Tips voor de ceremoniemeester

Een fantastische eer! Je wordt gevraagd als ceremoniemeester. Een ceremoniemeester heeft een belangrijke rol tijdens de bruiloft. Maar waar moet je allemaal aan denken? Wat wordt er precies van je verwacht als ceremoniemeester? Wij geven je tips om alles in goede banen te leiden tijdens deze grote dag.

Wat doet een ceremoniemeester op een bruiloft?

Als ceremoniemeester heb je een grote verantwoordelijkheid. Je wordt min of meer het aanspreekpunt voor deze belangrijke dag van de bruid en bruidegom. Je moet er rekening mee houden dat dit een stressvolle taak kan zijn. Bedenk je dus van te voren goed of de taak wel aan jou besteed is. Kun je goed organiseren en ben je stressbestendig? Dan is dit de perfecte taak voor jou!

Allereerst is het van groot belang dat je om de tafel gaat zitten met het bruidspaar. (Bijna) alles wat je doet, doe je in overeenstemming met hen. Het is immers hun dag! Stel dus van te voren een takenpakket op, zodat jullie precies weten waar jullie aan toe zijn en zodat er geen dubbele taken vergeven worden.

De taken van de ceremoniemeester

  1. Zorg dat de gasten weten dat jij de ceremoniemeester bent, en dat ze zich met vragen of opmerkingen tot jou kunnen wenden. Dat neemt veel werk en stress voor het bruidspaar uit handen.
  2. Zorg voor een draaiboek. Maak dit bijvoorbeeld samen met het bruidspaar, of vraag wat hun wensen zijn. Tuurlijk kun je een verassing inplannen, maar zorg in grote lijnen dat ook het bruidspaar weet waar ze aan toe zijn. Geef een uitdraai van het draaiboek aan de belangrijkste gasten van de bruiloft (bruidspaar, ouders en naaste vrienden/familie).
  3. Zorg dat je de gegevens hebt van alle belangrijke personen. Vraag daarom aan het bruidspaar om contactgegevens. Je weet maar nooit!
  4. Maak samen met het bruidspaar een to-do-list.
  5. Het is gebruikelijk dat de ceremoniemeester ook de taak van de decoratie op zich neemt. Zorg dat het huis van de ouders of de vertreklocatie mooi is aangekleed, maar bijvoorbeeld ook de tafeltjes van het restaurant.
  6. Vergeet de corsages niet! Doorgaans regelt de ceremoniemeester het juist opspelden van de corsages bij het bruidspaar en de gasten.
  7. Zorg dat de erehaag vanuit het stadhuis of de kerk juist opgesteld staat. Geef de gasten waar nodig aanwijzingen. En… misschien wat feestelijke bellenblaas? Let op: bij sommige gemeentehuizen en kerken is het niet toegestaan om te strooien met confetti of rijst. Bekijk dus van te voren wat mogelijk is. Op zoek naar iets origineels? Lees dan het artikel over alternatieven voor bruidsconfetti.
  8. Houd een oogje in het zijl, de gehele dag door. Kijk waar je een handje kunt helpen. Check regelmatig of alles volgens planning verloopt en de gasten het naar hun zin hebben.
  9. Vergeet niet om hulp te vragen als dat nodig is. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet alleen af. Dat is helemaal niet erg! Maar vraag wel op tijd om assistentie, om problemen te voorkomen.
  10. Last but not least; geniet! Als iets even niet volgens planning verloopt is dat echt niet erg. Probeer niet te veel te stressen, want ook het bruidspaar zal dat merken. Enjoy!

Willen jullie een ceremoniemeester? En wie kiezen jullie daarvoor?


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle strooimandjes in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker