Zo kun je slim besparen op de trouwfotograaf en videograaf

Hoe kan je slim besparen op de trouwfotograaf en videograaf? Eigenlijk zijn er veel zaken waar je op kan besparen, maar vergeet niet dat besparen op de trouwfoto's een verkeerde besparing kan zijn. De trouwfoto’s spelen ook na de bruiloft nog een belangrijke rol en je krijgt er zeker spijt van als je dit niet door een professional laat doen. We geven je in dit artikel een aantal bespaartips die niet afdoen aan de kwaliteit van je foto’s en eventuele trouwvideo.  

Slim besparen trouwfotograaf

Je zal niet de eerste bruid zijn die spijt krijgt dat ze een vriend of vriendin de trouwfoto’s heeft laten maken voor een zacht prijsje. Trouwfotografie is echt een vak apart en je kan hier dus beter een professional voor inschakelen. Maar zo’n professional vraagt vaak een aardig prijsje. Gemiddeld liggen de kosten van een trouwfotograaf tussen de 750 en 1500 euro. Toch kan je wel besparen op de fotograaf zonder dat de kwaliteit van de foto’s er onder zal leiden.

Een pakket

Gelukkig kan je namelijk bij veel professionals een pakket naar wens samenstellen. Misschien is het helemaal niet nodig om de fotograaf de volledige dag in te huren, maar juist pas in de middag of in de avond. Op die manier kan je slim besparen en de mooiste momenten van de trouwerij vastleggen. Misschien hoeft de fotograaf er helemaal niet in de ochtend te staan, maar pas bij aanvang van de ceremonie en de receptie. Als de verschillende onderdelen van de bruiloft op een locatie plaatsvinden heeft de fotograaf meer tijd om foto’s te schieten. 

Digitale bestanden

Bespreek met de fotograaf goed door wat je wensen en je stijl is. Op die manier kom je niet voor onverwachte verassingen te staan en hebben jullie een duidelijke focus. Bespreek ook wat je krijgt voor het geld. Hoe zit het me de digitale bestanden en wil je iets laten afdrukken of niet? Misschien vind je een afdruk helemaal niet nodig en kan je op die manier ook weer geld besparen op het budget voor de trouwfoto’s en de video. Zorg ervoor dat je een volledig beeld hebt van de totale kosten.

Reiskosten

Daarnaast kan je besparen op de trouwfotograaf door iemand in de directe omgeving van de locatie te vragen. Op die manier hoeft de fotograaf geen lange afstand af te leggen en kan je besparen op de kosten. Je kan extra reiskosten ook voorkomen door tijdens de eerste afspraak zelf naar de fotograaf te reizen in plaats van andersom. Kan je geen betrouwbare expert vinden in de omgeving? Bespaar hier dan niet op en ga alsnog voor een professional die wat verder moet reizen.

Een locatie

Een andere slimme bespaartip is om de volledige trouwerij op een locatie te organiseren. Zo zit je ook tijdens de trouwlocatie niet met onnodige reistijd. De fotograaf hoeft zijn of haar spullen niet opnieuw in- en uit te pakken en heeft meer tijd om foto’s te maken. Dat is een win-winsituatie voor jullie allebei. Door voor een trouwlocatie te kiezen, kan je ook besparen op andere vlakken zoals het trouwverhuur en de locatiekosten.

Geen ruwe bestanden

Daarnaast zijn er ook fotografen die het video- en fotomateriaal versturen voor de nabewerking. Dit brengt soms extra kosten met zich mee. In plaats daarvan kan je ervoor kiezen dat de fotograaf zelf een selectie maakt en gelijk aan de slag gaat met de bewerking. De trouwfotograaf is immers een expert en kiest echt wel de juiste beelden uit die je mooie herinneringen aan de bruiloft geven.

Slimme tips

Daarnaast zijn er nog een aantal slimme tips waar je mee kan besparen. Trouw bijvoorbeeld niet in het hoogseizoen. De trouwfotograaf heeft in deze periode minder boekingen staan en kan misschien een hanteert misschien een gereduceerd tarief. Daarnaast is het goed om de trouwfotograaf en videograaf gezamenlijk in te huren. Ga dus voor een expert die op beide gebieden inzetbaar is. Dat scheelt in de kosten. Als je het aantal uren van de fotograaf wil reduceren, kan je dit ook opvangen door een leuk fotohokje te plaatsen op de trouwerij. Op die manier staan toch alle gasten op een leuke manier op de foto. Dit geeft een extra speels effect.

Vraag om een referentie

Kan je ondanks deze tips geen fotograaf vinden die binnen jullie budget past? Het kan soms moeilijk zijn. Als je een fotograaf hebt gevonden die qua stijl bij jullie past, maar niet qua budget is er nog een andere optie. Vraag aan deze fotograaf of hij of zij iemand kent met dezelfde stijl en een andere prijsklasse. Dat is helemaal niet vreemd binnen de fotografiewereld. Zij kunnen je vaak namen geven van andere professionals die ze kennen en waar zij mee hebben samengewerkt. Vertrouw in dit geval ook altijd op je gevoel. Je moet er een goed gevoel bij krijgen en van tevoren goede afspraken maken.

Meer inspiratie

Ben je op zoek naar meer inspirerende artikelen? Bijvoorbeeld over de voorbereidingen van de bruiloft? We helpen je graag op weg. TopTrouwen is het online trouwmagazine voor de aanstaande bruid- en bruidegom. Kijk snel verder naar alle anderen artikelen in ons online trouwmagazine.Gerelateerde producten

Bekijk alle foto-en-video/wegwerpcameras in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker