10 tips voor het geven van een bruiloft speech

1. Probeer langzaam te praten

Wanneer je langzaam praat straal je kalmte uit en dat is fijn om naar te luisteren. Ook is het verhaal makkelijker te volgen voor de gasten en heb je geen last van een eventuele verslikking.

2. Bereid je alvast voor op vervelende gasten

Praat die ene vriend altijd overal doorheen? De kans is groot dat hij dat ook tijdens je speech zal doen. Bedenk alvast een snelle opmerking die je tijdens je speech naar hem kan maken, maar houd het wel grappig.

3. Oefen

Ga voor de spiegel staan en geef de speech aan jezelf. Wanneer je echt onzeker bent kun je jezelf ook filmen, dan kijk je terug waar het volgens jou beter kan. Belangrijk is ook dat je de speech hardop uitspreekt. In je hoofd klinkt het altijd subliem, maar als je de woorden daadwerkelijk  uitspreekt, klinkt het net even wat anders en moet je het minimaal vijf keer hardop hebben gezegd.

4. Vertel een verhaal

Leer de speech niet uit je hoofd, het komt dan namelijk niet oprecht over. Ook vergeet je de boodschap, waar het allemaal om draait, wanneer je enkel bezig bent met de woorden. Vertel een verhaal vanuit je hart.

5. Neem een momentje voor jezelf

Voor je gaat speechen is het verstandig om even alleen te zijn. Bijvoorbeeld op het toilet, probeer diep in en uit te ademen en denk nog eens na over de boodschap die je over wil brengen.

6. Een pauze maakt het mooier

Het is heel wat om een speech te doen en te horen. Veel mensen zullen erdoor geëmotioneerd raken, neem af en toe even een pauze om het te laten bezinken.

7. Lichaamstaal

Je woorden kunnen versterkt worden door de juiste lichaamstaal. Beweeg je handen en stel jezelf letterlijk open, sta dus niet met je armen over elkaar.

8. Drink niet teveel

Misschien denk je dat je beter kan praten wanneer je gedronken hebt, maar het is zonde om dit moment te verbloemen met alcohol! Dit is echt een moment dat je de rest van je leven gaat onthouden, probeer dus (redelijk) nuchter te blijven.

9. Spreek je emoties uit

Ben je zenuwachtig? Zeg dit dan gewoon. Je zal merken dat je rillende handen een stuk minder zullen worden wanneer je weet dat de gasten er begrip voor hebben. Ook moet je de tranen niet inslikken, het mag allemaal.

10. Houd je eigen stijl aan

Heb jij veel humor? Dan zal een speech zonder een grapje niet natuurlijk bij je staan. Vertel het verhaal zoals alleen jij dat kan!Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker