Hoe schrijf je de perfecte toost voor het bruidspaar?

We kennen allemaal wel die oom of vriend van de familie die de sfeer maakt. Hij/zij komt binnen, pakt een drankje en komt met de wildste verhalen. Vervolgens ligt iedereen dubbel. Op elke bruiloftsreceptie komt zo iemand. Terwijl diegene de gasten allemaal vermaakt, maak jij je zorgen over het moment dat jijzelf aan de beurt bent om te speechen. Geen zorgen, want met een paar simpele trucjes heb je de aandacht van iedere gast.

Belangrijk voor iedereen die gaat speechen: bereid niet té veel voor. Deze tip lijkt heel gemeen, maar is erg nuttig. Als je van tevoren alles woord voor woord uittypt, is alle spontaniteit weg. Het is wel belangrijk om vooraf een je toost af te kaderen, maar houdt ruimte over voor details. Je kunt bijvoorbeeld de onderwerpen bedenken en in twee regels uitschrijven, maar bedenk niet elke grap. Speeches die al helemaal geschreven zijn, voelen niet natuurlijk aan.

Breek het ijs

Deze toost is niet alleen voor jou zenuwslopend, maar ook voor het bruidspaar. Het is daarom slim om meteen de gespannen sfeer weg te halen. Begin je toost met een compliment naar het bruidspaar toe. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Waarschijnlijk is het iedereen het ermee eens dat –naam- en –naam- het verdienen om… ‘ De gasten stemmen met jouw compliment in en daarom vallen de zenuwen weg.

Praat niet teveel over jezelf

Het mag dan wel jouw toost zijn, maar vergeet niet dat het om de ander gaat. Probeer zo min mogelijk ‘ik’ te zeggen.

Vermijd lange zinnen

Om de aandacht van de gasten erbij te houden is het belangrijk om korte zinnen te gebruiken. Bij lange zinnen haken mensen sneller af.

Gebruik humor

Deze tip lijkt het moeilijkst, maar is één van de makkelijkste. Wat dacht je ervan om een leuke blunder over het bruidspaar te vermelden. Zorg er wel voor dat dit geen kwetsende blunder is. Het moet natuurlijk wel voor iedereen grappig blijven.

Vertel een persoonlijk verhaal

Na even gelachen te hebben om de blunder, is het tijd voor wat meer inhoud. Een goede speech bevat namelijk ook diepgang. Gooi er geen hele theorieën op los die letterlijk in een leerboek staan, maar verbloem het in een persoonlijk verhaal. ‘Toen ik nog jong was, vertelde mijn vader…’ 

Laat je helpen door foto’s

Bijna iedereen vindt het leuk om foto’s en filmpjes van vroeger terug te zien. Daarom is de sfeer meteen ontspannen. Daarnaast heb jij altijd een soort spiekbriefje als je je tekst even kwijt bent.

Sluit af met een wens

Voor het bruidspaar is het de mooiste dag van hun leven en daarom is het de perfecte gelegenheid om je toost te eindigen met een wens voor hen. Een voorbeeld: ‘Ik hoop dat ik ooit mag meemaken wat jullie nu samen hebben. Ik gun jullie het allerbeste.’ Tranen zijn inbegrepen!


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker