Bruiloftsjaren: hoe heten ze?

Altijd handig om te weten, hoe heten de bruiloftsjaren? Vroeger was het heel gebruikelijk om aan ieder huwelijksjaar een stof of ander materiaal toe te kennen. Dit is echt iets vanuit de omgeving waar wij leven, Europa. In Amerika bijvoorbeeld hebben de huwelijksjaren andere namen. Hier staan de trouwjaren namen handig op een rijtje met de tradities erbij.

1 jaar: Katoen

Bij een katoenen huwelijk ben je precies 1 jaar getrouwd. Volgens de traditie hoor je elkaar een cadeautje te geven dat van katoen gemaakt is.

2 jaar: Papier

Bij een tweejarig huwelijk spreekt men van een papieren huwelijk. Lelietjes-van-Dalen horen bij dit huwelijk, omdat ze staan voor eenvoud.

3 jaar: Leer

Na 3  jaar getrouwd te zijn vier je het lederen huwelijk. Het wordt al iets minder eenvoudig, je kunt een cadeau geven van leer, maar ook van kristal. De bloem die bij dit huwelijk hoort is de zonnebloem.

4 jaar: Zijde

4 jaar huwelijk heet het huwelijk van zijde. Een mooi en spannend cadeau kan zijn om je geliefde een lingeriesetje te geven van zijde.

5 jaar: Hout

Na 5 jaar huwelijk vieren jullie de houten bruiloft. Vaak geven koppels elkaar houten dingen, bijvoorbeeld een tuinbank.

6 jaar: IJzer

6 jaar huwelijk wordt ook wel een ijzeren bruiloft genoemd. Nu kun je elkaar een mooi sieraad of iets anders van ijzer geven. Het wordt ook wel suikeren bruiloft genoemd, dus een lekkere taart doet het ook goed.

7 jaar: Wol

Een wollen bruiloft wordt gevierd bij 7 jaar huwelijk. Zeven is natuurlijk een geluksgetal dus je kunt een mooi klavertje vier of een hoefijzer geven. Ook kun je een knus cadeau geven, dat past goed bij wol. Denk hierbij aan kussens of truien.

8 jaar: Brons

Na 8 jaar viert men het bronzen huwelijk. Een geschikt cadeau dat hierbij past is een kunstobject, denk aan een beeld of schilderij.

9 jaar: Aardewerk

Bij een huwelijk van aardewerk ben je 9 jaar getrouwd. Nog een jaartje en je zit alweer op de tien jaar. Een passend cadeau is dan een workshop potten bakken van aardewerk. Je kan het ook wat simpeler aanpakken, volgens de traditie hoor je elkaar iets praktisch te geven van aardewerk. Bijvoorbeeld een schaal of theepot.

10 jaar: Tin

Het tinnen huwelijk, 10 jaar alweer! Tin omdat jullie al zolang samen zijn maar wel al veel hebben meegemaakt. Tin buigt maar breekt niet, net als jullie huwelijk. Sieraden met diamanten zijn erg geschikt voor dit huwelijk.

11 jaar: Staal

Na 11 jaar vieren jullie een stalen bruiloft. Denk bij deze bruiloft aan praktische cadeaus, bijvoorbeeld een luxe messenset.

12 jaar: Linnen

Het linnen huwelijk wordt gevierd wanneer jullie 12 jaar getrouwd zijn. Geef elkaar een bosje met twaalf pioenrozen samengebonden met linnen.

12,5 jaar: Koper

Na 12,5 jaar is het jullie eerste echte jubileum, namelijk een koperen bruiloft. Voor veel koppels is dit de eerste reden voor een feest. Hierbij kun je samen met de mensen die toen ook op jullie bruiloft waren wat speciale herinneringen ophalen. Welke dingen zijn voortgekomen sinds het huwelijk?

13 jaar: Kant

13 jaar getrouwd, dat is een kanten bruiloft. Het leuke aan dit jubileum is dat je hierbij veel spannende cadeaus kunt geven. Ga samen naar een luxe lingeriezaak en zoek mooie lingerie van kant uit om dit bijzondere jubileum te vieren.

14 jaar: Ivoor

Na 14 jaar vier je het ivoren huwelijksjubileum. Omdat je geen ivoor kunt kopen is het slim om creatief aan de slag te gaan. Ga op zoek naar andere tropische verrassingen, of ga samen op vakantie om dit jubileum te vieren.

15 jaar: Kristal

Een kristallen bruiloft vier je na 15 jaar huwelijk. Hier hoef je niet lang over na te denken. Geef je partner mooie kristallen wijnglazen met een heerlijke fles wijn, een vaas of chique sieraden.

20 jaar: Porselein

Na 20 jaar vieren jullie een porseleinen huwelijk. Vanaf nu gaat er dus steeds weer vijf jaar overheen voor jullie een jubileum hebben. Dit is de uitstekende tijd om de servieskast eens te vervangen. Geef je partner dan ook een mooi porseleinen servies.

25 jaar: Zilver

Na 25 jaar is het weer tijd voor een feest. Een zilveren bruiloft is een mijlpaal die niet iedereen haalt aangezien 40 procent van de huwelijken strandt. Sta er daarom met je partner bij stil wat jullie al hebben bereikt samen. Naast een feest geef je elkaar bij dit jubileum zilveren sieraden.

30 jaar: Parel

Na 30 jaar lief en leed te hebben gedeeld vier je het parel huwelijk. Geef je partner mooie oorbellen of pak het origineler aan en koop een mooi zacht dekbed in de kleur van parels.

35 jaar: Koraal

Het koralen huwelijk van 35 jaar wordt niet door veel mensen gevierd. Er hoort dan ook niet echt een traditie bij. Wel kunnen jullie dit vieren door samen op vakantie te gaan of wat simpeler, gewoon lekker uiteten.

40 jaar: Robijn

De robijnen bruiloft van 40 jaar is dan weer wel een feestje waard. Geef elkaar een robijnensteen of 40 prachtige rode rozen voor dit jubileum.

45 jaar: Saffier

Een saffieren bruiloft houdt in dat je 45 jaar getrouwd bent. Bij dit jubileum horen eigenlijk geen tradities dus jullie kunnen het helemaal zelf invullen.

50 jaar: Goud

Na 50 jaar getrouwd te zijn is het dan zo ver, het gouden jubileum. Dit is een heel bijzonder jubileum en er zijn dan ook maar weinig mensen die dit halen. Goud is natuurlijk wel prijzig dus wees creatief, schrijf 50 redenen op waarom je al zolang van je partner houdt, of geef 50 rode rozen.

55 jaar: Smaragd

Het smaragden huwelijk van 55 jaar komt ook niet veel voor. De bloem die bij dit huwelijk hoort is de orchidee en dit is dan ook meteen een mooi cadeau. Dit huwelijk wordt ook niet zo vaak gevierd in de vorm van een feestje, je hebt immers je gouden huwelijk een aantal jaar geleden gevierd.

60 jaar: Diamant

Het jubileum van 60 jaar huwelijk heet een diamanten bruiloft. Dit is zeker de moeite van het vieren van een feestje waard. Het is namelijk erg uniek om zolang samen te zijn.

65 jaar: Briljant

Na 65 jaar is het vrijwel zeker dat jullie elkaar niet meer vrijwillig gaan verlaten. De kans dat dit een van de laatste jubilea is maakt dat het ook dit jaar weer tijd is voor een feest. Dit kan natuurlijk ook lekker rustig in de vorm van een diner.

70 jaar: Platina

Het platina huwelijk vier je wanneer je al 70 jaar getrouwd bent. Maak om dit te vieren een mooi portret met de hele familie, alle generaties bij elkaar.

75 jaar: Albast

Een huwelijk van 75 jaar vier je niet elke dag. Hierbij horen dan ook geen tradities ga daarom wat leuks doen met de familie of nodig de familie thuis om te praten over de afgelopen 75 jaar.

80 jaar: Eik

Het eiken huwelijk vier je wanneer je al 80 jaar getrouwd bent. Ook dit is echt iets om te vieren met je familie. Een mooi kado is dan een eikenhouten schijf met 80 lijnen voor de jaren. Ben je liever samen met je partner? Dan is dit een mooi moment om terug te kijken op jullie bewogen levens.

90 jaar: Graniet

Een granieten huwelijk van 90 jaar komt nauwelijks voor. Mochten jullie nu allebei nog in leven zijn, dan is dat heel erg bijzonder. Een granieten gegraveerde plaat is een passend en chique kado. Mocht je partner overleden zijn, dan kun je deze dag alsnog vieren met je familie. Kijk eens naar alle generaties die jullie dankzij het huwelijk hebben voorgebracht. Herdenk je partner of (groot)ouders vandaag.

Dat was het lijstje, nu weet je de trouwjaar namen van ieder moment in de duur van het huwelijk. En nu maar kijken hoe ver jij gaat komen!Gerelateerde producten

Bekijk alle lint in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker