Bruidegom kleding: de definitieve begrippenlijst

Vleugeltip kraag

Dit is een kraag die naar beneden wijst aan de voorkant van de blouse. De kraag verbergt de zijkanten van de das. Vandaar dat deze kraag vaker gedragen wordt met een das dan met een strik.

Opstaande kraag

Dit  is een kraag die meet wegheeft van een soort halsband, het is eigenlijk geen kraag maar een band. De band gaat rond de nek en wordt aan de voorkant vastgeknoopt. Meestal is de kraag zwart en worden er geen strikken of dassen gedragen bij dit type kraag.

Vest

Een vest wordt gedragen over het pak en onder de jas. Meestal zit er op het vest drie of vier knopen. Het vest moet een beetje op de jas lijken zodat deze twee goed bij elkaar passen. Hoe lager het vest uitgesneden hoe formeler het vest is.

Vlinderdas

 Een hele chique das. De naam zegt het eigenlijk al, het heeft de vorm van een vlinder en ziet er erg formeel uit. Het meest formeel is het wanneer deze das wit is maar ook zwart staat bekend als een formele kleur.

Smoking

Een zeer traditioneel pak dat alleen bij hele formele avonden werd gedragen. Vandaag de dag wordt de smoking al vaker gedragen en zeker op bruiloften is een smoking zeer populair.

Pak

Het pak is een mooie uitkomst wanneer je er wel chique uit wil zien, maar een smoking iets too much vindt. Voornamelijk wanneer je een licht gekleurd pak draagt getuigt dit van een losse bruiloft die niet formeel is.

Kraag

Een kraag wijst normaal gesproken naar beneden maar er zijn veel variaties op. De beste kragen kun je eenvoudig combineren met zowel een strik als een das.

Manchetknopen

Dit zijn kleine sieraden die je als decoratie op de mouwen van het pak kunt draaien.

Eén rij knopen jasje

Het is een goede uitkomst voor lange en stevige mannen. Het is een jasje dat slechts aan één kant een rij met knopen heeft. Dit kan je overigens ook gemakkelijk dragen wanneer je een normaal of wat kleiner postuur hebt.

Buikband

Dit is een zwarte satijnen sjerp die je draagt op je taille. Door de kleur kun je de buikband combineren met een zwarte jas en een zwarte stropdas. Draag een buikband niet met een vest.

Knoppen

Deze kun je dragen op de knopen van het jasje van je pak. De knoppen moeten hetzelfde zijn als de eventuele manchetknopen die je draagt zodat het er uitziet als een mooi geheel.

Twee rijen knopen jasje

Een jas die je draagt op een pak met vier of zes knopen. Hierbij heb je twee rijen met knopen in plaats van één. Het is een heel formeel jasje dat voornamelijk geschikt is voor slankere mannen.

Sjaal revers

Een sjaal kun je dragen op een smoking jasje en is extreem formeel. Pas dus goed op wanneer je een sjaaltje gaat dragen, is dit wel in de stijl van jullie bruiloft en de rest van je pak? Vraag de verkoopster om advies wanneer je twijfelt.

Revers

Dit zijn de twee delen aan het jasje van je pak bij de borst die omgevouwen zijn. Ze laten een gedeelde van de blouse zien en maken ruimte voor een das. Revers komen in diverse maten, houd daar dus ook rekening mee met de keuze voor het trouwpak.

Pochet

Dit is een stukje stof dat wordt gevouwen en het zit in de voorste jaszak. De kleur van het pochet moet kunnen matchen met de kleur van de outfit van de bruid of bijvoorbeeld haar bloemen.

Lange das

Deze wordt meestal gedragen door bruidegoms. Wanneer je heel formeel kijkt moet de das eigenlijk wit of zwart zijn. Maar over het algemeen kijkt de bruidegom naar de kleur van de outfit van de bruid en past hij de kleur van de das hierop aan.

Pandjesjas

Dit is een hele lange jas die je kunt dragen op je pak. Hierbij kun je een lange das dragen maar geen strik. De jas moet zo perfect passen dat je hem eigenlijk alleen op maat kunt laten maken.

Pasvorm

De pasvorm van het pak moet  heel goed zijn. Dit is misschien wel het belangrijkste bij het dragen van een pak. Vaak kopen mensen een verkeerde maat waardoor het pak uiteindelijk veel minder mooi uitkomt. Laat je dus altijd goed opmeten in een winkel.

Bruid

Kijk bij het kopen van een pak even wat de bruid draagt. Wil de bruid dit niet zeggen? Laat haar dan een kleurenschema opstellen met kleuren die echt niet bij de jurk zullen gaan passen. Dit is erg belangrijk want voor je het weet vloeken de kleuren gigantisch met elkaar.

Ben jij er al uit of je een trouwpak gaat kopen of huren? Hier lees de voor- en nadelen.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker