Tips voor de speech als bruidsmeisje

Gefeliciteerd, je bent gevraagd als bruidsmeisje! Wat een eer. Misschien gaat je beste vriendin trouwen of een familielid. Wie er ook trouwt, als bruidsmeisje heb je een belangrijke taak en heel wat verantwoordelijkheden. Eén van de taken is de speech. Het is niet verplicht, maar wel heel leuk. Toch is het niet altijd makkelijk om op de juiste woorden te komen. We helpen je op weg met onze tips voor het schrijven van de speech.

Je gaat natuurlijk voor een speech die iedereen bij zal blijven. Timing is daarbij het allereerste belangrijke punt. De bruiloftsplanning kan bestaan uit een strak thema. Bekijk dus goed wat het juiste moment is om jouw speech te geven. Ga niet als eerste. De vader van de bruid geeft vaak de eerste speech. Overleg het juiste moment met de andere gasten en bespreek het met de ceremoniemeester.

Persoonlijk

Als bruidsmeisje wil je een persoonlijke speech geven. Het is daarbij belangrijk dat je niet te langdradig wordt. Een korte speech is vaak krachtiger. Ga dus niet voor een uitgebreid verhaal, maar probeer je boodschap zo krachtig mogelijk samen te vatten. Een korte boodschap is ook veel makkelijker wanneer de zenuwen hoog oplopen. Vertel bijvoorbeeld hoe jullie elkaar hebben ontmoet, wat haar zo bijzonder maakt en waarom zij een goede echtgenote zal zijn.

Origineel

Daarnaast is het belangrijk dat je met een originele speech komt. Vermijd cliches en zet de bruid niet voor paal. Laat de boodschap vanuit je hart komen en geef een eigen draai aan je verhaal. Het is belangrijk dat de speech over de bruid en de bruidegom gaat. Jouw gevoelens of de zoektocht naar de perfecte jurk als bruidsmeisje zijn op het moment van de speech niet belangrijk.

Niet grappig

Veel bruidsmeisjes denken dat de speech grappig moet zijn. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Spreek vanuit je hart. Wanneer grapjes niet bij je passen, maak ze dan ook niet. Dat komt alleen maar ‘nep’ over. Je kan ook een prachtige speech geven door de juiste emoties over te brengen naar het publiek. Ook zo’n speech kan goed blijven hangen en de bruid zal het prachtig vinden.

Opbouw

Een goede opbouw van de speech bestaat bijvoorbeeld uit een terugblik naar jullie ontmoeting. Vervolgens bouw je de speech op naar de ontmoeting met de bruidegom. Eindig het verhaal met de beste wensen naar het echtpaar toe en vertel wat het bruidspaar zo’n prachtig koppel maakt. Tip: praat nooit over ex’en van de bruid in de speech. Dat kan alleen maar voor problemen zorgen.

Inspiratie

Als bruidsmeisje wachten er nog veel meer taken op je. Benieuwd wat de taken zijn en hoe je dit het beste kan aanpakken? In ons online trouwmagazine vind je meer inspirerende artikelen.Gerelateerde producten

Bekijk alle strooimandjes in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker