Wat is de smart casual dresscode?

Wanneer je gaat trouwen, kies je waarschijnlijk voor een dresscode op de trouwuitnodiging. Er zijn ontzettend veel verschillende dresscodes met allemaal unieke eigenschappen. De dresscode smart casual is een tussenweg tussen super chique en alledaags. Handig wanneer je op zoek bent naar een tussenweg. In dit artikel vertellen we je precies hoe deze dresscode er in de praktijk uit ziet.

Het bepalen van de dresscode is niet bepaald makkelijk. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende termen op dit gebied. Door de jaren heen zijn de eigenschappen van deze verschillende kledingvoorschriften ook nog eens veranderd. De dresscode smart casual is een ideale tussenweg die fijn kan zijn wanneer je de bruiloft wat luchtiger wil houden.

Smart casual

Een outfit volgens de dresscode smart casual bestaat meestal uit goed passende, nette kleding. Het is minder formeel als bijvoorbeeld business casual of andere dresscodes die vaak voor bruiloften worden gehanteerd. Deze dresscode vindt zijn oorsprong in de jaren 20 van de negentiende eeuw. In de loop van de tijd is dit voorschrift natuurlijk geëvolueerd en zijn er aanpassingen doorgevoerd.

Het idee achter deze kledingstijl is dat je er benaderbaar uitziet. Smart casual is geschikt voor iedere gelegenheid omdat het aan de andere kant een net, zakelijk karakter heeft. Deze dresscode kenmerkt zich eigenlijk door een stapje verder te gaan dan je alledaagse, vrijetijdskleding. Vooral de afwerking, de details, kunnen deze look juist maken of breken. Kies de items dus met de nodige zorg uit.

De ‘smart’ in casual

Bij smart casual ga je voor een look die enigszins casual is. Toch is er een groot verschil met alledaagse kleding. Je kiest namelijk voor kleding die goed aansluitend is en vaak worden er luxere stoffen gebruikt. Een gekreukelde blouse of een goedkoop t-shirt is in dit geval echt not done. Je kiest binnen deze look ook nooit voor extreme kledingstukken of extra opvallende accessoires.

In de basis is het bij smart casual verstandig om een aantal kledingstukken te kiezen die op maat zijn gemaakt. Voor vrouwen kan dit bijvoorbeeld een nette, zwarte jurk zijn. Voor mannen een pantalon. Deze kledingstukken combineer je vervolgens met meer casual kledingstukken. Voeg bepaalde accessoires toe die je persoonlijkheid benadrukken en maak de stijl op die manier eigen.

Smart casual voor vrouwen

Een voorbeeld voor vrouwen is bijvoorbeeld een nette, katoenen casual jurk met een formele blazer. Dit is een stijl die beschouwd kan worden als smart casual. Bij vrouwen is het vooral belangrijk om binnen deze stijl niet te flitsend over te willen komen. Ga voor nette kledingstukken zoals jurken, blazers, op maat gemaakte broeken en hakken. Deze kun je vervolgens combineren met meer casual kledingstukken.

Bij smart casual gaat het vooral om het vermogen om casual en nette kleding op de juiste manier met elkaar te combineren. Denk niet alleen aan de verschillende soorten kleding, maar houd ook rekening met de kleuren, patronen en de soorten stoffen die je draagt. Dit moet allemaal goed met elkaar matchen. Binnen deze dresscode is het niet verstandig om spijkerbroeken te dragen. Daarnaast zijn te korte rokken of tops met een te lage hals geen aanrader.

Smart casual voor mannen

Vrouwen hebben op dit gebied veel meer keuze dan mannen. Zij kunnen een jurk of rok dragen en de outfit aanvullen met verschillende accessoires. Gelukkig zijn er voor mannen ook genoeg richtlijnen op dit gebied. Om misvattingen uit de weg te helpen: een smart casual outfit hoeft geen fortuin te kosten. Met de juiste items hoeft een outfit niet duur te zijn.

Voor mannen geldt dat het belangrijkste element goed passende kleding is. Ga dus voor broeken, T-shirts of blazers die op maat zijn gemaakt of goed passen. Dit kan namelijk een enorm verschil maken. Toch komt er meer bij kijken dan alleen een goede pasvorm. Het is goed om met laagjes te werken. Ga dus niet alleen voor een T-shirt en een broek, maar meerdere lagen. Op die manier zal je outfit al veel beter tot zijn recht komen. Lees hier ons volledige artikel over smart casual voor mannen.

Hulp inschakelen

Een voorbeeld van zo’n outfit is bijvoorbeeld een wit overhemd met knopen, een semi-nette broek en een casual gebreide blazer of getailleerd vest. Op die manier werk je met laagjes en combineer je casual met nette kledingstukken. Kijk dus zeker wat je al in de kast hebt hangen. Wie weet heb jij jouw outfit al in de kast hangen en hoef je hier niet apart voor te gaan shoppen.

Vind je het lastig om de juiste items bij elkaar te vinden? Dan kan je altijd nog advies inwinnen van experts. Je kan een personal shopper inhuren, maar dat hoeft niet. Je kan ook om advies vragen bij een kledingzaak. Ga in dit geval voor de wat betere kledingzaken in het midden tot hoog segment. Zij kunnen je adviseren over de verschillende kledingstijlen en jouw outfit samenstellen.

Meest gemaakte fouten bij smart casual

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je moet vermijden bij deze kledingstijl. Een veelgemaakte fout is door te casual voor de dag te komen bij deze dresscode. Veel mensen willen te flitsend voor de dag komen en vallen daardoor uit de boot. Probeer de outfit dus enigszins neutraal te houden. Overdrijf niet met kleuren en patronen en ga bij twijfel voor klassieke items.

Zorg daarnaast dat de kleren goed gestreken zijn. Vouwen en kreukels in kleren, gaan slecht samen met deze dresscode. Een belangrijke eigenschap van deze dresscode is daarnaast goed passende kleding. Laat kledingstukken die niet goed passen desnoods innemen of ga voor een kledingstuk dat je op maat kunt laten maken. Dit hoeft vaak niet eens duur te zijn. Tegenwoordig zijn er tal van zaken die dit voor je kunnen doen.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker