Taken van de ceremoniemeester op een bruiloft

Wanneer je gevraagd bent om ceremoniemeester te zijn dan staat jou een hele drukke dag te wachten. Je moet deze taak zeker niet onderschatten. Zowel voor als tijdens al na de bruiloft moet jij klaarstaan voor het bruidspaar en mag jij alles organiseren. Denk hierbij aan de uitnodigen, de speeches, het vrijgezellenfeest en het organiseren en opbergen van de cadeaus die het koppel krijgt. Eigenlijk ben jij er om ervoor te zorgen dat het bruidspaar een heerlijke dag heeft en zij zich nergens druk om hoeven te maken. Dit zijn alle taken die moet kennen, plus nog wat extra tips.

Taken

Jij bent er voor de gasten

Als ceremoniemeester ben jij het aanspreekpunt van de gasten op de bruiloft. Wanneer ze weggaan of vragen hebben over de bruiloft ben jij er. Ook voor de bruiloft begint kunnen de gasten jou bellen met vragen of verhinderingen. Op die manier heeft het bruidspaar alle rust om de bruiloft te organiseren.

Het organiseren van het vrijgezellenfeest

Wanneer je bruid of bruidegom het vrijgezellenfeest niet door de getuige laat organiseren, mag jij dit doen. Jij regelt dat je bruid of bruidegom vrij heeft op de dag van het feest en ook dat alle vrienden erbij zijn. Het leukste van alles is dat jij deze dag (of misschien wel weekend) mag gaan invullen.

Uitnodigingen en RSVP'S

Als ceremoniemeester is het de bedoeling dat je alle uitnodigingen en RSVP'S verstuurd. Je kan hier zelf nog een brief bij doen met wat extra informatie of een leuke verrassing. Hierin zet je bijvoorbeeld de cadeautips en hoe laat je van de gasten verwacht dat zij weg zullen gaan. Naast het versturen hiervan is het ook jouw taak om bij te houden wie er wel en niet komen.

Bijhouden van de cadeaulijst

Een ceremoniemeester hoort bij te houden welke cadeaus er gekocht zijn voor het bruidspaar, zo voorkom je namelijk dat er cadeaus dubbel gekocht worden. Het is dus noodzaak dat je goed in contact blijft met de gasten zowel voor als tijdens de bruiloft.

Wie zijn de leveranciers?

Ook een hele belangrijke taak, want je weet maar nooit hoe de dag loopt. Voor de bruiloft begint heb jij alles op een rijtje staan. Welke bedrijven leveren wat, hoe laat en welke dag? Ook zet je hierop alle noodzakelijke contact gegevens en ben je bereid om ook meteen te bellen als er iets mis dreigt te lopen. Wanneer het eenmaal geleverd is, is het nog steeds jouw verantwoordelijkheid. Staat alles op de goede plaats? Is iedereen op tijd?

Bloemen en cadeaus aannemen

Wanneer je een goede ceremoniemeester bent heb je al nagedacht over alle bloemen en cadeaus die het bruidspaar ontvangt. De bloemen mag jij opbergen, zorg ervoor dat ze voldoende water hebben en in de koeling staan. Ook de cadeaus kun je beter veilig opbergen. Het gebeurt helaas nogal eens dat er cadeaus gestolen worden op de bruiloft.

Extra tips

Het gastenboek

Ook is het jou taak om het gastenboek te beheren, of hier iemand voor aan te stellen. Het zou leuk zijn voor het bruidspaar wanneer iedereen hier een stukje inschrijft en jij mag ervoor gaan zorgen dat dit ook gebeurt.

Luister naar de wensen

Allereerst is het belangrijkste dat je luistert naar de wensen van het bruidspaar. Ook al denk je soms, dat zou een leuke verrassing zijn of dat ga ik niet overleggen, vraag het altijd na. Het koppel betaalt namelijk een flinke som geld om te kunnen trouwen en zij doen dit ook maar één keer. Hun dag moet daarom perfect zijn en ze hebben jou in vertrouwen genomen om die taak te volbrengen. Luister daarom goed naar de wensen en ga niet altijd op je eigen doel af.

Neem hulp aan

De bruid heeft waarschijnlijk een aantal bruidsmeisjes. Het is heel leuk als zij jou mogen assisteren, ook voor de bruid. Daarnaast hebben de bruidsmeisjes vaak goede input omdat zij de bruid weer op een hele andere manier kennen. Wanneer de bruid graag wil dat jullie samenwerken, neem die hulp dan ook aan. Het is zeer vervelend voor zowel de meisjes als de bruid wanneer je alles zelf wil doen. Maak daarom kennis met de bruidsmeisjes en maak er een leuke gezamenlijke taak van.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Houd een groot boek bij waarin jij duidelijk neerzet welke afspraken je al hebt staan en wat je allemaal nog moet doen. Dit kan jou helpen om dingen niet te vergeten en op deze manier kun je ook meteen aan het bruidspaar laten zien hoe ver je al bent. Op onze website vind je een handige tool waarin je een planning kan maken. Hierbij staat aangegeven hoeveel tijd je nog hebt en wanneer je welke zaken moet gaan regelen. Erg handig, ook kun je hier de cadeaulijst bijhouden waarmee je een gastenkadolijst kunt opstellen. Een must-have voor iedere ceremoniemeester.

Na de bruiloft is het nog niet klaar

Voor en tijdens de bruiloft heb je het druk met allerlei taken. Wanneer de bruiloft is afgelopen valt er waarschijnlijk een grote last van je schouders, maar verkijk je hier niet op. Het is dan namelijk nog niet afgelopen! Het is de bedoeling dat je zorgt dat alle cadeaus netjes thuis worden afgeleverd en dat alle gasten iets in het gastenboek geschreven hebben. Bespreek ook met het koppel of zij nog aangesproken willen worden door alle gasten die het feest verlaten, dit kan vervelend zijn maar ook als prettig worden ervaren. Het is voor iedereen anders hoe een bruiloft afloopt. Vraag dus nogmaals goed naar de wensen van het bruidspaar.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle foto-en-video/wegwerpcameras in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker