Top 10 vragen en antwoorden over trouwuitnodigingen

Uitnodigingen lijken makkelijk, maar toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar je reking mee moet houden. De gasten moeten op tijd en op de juiste locatie verschijnen. Er mogen dus geen onduidelijkheden zijn op de uitnodiging. En wat moet er nu eigenlijk allemaal op zo’n uitnodiging staan? Hoe moeten we alles duidelijk neerzetten? Er zijn een heleboel vragen op het gebied van uitnodigingen. Lees hier de top 10 van meest gestelde vragen over uitnodigingen, uiteraard met antwoorden!

1. We willen geen kinderen op onze bruiloft. Hoe moeten we dit duidelijk maken?

Verstuur de uitnodigingen op naam en niet op ‘gast’. Zo is het meteen duidelijk wie er allemaal uitgenodigd zijn. Praat eventueel nog even met de mensen die kinderen hebben om ze te vertellen dat jullie geen kinderen uitnodigen. Wanneer je dit niet doet is dat ook prima, dan kom je er bij het aanmelden wel achter wie het niet begrepen hebben. Na een telefoontje is dat ook weer opgelost. Indien mensen desondanks tegen jullie (redelijke) wens ingaan en toch hun kinderen willen meenemen, geef dan bijvoorbeeld ook aan dat de locatie en/of geplande activiteiten niet geschikt zijn of dat er geen kinderopvang is geregeld.

2. Wanneer moeten we onze uitnodigingen versturen?

Ongeveer zes weken voor de bruiloft. Zo heeft iedereen nog genoeg tijd om vrij te vragen en cadeaus en kleding te kopen. Wanneer je in het buitenland trouwt doe dit dan ongeveer drie maanden van tevoren. De gasten moeten dan nog een vlucht boeken of een hotel reserveren. Sommige stellen kiezen ervoor om een halfjaar voor de bruiloft alvast een ‘save the date’ kaartje te versturen. Dan volgt er later meer informatie maar weten de gasten alvast wanneer de bruiloft is.

3. Onze receptie is alleen voor directe familie. Is het goed als we sommige gasten alleen naar de ceremonie laten komen?

Niet echt, het is de bedoeling dat de mensen die de ceremonie bijwonen ook naar het feest, receptie of wat dan ook mogen komen. Het kan bij veel gasten in verkeerde aarde vallen wanneer je hen niet uitnodigt voor de receptie. Het komt over alsof je niet bereid bent te betalen voor het eten en drinken en daarom alleen tijdens de ceremonie mensen uitnodigt en ze daarna weer wegstuurt.

4. Tot welke datum kunnen de mensen laten weten of ze wel of niet moeten komen?

Tot drie weken voor de bruiloft. De gasten hebben dan genoeg tijd gehad om te beslissen of ze wel of niet willen komen en in drie weken kan jij de definitieve planning maken. Heb je hele bijzondere plannen, dan is het misschien verstandig om de deadline wat eerder te leggen zodat je nog voldoende tijd hebt om het aantal gasten door te geven.

5. Waar zetten we informatie neer over onze website?

Je trouwwebsite moet eigenlijk op je ‘save the date’ kaartje. Dan kunnen mensen jullie volgen en bekijken hoe het ervoor staat met de plannen. Je hoeft hierbij niet veel extra informatie te zetten alleen een klein berichtje als: Bekijk ook onze trouwwebsite –link van de website- . De gasten kunnen dan zelf kiezen of ze dit doen of niet. Maak hier jullie eigen gratis trouwwebsite.

6. Hoe laten we aan de gasten weten wat de dresscode is?

Zet dit duidelijk en kort op de uitnodiging. Wanneer je de uitnodigingen laat ontwerpen dan weet de ontwerper waar de dresscode het mooist staat, dat hangt natuurlijk helemaal af van jullie design. Kijk dus samen met de ontwerper of doe het zelf, wat vinden jullie het mooist? De dresscode is meestal chique of in pak. Heb je een bijzondere dresscode dan moeten jullie samen een korte naam bedenken. Zet ook altijd jullie gegevens erbij voor wanneer mensen nog vragen hebben.

7. Waar zetten we het retouradres op de uitnodiging?

Het retouradres staat zoals bij iedere brief op de achterkant van de enveloppe. Mocht je nog kaartjes erbij gedaan hebben waarop men kan laten weten of ze wel of niet komen, zet dan je retouradres nog eens duidelijk in de uitnodiging of op het kaartje. Het retouradres is de persoon die de uitnodigingen afhandelt. Misschien ben je dit zelf of zijn het je ouders, zet hiervan het adres op de uitnodiging.

8. Moet ik mijn cadeaulijst op de uitnodiging zetten?

Officieel gezien is dit een no go. Toch gebeurt het tegenwoordig steeds vaker. Om het voor jezelf makkelijk te maken en op safe te spelen kun je bij TopTrouwen een cadeaulijst invoeren die gasten kunnen bekijken. Zo heb je geen riskante uitnodiging en weten gasten toch wat je wil hebben! Nodig ze gemakkelijk uit en sla eens op wat jullie graag willen hebben.

9. Moeten we bij iedere gast aanhang meevragen?

Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Deze keuze is helemaal aan jullie. Misschien past het niet in jullie budget of hebben jullie dit liever niet. Belangrijk is wel dat je iedereen eerlijk behandeld. Je kan ook een soort limiet maken. Dus alleen als je vijf maanden samen bent met je partner mag hij of zij mee, wanneer dit korter is niet. De gasten zullen dit echt wel snappen, jullie hebben natuurlijk geen geldboom in de tuin.

10. Ik heb mijn vriendin uitgenodigd met haar vriend, met namen op de uitnodiging. Nu zijn ze onlangs uit elkaar gegaan, en wil ze een vriend meenemen die ik echt niet mag. Kan ik nee zeggen?

Omdat je duidelijk de naam van haar ex hebt opgeschreven mag je nee zeggen. De uitnodiging was in dat geval bedoeld voor haar ex en niet voor ‘aanhang’.  De namen zijn namelijk niet aan te passen en dit mag je best aan je vriendin vertellen. Leg het eens uit hoe het zit en maak duidelijk dat ze absoluut niet de enige persoon is die zonder aanhang komt.







Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker