. Stel je getuige op tijd op de hoogte van hun taak. Herinner hem er op de grote dag bijvoorbeeld aan dat hij de ringen meeneemt naar de bruiloft om problemen te voorkomen. Daarnaast moet je vertellen wat de planning is en welke dresscode er geldt. Natuurlijk wil je ook laten weten dat je dankbaar bent. Zorg dus ook voor een leuke attentie op de grote dag.

Trouwpak

Nu je een of meerdere getuigen hebt, kan je aan de slag met het uitzoeken van het trouwpak. De getuige gaat vaak mee op pad om het trouwkostuum mee uit te zoeken. Daarnaast kan je ook andere dierbaren meenemen voor deze zoektocht. Ga op tijd aan de slag. Vaak zijn er nog wat aanpassingen aan het trouwpak nodig en daar gaat wat tijd overheen. Daarnaast kan je een lapje stof van de jurk meenemen om er zeker van te zijn dat het pak bij de jurk past.

Geloften

Tijdens de trouwdag vertel je waarom de bruidegom de liefde van je leven is. Je spreekt in je geloften uit wat haar zo bijzonder maakt en deelt eventueel een paar mooie anekdotes. De geloften spelen een belangrijke rol tijdens de grote dag. Ga op tijd aan de slag en probeer het de geloften vanuit je hart te vertellen. Het is goed om de geloften voor de bruiloft een aantal keren te oefenen en eventueel te delen met dierbare. Zo kan je het hier en daar nog aanpassen als je bijvoorbeeld over een zinnetje struikelt.

Speech

Op de bruiloft wordt er van de bruidegom verwacht dat hij een speech geeft. Het is niet verplicht, maar het hoort er wel een beetje bij. In de speech verwelkom je de gasten en bedank je hen voor hun aanwezigheid. Je kan de speech zo persoonlijk maken als je zelf wil, maar maak het niet te lang. Het is gebruikelijk dat deze speech aan het begin van het avondfeest wordt gehouden.

Trouwvervoer

Je aanstaande wil zich waarschijnlijk vooral bezighouden met de aanschaf van de jurk, de trouwlocatie, de catering en de aankleding. In de meeste gevallen komt de organisatie van de trouwvervoer dan ook bij de bruidegom te liggen. Uiteraard overleg je dit met de bruidegom. Denk niet alleen aan jullie eigen vervoer, maar ook aan het vervoer van de gasten. Vind de bruiloft plaats op twee locaties? Zorg dan dat de gasten gemakkelijk van locatie A naar B kunnen.

Andere taken

Naast de bovenstaande taken, is het belangrijk dat je als bruidegom betrokken bent bij de bruiloft. Laat merken dat je het belangrijk vindt en toon interesse in de bruid. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het wordt soms vergeten. Ga er niet vanuit dat bovenstaande taken je enige taken zijn. De bruidegom heeft jou nodig om alles in goede banen te leiden. Jullie doen dit samen en er wordt op je gerekend. Neem je verantwoordelijkheid zoals dat ook wordt verwacht tijdens jullie huwelijk.

Daarnaast is het belangrijk om op tijd te komen op de bruiloft. Dat klinkt misschien als een open deur, maar er zijn genoeg bruidegommen die te laat komen op hun eigen bruiloft. Dat zorgt voor een hoop stress op de grote dag. Het liefst ben je zelfs te vroeg tijdens de grote dag en zorg je voor een goede voorbereiding.

Inspiratie

TopTrouwen is het online magazine voor de aanstaande bruid en bruidegom. Ben je op zoek naar meer inspirerende artikelen? Bekijk het allemaal in het online trouwmagazine.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker