Do’s en don’t voor ouders op de bruiloft

Wauw, je dochter of zoon gaat trouwen! Niet alleen een bijzonder, maar ook een emotioneel moment voor jou als ouder. Door die emoties weet je soms niet goed wat je beter wel en niet kan doen. Zowel moeder als vader kunnen bepaalde zaken beter wel of juist niet doen. In dit artikel vertellen we je meer over de do’s en don’ts voor ouders op de bruiloft.  

Als ouder van de bruid- of bruidegom maak je de bruiloft van dichtbij mee. Waarschijnlijk hebben de aanstaande bruid en bruidegom heel wat te regelen. Soms loopt de spanning hoog op en het kan best zo zijn dat je heel wat over je heen krijgt. Blijf ten alle tijden rustig en laat het over je heen komen. Probeer vooral te genieten en stel hem of haar gerust wanneer het even te veel wordt.

Drink niet te veel

Daarnaast geldt ervoor zowel vader als moeder een gouden regel: drink absoluut niet te veel. Uiteraard mag je genieten op de grote dag, maar doe dit met mate. Wanneer je te veel drinkt, kan er het een en ander verkeerd lopen. Wie alcohol op heeft, praat vaak wat makkelijker en je wil ruzies of onenigheid voorkomen. Laat alcohol de sfeer niet verpesten. Daarnaast wil je niet totaal van de kaart op de trouwfoto’s staan.

Gedraag je

Het ligt een beetje voor de hand, maar het gaat vaak genoeg verkeerd. Gedraag je in de aanloop naar de bruiloft maar ook op de grote dag zelf. Jij bent de ouder en moet het goede voorbeeld geven. Haal geen gekke fratsen uit en let op met kritiek. Geef geen commentaar op zaken die op de grote dag niet goed lopen. Het echtpaar heeft al genoeg om op te letten en heeft echt geen zin in jouw kritiek. Geniet juist van het moment.

Geen wit

We begrijpen niet dat het nog steeds fout gaat: draag geen wit! Dit geldt ook voor de tinten ivoor en champagne. Deze kleuren zijn alleen voor de bruid. Heeft de bruid een ander kleurtje gekozen? Dan kan je in overleg wel voor een witte jurk of een wit pak gaan. Het gaat overigens niet alleen om de kleding, maar ook om het gedrag. Probeer niet in het middelpunt van de belangstelling te gaan staan. Dit is niet jouw dag.

Steun

Uiteraard zijn er ook heel veel zaken die je wel mag doen. Als ouder is het belangrijk dat je betrokken bent bij – de organisatie van – de bruiloft. Help indien nodig en toon initiatief en interesse. Communiceer duidelijk en treed op als gastvrouw of gastheer. Uiteraard geef je het echtpaar ook een persoonlijk cadeau waar ze echt iets mee kunnen.

Inspiratie

Het online trouwmagazine van TopTrouwen staat bomvol inspiratie. Mis niets en kijk snel verder voor de laatste weetjes, trends en checklists.

 Gerelateerde producten

Bekijk alle disposable-cameras in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker