Tips voor de speech van de vader van de bruid

De vader van de bruid mag volgens de traditie een mooie speech maken voor het pasgetrouwde koppel. Dit is voor de vader van de bruid vaak ontzettend moeilijk, omdat er een grote emotionele waarde achter deze, soms grappige, speech zit. Wij leggen hier stap voor stap uit hoe zo’n speech nou in elkaar zit. Zo kan er niets misgaan bij het schrijven en geven van de speech.

De elementen van een goede speech

Om een goede speech te kunnen schrijven moeten er een aantal vaste elementen inzitten. Deze elementen kunnen je helpen bij het opschrijven van je speech.

Intro

Breek het ijs door jezelf even voor te stellen, oké, iedereen weet inderdaad wie je bent maar probeer het alsnog eventjes uit te leggen. Maak een grapje om het ijs te breken en vertel dat je de vader van de bruid bent. Geef haar bijvoorbeeld een complimentje en zeg dat je trots bent.

Welkom

Heet alle gasten welkom en bedank hen voor het komen. Kies een aantal mensen die je in het speciaal wil bedanken, bijvoorbeeld je vrouw of de ouders van je schoonzoon. Vertel de gasten hoeveel het voor jou betekent dat ze allemaal naar de bruiloft gekomen zijn. Bedank misschien ook je schoonzoon en dochter dat ze aanwezig konden zijn (klein grapje #1).

Je dochter

Vertel over je dochter, wat voor persoon is zij in jouw ogen? Hoe was ze vroeger en hoe is ze nu? Dit is een mooi moment om terug te blikken op haar jeugd en de afgelopen paar jaar. Je kan haar nu ook vertellen welke betekenis zij heeft in jouw leven en wat je haar allemaal gunt in de toekomst.

Je schoonzoon

Net als je dochter mag je ook terugblikken op het moment dat je schoonzoon in jullie leven kwam. Misschien is dat al heel wat jaren geleden, misschien is het nog kort geleden. Maak ook aan hem duidelijk wat hij voor je betekent maar ook wat hij voor je dochter betekent. Leg uit wat je waardeert aan je schoonzoon.

Wijsheden

Aangezien jij de vader van de bruid bent kun je ook wijsheden delen met het koppel. Vertel hen de geheimen van een goed huwelijk, wanneer je zelf getrouwd bent. Zo niet dan kun je hen andere wijsheden voorleggen. Dingen die jouw ouders jou geleerd hebben of dingen waar jij van wenste dat je ze eerder geweten had. Maak er geen les van, maar vertel hen een mooie boodschap.

De toost

Aan het einde van de speech is het tijd om te toosten op het bruidspaar. Vertel nog eenmaal wat je hen toewenst in het leven en vraag de gasten om het glas te heffen op het paar.

Zo maak je het leuk

Naast de volgorde van je speech moet je het natuurlijk ook leuk maken. Humor is iets wat je hebt of niet, maar met deze tips kun je zeker te weten de zaal aan het lachen maken.

Houd je emoties onder controle

Misschien vind je de trouwdag van je dochter erg moeilijk, omdat je denkt dat je haar kwijt gaat raken. Probeer ondanks dat toch vrolijk te blijven en je emoties onder controle te houden. Wanneer je met een traan staat te praten wordt het heel moeilijk om de zaal nog te laten lachen, omdat iedereen dan medelijden met je zal hebben. Oefen de speech dus regelmatig en houd je emoties tijdens het praten onder controle.

Denk aan de timing

Bij het maken van grapjes is timing alles. Vooral op onverwachte momenten krijg je de zaal goed aan het lachen, omdat niemand het dan zal verwachten. Probeer ook duidelijk en hard te praten zodat iedereen je goed kan verstaan. Je loopt anders het risico dat niemand je grapjes gehoord heeft.

Maak het niet te grappig

Grapjes horen in een speech, daar is iedereen het over eens. Probeer echter niet te veel grapjes te maken. Dit is zonde omdat dan je echte boodschap verdwijnt en iedereen dan doorheeft dat je het ongemakkelijk vindt om je echte gevoelens te uiten. Probeer ook op te passen met beledigende grapjes naar bijvoorbeeld je schoonzoon. Dit is daarvoor niet het juiste moment, houd de grapjes luchtig en de ware boodschap serieus.

Hier lees je nog 10 andere handige tips bij het schrijven van een speech.

Bruid  Speech  Vader  

Hoe waardeer je dit blog? Waardering:
Tips voor de speech van de vader van de bruid: 9 / 10 op basis van 6 stem(men)
  Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker