Veelgestelde vragen over getuigen op de bruiloft

Bij het zoeken van een getuige komt veel kijken. Je wil natuurlijk niet zomaar iemand kiezen, deze persoon moet bijzonder zijn. Ook wanneer je getuige mag zijn zit je waarschijnlijk met veel vragen. Dit zijn een aantal veelgestelde vragen over getuigen op een bruiloft.

Hoe vraag ik mijn vriend(in) om getuige te zijn op mijn bruiloft?

Je kunt dit zo origineel aanpakken als je zelf wil. Je kunt het simpelweg vragen maar je kunt het ook anders aanpakken. Verras je vriend(in) met een leuke dag weg en vertel dat je een speciale boodschap moet vertellen. Je kan ook een leuke kaart schrijven of een taart bakken met een de boodschap. Het is dus helemaal aan jou hoe je dit wil aanpakken.

Hoeveel getuigen mogen mijn partner en ik kiezen?

Als bruidspaar mag in totaal vier getuigen uitkiezen voor je trouwdag. Het minimumaantal is twee getuigen. Voor allebei de personen moet er dus één getuige aanwezig zijn. Met de overige twee kun je dus zelf kiezen wat je doet. Zo mag je partner er bijvoorbeeld ook drie nemen en jijzelf één. Wel moet je dit van tevoren aangeven bij de gemeente.

Ik ben de getuige van mijn zus. Moet ik dan speciale kleding dragen?

Nee hoor, volgens de traditie kleed jij je gewoon feestelijk aan. Het kan echter wel zo zijn dat de bruid wil dat jij je houdt aan een speciale dresscode. Dit zal ze dan zelf tegen je moeten zeggen. Wel is het leuk om je net wat extra feestelijk aan te kleden dan de rest, je hebt immers een hele belangrijke rol op de bruiloft.

Mag ik nee zeggen wanneer iemand me vraagt of ik wil getuigen?

Ja, dat mag. Wanneer je gevraagd wordt al getuige betekent dat dat je erg belangrijk bent voor de bruid of bruidegom. Hij of zij wil jouw toestemming voor dit huwelijk. Wanneer jij totaal geen vertrouwen hebt in dit huwelijk en er niet achter staat kun je dit eerlijk tegen de toekomstige bruid of bruidegom zeggen. Voer een goed gesprek voor je nee zegt.

Wie kies ik als getuige op mijn bruiloft?

Om te getuigen op je bruiloft moet je heel bijzonder zijn voor de persoon die gaat trouwen. Kies dus iemand om wie jij heel veel geeft of iemand die je al heel lang kent. Het is belangrijk dat deze persoon ook achter jou huwelijk staat wanneer je gaat trouwen. Het is een hele eer voor degene die jij als getuige gaat vragen.

Ik kan niet kiezen tussen mijn vrienden en ben bang dat zij zich achtergesteld zullen voelen. Wat nu?

Wanneer je bang bent dat je mensen teleur gaat stellen is het goed om te praten met al je vrienden. Vertel hoe het zit en wie je het liefste als getuige zou willen hebben. Ook kun je hen vertellen dat je maar twee mensen mag kiezen en je niet kunt kiezen. Dan kun je aan je vrienden vragen of er mensen zijn die het heel graag zouden willen en dan lost het probleem zichzelf misschien wel op. Ook kun je ervoor kiezen om je vrienden die geen getuige kunnen zijn extra te verwennen op de bruiloft met bijvoorbeeld een mooie speech of een bijzonder cadeau. Wanneer je dit niet ziet zitten kun je ook je familieleden vragen als getuige. Dan maken je vrienden er geen punt van en hoef jij er ook niet van wakker te liggen.
Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lopers in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker