Traditie van het bruidsboeket

Al sinds jaar en dag draagt de bruid een bruidsboeket tijdens de bruiloft. Wie het boeket volgens de traditie weet te vangen, is de volgende in de rij die gaat trouwen. Zo’n bruidsboeket is natuurlijk prachtig, maar waar komt de traditie vandaan en was het altijd een boeket met bloemen? We vertellen je graag meer over de geschiedenis, traditie en etiquette rondom het bruidsboeket.

Het bruidsboeket vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd. Toch was het in die tijd heel anders. Zo’n boeket bestond namelijk niet uit prachtige bloemen, maar uit knoflook, kruiden en specerijen. Het boeket had op deze manier een sterke geur en zou de kwade geesten afschrikken. Op die manier zouden de bruid en bruidegom beschermd zijn tegen al het kwaad. Als teken van vruchtbaarheid werd er vaak graan toegevoegd.

Bloemen in het boeket

Pas later in de Victoriaanse tijd werden er bloemen toegevoegd aan het boeket. Het bestond voornamelijk uit rozen, maar later begonnen echtparen steeds meer verschillende soorten bloemen toe te voegen aan het boeket. Ook de betekenis van de verschillende bloemen werd steeds belangrijker. Oorspronkelijk werd het bruidsboeket door de bruidegom uitgezocht en als cadeau aan de bruid gegeven op de grote dag.

Bruidegom kiest het boeket

Het bruidsboeket werd oorspronkelijk aan de bruid gegeven wanneer deze bij het ouderlijk huis werd opgehaald door de bruidegom. Tegenwoordig kiezen stellen het bruidsboeket vaak samen uit. Het gaat vaak niet meer om de symbolische betekenis, maar om de kleuren en smaak van het stel. Dat is niet zo gek, je wil immers dat het boeket past binnen het thema van de bruiloft. Ook moet het een mooie aanvulling zijn op de jurk van de bruid en passen bij de andere bloemdecoraties.

Gooien van het bruidsboeket

Een andere oude traditie is het gooien van het bruidsboeket. Lang geleden geloofden men dat slechts een paar uitverkorenen mensen trouwden. Het zou geluk brengen om de bruid aan te raken en dus deden wanhopige vrouwen hier alles aan. Ze probeerden zelfs stukken stof van de bruidsjurk af te scheuren.

Bijgeloof

Om de jurk heel te houden, gooiden de bruid het boeket om de wanhopige vrouwen af te leiden. Dat werkte goed want de vrouwen geloofden erin dat ze de eerstvolgende zouden zijn die trouwde wanneer ze het boeket zouden vangen. Het gooien van het boeket is nu nog steeds een traditie, maar het gaat er gelukkiger wat rustiger aan toe.

Inspiratie

TopTrouwen is het online trouwmagazine voor de aanstaande bruid. Druk bezig met de voorbereidingen voor jouw bruiloft? Laat je op weg helpen en maak gebruik van onze planningtools.







Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires/bruidsboeketten in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker