Trouwen met een buitenlander

Je hoeft de televisie maar aan te zetten en de programma’s waarin Nederlanders trouwen met een partner uit het buitenland vliegen je om de oren. Het is natuurlijk iets van alle tijden. Maar wat moet je precies allemaal regelen als je met een buitenlander het huwelijksbootje in wil stappen? Er komt namelijk heel wat kijken, als je wilt trouwen met een partner uit het buitenland. Wat moet je allemaal weten om te trouwen met een buitenlandse partner? Wat moet je invullen en waar moeten jullie precies aan voldoen? Wij zetten de handige tips en alles wat je wil weten over een huwelijk met een buitenlandse partner voor je op een rijtje.

Is het mogelijk om als Nederlander met een buitenlandse partner te trouwen?

Het antwoord daarop is: ‘ja’. Dat is mogelijk. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt als je een huwelijksvoltrekking wil sluiten met een partner uit de Europese Unie (inclusief Zwitserland) of een partner die daarbuiten woonachtig is. Voor het trouwen met een partner die buiten de EU woonachtig is, is een zogenoemde M-46 verklaring nodig.

Wat is een M-46 verklaring?

Zo’n verklaring is een advies van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Vreemdelingenpolitie dat het voorgenomen huwelijk voltrokken mag worden. Hierin staat vermeld dat het huwelijk om de juiste redenen wordt gesloten. Dit advies wordt uitgebracht om schijnhuwelijken en dergelijke tegen te gaan. De gemeente waarin wordt getrouwd heeft deze verklaring nodig om bovenstaande te kunnen beoordelen.

Je vraagt zo’n verklaring aan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin de Nederlandse partner woonachtig is. Een M-46 verklaring is maar zes maanden geldig, dus het is aan te raden om alles op tijd in te plannen. Zo’n verklaring is ook nodig als er in het buitenland getrouwd is, maar als het stel het huwelijk in Nederland wil legaliseren voor de wet.

Wat is er nodig om te trouwen met een partner uit het buitenland?

  • Natuurlijk de bovengenoemde M-46 verklaring (goedgekeurd)
  • Een geboorteakte, vertaald en gelegaliseerd. Dit is echter niet nodig als deze al is opgesteld in het Engels, Duits of Frans. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan zes maanden.
  • Een verklaring dat de partner ongehuwd is. Ook deze verklaring mag niet ouder zijn dan zes maanden.
  • De partner moet een rechtsgeldige verblijfstitel hebben en in Nederland wonen. De voorwaarde van deze verblijfstitel geldt echter niet voor personen die de nationaliteit hebben van de EU (of Zwitserland). Als de buitenlandse partner niet de beschikking heeft over een verblijfstitel (voor onbepaalde tijd) moet hij of zij een verklaring kunnen overleggen over zijn of haar verblijfsrechtelijke positie.

Als alle papieren in orde zijn wordt de M-46 verklaring doorgestuurd naar de IND. Het duurt hierna ongeveer zes weken voordat de instantie een besluit neemt. Wanneer de IND vermoedens heeft dat het gaat om een onrechtmatig huwelijk, kan er gevraagd worden om een huisbezoek. Het stel moet dan kunnen bewijzen dat zij rechtmatig met elkaar willen trouwen. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer de buitenlandse partner al eerder getrouwd is in een ander land of de voorgaande huwelijken zeer dicht op elkaar zijn aangesloten. Het is daarom aan te raden om goed voorbereid te zijn op mogelijke vragen.

In het slechtste geval kan de IND de M-46 verklaring afwijzen. In de brief waarin dit wordt vermeld staat ook beschreven hoe je hiertegen in beroep kunt gaan.

Kunnen twee buitenlanders ook trouwen in Nederland?

In principe is dat mogelijk. De voorwaarde hiervoor is wel dat maximaal één partner in Nederland woonachtig dient te zijn. Indien allebei de partners in Nederland wonen, kan er géén huwelijksaangifte worden gedaan. Als het stel dus in Nederland woont, is een wettelijke huwelijksvoltrekking niet mogelijk.

Ben of ken jij iemand die met een buitenlandse partner in Nederland wil trouwen? Tip de redactie.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker