De gekste geschiedenisfeitjes over trouwen

Trouwen is de normaalste zaak van de wereld. Heel wat tradities volgen wij tijdens onze bruiloft op zonder er verder bij na te denken. Maar waar komen al die huwelijkstradities nou eigenlijk vandaan? Weet je bijvoorbeeld waarom wij bruidsmeisjes hebben op onze bruiloft? Of waarom er met rijst wordt gegooid? Dit zijn de allergekste geschiedenisfeitjes over trouwen.

Het bruidsboeket

Het bruidsboeket bestond oorspronkelijk uit verschillende kruiden, knoflook en granen om zo de boze geesten te verjagen. Na een lange tijd werden deze toch vervangen door bloemen, omdat bloemen staan voor het leven en de liefde. Dat was toch een mooiere traditie. Ook hebben bloemen in veel culturen een belangrijke betekenis.

De bruidsmeisjes

De bruidsmeisjes zijn oorspronkelijk bedoeld om de kwade geesten in de war te brengen. Omdat de bruidsmeisjes dezelfde kleding droegen als de bruid, wist de kwade geest niet wie de echte bruid was. Hierdoor liep de bruid minder gevaar. Een bijzondere traditie die inmiddels uitgegroeid is tot een hele andere taak, namelijk de bruid helpen met het uitzoeken van de jurk en het organiseren van het vrijgezellenfeest. Veel leuker ook, nu ben jij de enige in die prachtige jurk.

Het gooien van het bruidsboeket

De vrouwelijke gasten op de bruiloft geloofden dat, wanneer zij een stukje van de jurk van de bruid konden bemachtigen, zij geluk hadden in de liefde. Dit eindigde voor de bruid niet zo leuk, haar hele jurk werk aan stukken gescheurd aan het einde van de bruiloft. Vandaar dat een slimme bruid haar boeket weggooide om zo de vrouwelijke gasten af te leiden. Zodoende wordt er nu altijd een bruidsboeket gegooid.

Een witte trouwjurk dragen

Dit komt eigenlijk door Koningin Victoria van Engeland. Zij trouwde in een witte jurk halverwege de 19e eeuw. Na deze bruiloft waren witte trouwjurken ongekend populair. Hiervoor was het de normaalste zaak van de wereld om in het zwart of in een felle kleur te trouwen. Zo kon iedereen zien hoe rijk ze waren. Na de beroemde bruiloft van Victoria werd trouwen in het wit opgevat als de zuiverheid van de bruid en later werd een witte jurk gezien als maagdelijkheid.

Rijst gooien

Met het gooien van rijst wensen de gasten de bruid en bruidegom veel geluk toe, maar bovenal ook veel voorspoed en vruchtbaarheid. Hiermee willen de gasten dus eigenlijk dat het bruidspaar eten en geluk in overvloed zal hebben. Later werd dit, uit respect voor de honger in de wereld, veranderd in het gooien van bijvoorbeeld confetti of ballonnen. Hier vind je nog meer leuke alternatieven voor het gooien van rijst.

Blikjes achter de trouwauto

Je kent het wel, die rinkelende blikken achter de trouwauto en flink wat lawaai maken. Van oudsher werden de lege blikken achter een trouwkoets gehangen om geesten te verjagen. Geesten die het huwelijk zouden kunnen beschadigen. Dus… waar wacht je nog op? Versieren die auto!

Het weggeven van de bruid

Een traditie waar de geschiedenis van het huwelijk zeker niet trots op mag zijn, maar toch zie je dit vandaag de dag nog terug. Wanneer de vader zijn dochter weggeeft is dat namelijk een overblijfsel van nare gebeurtenissen uit de geschiedenis. Zo werd namelijk de bruid verkocht om zo de schulden af te kopen of als vredesteken voor andere families. Ook werd de bruid weggeven om zo de status van de familie te verhogen. Tja, geniet dus maar extra van het feit dat jij je eigen bruiloft mag organiseren.Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/autoversieringen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker