Etiquette: haar vader vragen om haar hand

We kennen inmiddels heel wat tradities rondom de bruiloft die achterhaald zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bruidsschat. Het is ontzettend fijn dat stellen tegenwoordig zelf kunnen kiezen in welke tradities zij zichzelf wel kunnen vinden. Er zijn echter bepaalde etiquette die nooit uit de mode zullen raken. De hand aan haar vader vragen is er daar één van.

Volgens de traditie vraag je als man aan de vader van de aanstaande bruid om haar hand. Vroeger was dit gebruikelijk en ging de man echt op bezoek bij de vader. Tegenwoordig hangen er minder regels rondom dit gebruik, maar het wordt nog steeds vaak gedaan. In het verleden werd er toestemming gevraagd aan de vader, maar tegenwoordig worden beide ouders vaak betrokken in deze traditie.

Negatief

De hand van de vader vragen is een uiting van respect. Op deze manier laat je jouw schoonouders weten dat hun mening telt. Eigenlijk hangt er weinig af van deze traditie. Wanneer je schoonouders negatief reageren, houdt dat niet in dat jullie niet mogen trouwen. Uiteraard komt het maar zelden voor dat iemand negatief reageert op dit verzoek. Waarschijnlijk zullen je schoonouders dolenthousiast zijn.

Vind je het ouderwets om deze etiquette te volgen? Vraag dan niet om toestemming, maar vraag om hun zegen of gelukwensen. Hiermee leg je ook minder druk op een bepaalde vraag en komt er minder spanning op de reactie te liggen. Ben je bang voor de reactie? Probeer het te relativeren. In de meeste gevallen zal de vader het op prijs stellen dat je dit eerst aan hem vraagt.

Volgorde

Er is veel verwarring over de volgorde van deze etiquette. Moet je eerst om toestemming vragen en dan pas een huwelijksaanzoek doen? Vroeger was dit wel zo, maar tegenwoordig is dit allemaal minder strikt. Je kan eerst het aanzoek doen en dan bij haar ouders langsgaan. Het is in die zin wel belangrijk om het nog even geheim te houden voordat je de ouders van je aanstaande bruid hebt gesproken. Anders is het effect weg en heeft heel deze etiquette geen zin meer.

Veel mannen vragen zich af wat voor nut het vragen van de hand van de vader heeft. Eerder legden we al uit dat het een vorm van respect is. Je versterkt hiermee de onderlinge band. Dat is belangrijk want jullie zullen nog lang met elkaar door een deur moeten. Zie het dus als een mooie kans om een goede band op te bouwen. Het is dan ook het beste om de hand van de vader te vragen in een persoonlijk gesprek. Doe dit bij voorkeur niet over de telefoon.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie? Je vindt het allemaal in ons online trouwmagazine.Gerelateerde producten

Bekijk alle bedankjes-en-cadeaus in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker