Smart casual dresscode voor mannen: Voorbeelden & tips

Heb je een uitnodiging gehad voor een trouwfeest met de dresscode ‘smart casual’? En heb je geen idee wat je moet dragen? Natuurlijk zijn er tal van richtlijnen die we graag met je delen zodat jij goed voor de dag kan komen. Organiseer je zelf een bruiloft en overweeg je om de dresscode smart casual door te voeren? We leggen je uit wat de kenmerken zijn van deze dresscode en waarom je ervoor moet kiezen.

Smart casual is een dresscode die zeer geschikt is voor bruiloften. Het is eigenlijk een kledingvoorschrift waarbij je kiest voor comfortabel en toch netjes. Het ‘casual’ gedeelte in smart casual is misschien niet zo casual als je zou denken. Deze dresscode neigt namelijk meer naar chique en vraagt veel van de niet modebewuste man. Het gaat namelijk om de juiste accessoires. Die kunnen de outfit maken en breken.

Comfy met een casual randje

Smart casual is eigenlijk een chic kledingvoorschrift met een comfy, casual randje. Het wordt niet alleen toegepast bij bruiloften, maar bijvoorbeeld ook bij bedrijven op kantoor. Wanneer je een zakelijke afspraak hebt, is dit een fijne dresscode. Je kunt namelijk nooit de mist ingaan wanneer je een smart casual outfit uit de kast tovert. Je kan vanuit je werk gelijk door naar een feestje of andere privégelegenheid want je bent niet gemakkelijk over- of underdressed.

Twee types smart casual

Smart casual bestaat uit twee categorieën: formal smart casual en informal smart casual.

Formeel smart casual vereist een jasje of blazer, een shirt met kraag, flannels, ribfluwelen broek of chinos (een tussenweg van jeans en een pantalon), en 'smart' schoenen, dus geen sneakers of sandalen. Als het koud is, mag een trui ook gedragen worden.
Informeel smart casual betekent doorgaans dat een spijkerbroek is toegestaan, zolang deze egaal en donkergekleurd is. In hartje zomer of bij een strandgelegenheid zijn soms korte broeken en shirts toegestaan, bij alle andere gelegenheden is het aan te raden om lange broeken en shirts met kraag te dragen.

Welke kledingstukken passen bij smart casual?

Nu je weet wat smart casual is, is het tijd om stil te staan bij de verschillende voorschriften. In de basis zijn er drie kledingstukken die je altijd kunt gebruiken voor de juiste smart casual look;

  • Een mooi overhemd zonder kreukels
  • Een chino, dit is een tussenweg van jeans en een pantalon
  • Een coltrui

De juiste combinatie vinden

Je kan bovenstaande items combineren met andere items. Ga altijd op zoek naar de juiste balans tussen chique en casual. Een voorbeeld van een goede smart casual look is bijvoorbeeld een mooie chino broek met een nette blouse en een colbert met linnenblend. Zo’n modern, getailleerd colbert geeft je outfit een casual randje waardoor je de nonchalante uitstraling krijgt die je wil. Je kan dit vervolgens combineren met klassieke instappers of nette schoenen.

Voorbeelden van smart casual combinaties

Een ander voorbeeld van een goede combinatie is een coltrui met een luxe uitstraling. Je hoeft hier geen jasje over te dragen, maar dit kan wel. Je kan ook een net overhemd combineren met een mooie pullover en een chino. Handig wanneer het wat kouder is en je graag goed gekleed op pad gaat. Naast het dragen van een chino, kan je ook kiezen voor een nette pantalon. Maakt de pantalon je uitstraling te chique? Combineer dit dan met meer sportievere items of accessoires om de juiste balans te vinden.

 

Wat is smart casual en wat niet, met foto voorbeelden

Smart casual: JA
Een goed voorbeeld van informal smart casual. De nette witte sneakers en de lichte broek zijn ideaal voor de zomer. Het shirt heeft een kraag en hij draagt een net jasje.
Smart casual: JA
Nog een voorbeeld van de zomerse smart-casual met een nette broek en mooi bijpassend jasje.
Smart casual: JA
Een voorbeeld van informeel smart casual. Informeel omdat de man sneakers draagt. Verder is hij netjes gekleed met jasje en shirt met kraag. De stropdas is optioneel bij deze outfit.
Smart casual: JA
Een goed voorbeeld van smart casual: een mooie riem, net overhemd, bijpassend jasje en donkere spijkerbroek.
Smart casual: JA
Een voorbeeld van formeel smart casual: de man draagt een pantalon, met bijpassend jasje, overhemd en nette schoenen. De stropdas is niet vereist bij formal smart casual.
Smart casual: NEE
Dit is geen smart-casual, omdat het jasje ontbreekt. Verder ziet het er prima uit.
Smart casual: NEE
Maar, deze komt wel heel dicht in de buurt. Als de man een net jasje erbij zou dragen is het een mooi voorbeeld van formal smart casual.
Smart casual: NEE
Deze man is in volledig pak wat dus niet onder smart casual valt.
Smart casual: NEE
Hoewel de outfit op het bovenlijf keurig is, is ook dit geen smart casual: het jasje ontbreekt en de spijkerbroek bevat scheuren.
Smart casual: NEE
Dit is duidelijk geen smart-casual, de man draagt een zichtbaar kraagloos t-shirt wat niet in de broek zit. Ook ontbreekt het jasje.
Smart casual: NEE
Dit is geen smart casual. Dit zijn geen nette schoenen en geen sneakers. Ook draagt de man een pullover/semi-dikke jas, wat niet valt onder smart casual.
Smart casual: NEE
Dit is geen smart casual, het jasje ontbreekt en de spijkerbroek is te licht. Verder dient het overhemd dichtgemaakt te worden, het shirt in de broek en is een nette riem aan te raden.
Smart casual: NEE
Deze is wat lastiger, maar ook dit is geen smart casual. De outfit is prima in orde, echter het jasje is meer een trui/sweater en daarom dus geen smart casual.
Smart casual: NEE
Dit is geen smart casual, het jasje ontbreekt en eigenlijk zijn de sneakers ook net iets te rommelig.
Smart casual: NEE
Nu zou je steeds beter en sneller moeten kunnen zien wat wel en geen smart casual is. Deze outfit is dat duidelijk niet: geen jasje, een kraagloos t-shirt wat ook nog eens niet in de broek zit.
Smart casual: NEE
Dit is geen smart casual, het jasje is meer een trui en het shirt is kraagloos.
Smart casual: NEE
Dit is geen smart casual, het jasje ontrbeekt wederom en het shirt, alhoewel het een kraag heeft, is gekreukt en rommelig.
Smart casual: NEE
Ook dit is geen smart casual, de man draagt een sweater, kraagloos t-shirt en de sneakers zijn niet netjes genoeg.

Wat kost smart casual?

Zoals je hierboven al ziet hoeft het helemaal niet lastig te zijn om kledingstukken bij elkaar te zoeken. Waarschijnlijk heb je al het een en ander in de kast hangen. Heb je dat niet? Maak je dan niet druk over het prijskaartje. Veel mannen denken dat een smart casual look een flinke uitgave is. Een mooie chino broek of een mooi overhemd hoef je niet per se bij de duurdere kledingzaken aan te schaffen. Je kan de kledingstukken gemakkelijk combineren met andere kledingstukken zoals blazers, pullovers en nette schoenen.

Welke accessoires passen bij smart casual?

Qua accessoires is er veel toegestaan binnen deze look. Accessoires kunnen deze look maken of breken. Een mooi horloge kan de outfit afmaken. Een stropdas is binnen deze dresscode ook geschikt, maar dit is niet verplicht. Je loopt het risico dat je snel overdressed de deur uit gaat met een stropdas. Je kan je stropdas natuurlijk altijd nog afdoen om je outfit meer casual te maken.

Details maken de look

In plaats van een stropdas kan je ook kiezen voor andere toebehoren. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, nette gesp bij je chino of pantalon. Een ander mooi detail zijn de knopen van je blouse en jasje. Manchetknopen zijn een mooie aanvulling voor je look en geven je outfit meer detail. Houd er bij zowel je kledingstukken als de accessoires rekening mee dat je een semi-nonchalante, maar professionele look wil creëren.

Het kiezen van de juiste accessoires

Wanneer je niet goed weet welke accessoires je moet kiezen, selecteer dan een paar items en laat iemand meekijken. Kijk wat je al in huis hebt liggen en wat goed past bij je outfit. Natuurlijk kan je ook advies vragen in een betere kledingwinkel. De verkopers weten vaak veel over deze dresscode en kunnen je helpen om het maximale te halen uit jouw outfit. Met de juiste accessoires kan het heel makkelijk zijn.

Wat kan absoluut niet?

Je weet nu welke kledingstukken geschikt zijn voor smart casual en welke combinaties goed passen bij deze look. Daarnaast weet je hoe belangrijk de juiste accessoires zijn om deze outfit helemaal af te maken. Natuurlijk zijn er ook dingen die absoluut niet passen binnen dit kledingvoorschrift. Laten we eens stilstaan bij de kledingstukken die je absoluut niet moet dragen en waar je absoluut niet voor moet kiezen.

Spijkerbroek en smart casual

Allereerst is het goed om niet te kiezen voor een spijkerbroek. Zeker niet voor een spijkerbroek met scheuren, gaten of een opvallende wassing. Dit past absoluut niet binnen smart casual. Tegenwoordig zien we steeds meer outfitkeuzes waarbij de nette spijkerbroek wordt gedragen. In principe past dit niet binnen deze kledingstijl, maar we zien hier een opkomst in. Je kan dit dus overwegen, maar als je op veilig wil spelen kan je het beter niet doen. Dat geldt overigens in het algemeen voor smart casual: als je het niet zeker weet, neig dan meer naar het formele, dan zit je altijd goed!

Niet opvallend of uitbundig

Daarnaast is het bij smart casual belangrijk om je niet te opvallend of uitbundig te kleden. Gekke patronen of opvallende pronkstukken passen dan ook echt niet binnen deze dresscode. Laat je bloemetjesoverhemd dus liever thuis en ga niet voor een felle kleur chino of pantalon. Deze kledingstijl kenmerkt zich vooral door de rustige kleuren en tinten zoals zwart, blauw, bruin en grijs. Overigens mag je wel spelen met de tint van deze kleuren. Lichtgrijs past bijvoorbeeld prima binnen smart casual.

Schoenen en smart casual

Schoenen zijn daarnaast een belangrijk onderdeel van je outfit. Wanneer je smart casual hoort, denk je misschien dat sneakers prima passen. Toch kan je beter voor een nette variant gaan. Het hoeft niet gelijk een hele nette schoen te zijn, maar zeker niet de sportschoen. Er zijn gelukkig voldoende mooie nette sneakers  te vinden. Bij twijfel geldt weer: laat de sneaker achterwege of check het nog even bij de organisatie wat wel en niet kan. Een goed afgewerkte instapper van suède leent zich ook prima voor deze outfit. 

Geen kreukels en vouwen

Misschien wel de belangrijkste regel van deze dresscode is dat je er netjes, verzorgd uit moet zien. Belangrijk daarbij is de staat van de kleding. Dit moet netjes afgewerkt zijn en kreukels of vouwen kunnen absoluut niet. Zorg er dus altijd voor dat je overhemd goed gestreken is en breng je pantalon of colbert eventueel naar de stomerij. Zo weet je zeker dat je goed voor de dag komt.

Goed aansluitende kleding

De kledingstukken moeten daarnaast goed aansluiten. Bij voorkeur ga je dus voor goed passende kledingstukken die getailleerd zijn. Wanneer een overhemd, colbert of broek niet goed past, laat het dan hangen. Je kan de kledingstukken ook altijd nog op maat laten maken voor de perfecte pasvorm. Veel kledingzaken hebben hier een bepaalde serviceafdeling voor of kunnen dit uit laten besteden. 

Te formeel

Naast het te casual omgaan met dit kledingvoorschriften, kan je er ook te formeel mee omgaan. Een kostuum past bijvoorbeeld echt niet bij smart casual. Ga dus op zoek naar de juiste balans en combineer chique met casual om de juiste, nonchalante look te creëren. Vind je het lastig en weet je niet goed waar je moet beginnen? Laat je dan adviseren door een verkoper in een betere kledingzaak.

Twijfels

Twijfel je over een bepaalde look of kan je maar niet kiezen? Ga voor de formelere variant van de opties die je in gedachte hebt of in het uiterste geval kan je altijd nog navraag doen bij de gastheer of –vrouw om na te gaan of een bepaalde outfit binnen het thema past.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker