Je achternaam wel of niet veranderen als je gaat trouwen

Wil jij je achternaam wel of niet veranderen als je gaat trouwen? Vroeger nam je de naam van je geliefde aan na de bruiloft. Tegenwoordig zijn er verschillende opties. Je kan kiezen om je naam te houden, een dubbele achternaam te nemen of de naam van je geliefde aan te nemen. De man kan ook de achternaam van zijn geliefde aannemen. We vertellen je alles over de regels en mogelijkheden over de achternaam in dit artikel.

Tot nu toe ben je door het leven gegaan met jouw meisjesnaam. Best een verandering als je nu ineens de naam van je partner neemt. Gelukkig hoef je niet meteen na de verloving te kiezen welke achternaam je wil aannemen. Je achternaam zal niet automatisch veranderen in de achternaam van je partner.

Ondertrouw

Je moet dit zelf laten wijzigen in de gemeentelijke basisadministratie. Wanneer jullie in ondertrouw gaan, geef je dit aan en wordt het officieel vastgelegd. Je kan er ook voor kiezen om de naam te laten veranderen na de bruiloft. Ook wel fijn om te weten, er worden geen kosten in rekening gebracht voor deze aanpassing.

Keuzes achternaam

Maar welke keuzes heb je nou eigenlijk precies als het aankomt op de achternaam?

  • Je neemt de achternaam van jouw partner aan
  • Jouw partner neemt jouw achternaam aan
  • Je neemt eerst jouw eigen achternaam en dan de achternaam van je partner (of andersom)
  • Je behoud je eigen achternaam 

Naam van partner

In Nederland kiezen de meeste vrouwen ervoor om de naam van hun partner aan te nemen. Ook een dubbele achternaam wordt vaak gekozen. Je kan de naam van jouw partner aannemen omdat je het romantisch vindt. Het is nogal wat om dezelfde naam te dragen! Als je een dubbele achternaam neemt, zal iedereen bovendien weten dat je getrouwd bent met de liefde van je leven!

Eigen naam behouden

Wanneer je hier niet zoveel waarde aan hecht, kan je ervoor kiezen om je eigen naam te behouden. Soms is het praktischer om je eigen naam te houden. Misschien moet je hierdoor veel zaken wijzigen of ben je op die manier niet meer herkenbaar in je vakgebied. Dat zijn allemaal zaken om over na te denken.

Kinderwens

Daarnaast kan je ook rekening houden met een eventuele kinderwens. Kinderen krijgen vaak de achternaam van de vader. Als jullie geen achternaam delen, heb je straks een andere achternaam dan je kinderen. Sinds 1998 is het voor mannen ook mogelijk om de naam van hun partner aan te nemen. Dit komt nog niet zo vaak voor, maar dit kan handig zijn. Bijvoorbeeld als jij als vrouw graag je achternaam wil behouden vanwege bekendheid van je werk of vanwege de familiegeschiedenis. En nog een belangrijk weetje: jullie kinderen kunnen geen dubbele achternaam krijgen.

Maak het bekend

Wat je wellicht zal verbazen en wat ook niet iedereen weet is dat de naam van je partner niet altijd in jouw paspoort komt te staan.
Wanneer je hebt gekozen om jouw jouw partners achternaam te nemen of een dubbele achternaam, dan komt er te staan "e.v.", ofwel "echtgenoot van".
Omdat je na het huwelijk een nieuwe achternaam hebt, dien je de naam ook door te geven aan de relevante instanties. Voor jouw gemak geven we je hier een lijstje van instanties waar het verplicht of handig is om jouw naamswijziging door te geven:

  • Belastingdienst
  • Verzekeringen
  • Werkgever
  • Pensioenmaatschappij (dit kan vaak direct via je werkgever)
  • Creditcard maatschappij
  • Bank (lopende rekening, spaarrekening etc.)
  • Internet/telefonie/TV provider
  • Huisarts en/of ziekenhuis
  • Abonnementen (sportschool, magazines etc.)

 

Zo heb je nu een beter beeld van wat er komt kijken bij een naamswijziging bij het huwelijk. Maak voor jezelf een goede afweging en overleg natuurlijk met je partner. We wensen je veel succes met kiezen!







Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker