Hoe maak je een draaiboek voor de bruiloft?

De bruiloft is een speciale dag die je het liefst tot in de puntjes verzorgd. Een draaiboek is een handig hulpmiddel. Door een draaiboek in elkaar te zetten, weet iedereen wat de planning is en krijg je meer rust in je hoofd. Toch is het maken van een draaiboek niet zo makkelijk als het klinkt. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.  

Een draaiboek helpt je om voldoende tijd voor alle onderdelen te reserveren. Allereerst is het dus goed om na te gaan hoeveel tijd ieder onderdeel zal innemen. Denk niet alleen aan de ceremonie, maar ook aan het laten doen van je haar en make-up. We hebben een indicatie van een aantal belangrijke onderdelen voor je op een rijtje gezet:

  • Aankleden, visagie en kapsel: ongeveer 2 tot 3 uur
  • Ceremonie: 45 minuten tot 1 uur
  • Fotoshoot: ongeveer 1 tot 2 uur
  • Receptie: ongeveer 2 uur
  • Diner: ongeveer 2 tot 3 uur
  • Feest: ongeveer 4 tot 6 uur

De precieze tijden zijn afhankelijk van je eigen wensen. Bespreek dit dan ook met je visagist, fotograaf en de trouwlocatie. Op die manier kan je een goede planning van de dag opstellen. Wanneer je weet wat de precieze tijden zijn, kan je starten met het in elkaar zetten van het draaiboek. Er is in ieder geval één ding belangrijk om te weten. Op de dag zelf kan het best gebeuren dat de dingen niet verlopen volgens het draaiboek. Het draaiboek is een richtlijn, raak dus niet gestrest wanneer niet alles volgens deze planning verloopt. Als je maar plezier hebt!

Draaiboek maken

Een draaiboek kan je het beste in tabelvorm maken. Geef aan wat de begin- en eindtijd is, om welk onderdeel het gaat en welke personen een belangrijke rol hebben op dit moment. Je kan er ook voor kiezen om nog een tabel met de leverancier of de locatie toe te voegen. Op die manier is het extra duidelijk voor alle aanwezigen. Vooral de ceremoniemeester kan op die manier snel schakelen wanneer hij of zij meer informatie nodig heeft van de leverancier.

Het draaiboek kan je simpelweg maken op de computer. Op die manier kan je het nog aanpassen en meerdere keren uitprinten. Je kan dit doen in een programma zoals Word, maar je kan ook gebruik maken van een online tool. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van draaiboeken voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren en stel aan de hand van deze informatie en voorbeelden je eigen draaiboek op.

Meer lezen?

TopTrouwen is het online trouwmagazine. Alles weten over trouwen en wat je moet regelen? Neem dan een kijkje op onze blogpagina.Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker