Hoe kies ik de beste trouwjurk voor mijn lichaamsvorm?

Jurken zijn er, net zoals bruiden, in elke vorm en maat. Om je op je mooist te voelen is het belangrijk dat je een jurk kiest die bij je past en je figuur flatteert. De juiste jurk kan wonderen doen. Je beste kenmerken worden omhooggehaald en je minder goede punten worden verdoezeld. Een goede plek om te beginnen met de zoektocht naar een bruidsjurk is bij het bepalen van je lichaamstype en leren hoe je je daarnaar kunt kleden. Voor elke lichaamsvorm is er geheid een jurk die ervoor zorgt dat je er fantastisch uit ziet op je grote dag. Zoals het hoort, natuurlijk.

Je lichaamsvorm bepalen

 • Appelfiguren zijn vaak in proportie, maar dragen het meeste gewicht rond hun buik en hebben vaak geen gedefinieerde taille. Als appelfiguur heb je waarschijnlijk fantastische benen en borsten.
 • Peervorm is de meest voorkomende lichaamsvorm bij vrouwen. Zij hebben het meeste vet rond hun heupen, billen en dijen. Dat betekent wel dat je waarschijnlijk prachtige sleutelbeenderen en een platte buik hebt.
 • De omgekeerde driehoeken zijn te herkennen aan hun brede schouders en grotere borsten met een smalle taille en heupen.
 • Zandloperfiguren hebben redelijk grote borsten en heupen en een relatief smalle taille. Enorm sexy en vrouwelijk.
 • De rechthoekfiguren zijn aan alle kanten redelijk recht. Ze hebben niet per se een smalle taille of brede heupen, al komen grotere borsten wel vaak voor bij rechthoeken.

Nu je je lichaamsvorm weet, is het tijd om te kijken hoe dit invloed heeft op de keuze van je jurk.
De volgende regels gelden in het algemeen bij je lichaamsvorm:

Appels

 • Korte jasjes en wijde rokken kun je het beste vermijden.
 • Ga voor jurken met een A-lijn. De A-lijn valt strak rond het smalste deel van je taille en de rok valt wijd om een A-vorm te creëren. Dit trekt de aandacht weg van je buik. Dit kan versterkt worden door een strapless jurk of een jurk met een kanten V-hals. 

Peren

 • Het beste om te vermijden: Strakke broeken of rokken.
 • Trek de aandacht weg van je heupen en billen door versierde tops te dragen in felle kleuren. Combineer dit met een effen onderkant. De A-lijn jurk werkt goed bij deze vorm omdat het de nadruk legt op je smalle bovenkant terwijl je brede heupen verdoezeld worden. Een baljurk is ook een goede optie omdat de volle rok het breedste deel van je lichaam bedekt. Een strapless, halter of v-hals top werkt goed bij deze lichaamsvorm.

Omgekeerde driehoeken

 • Vermijd schoudervullingen, pofmouwen en haltertops.
 • Kies voor jurken met een wijde zoom zoals een A-lijn of een baljurk. Deze zorgen voor wat volume in je smalle taille. Een lagere hals zoals een U-vorm of V-vorm laten je bovenlichaam smaller lijken. Draag een riem en kies voor een onderkant met versiering om balans te brengen.

Zandlopers

 • Je hebt geluk met het feit dat de meeste vormen bij je lichaam passen. Een zeemeerminnenjurk brengt je rondingen het beste naar voren. Die heeft een strakke top en een rok die vanaf je knieën wijd tot de grond komt. Kies voor een top die om één schouder valt of een strapless jurk.
 • Vermijd losse tops.

Rechthoek

 • Deze vorm heeft wat hulp nodig bij de taille, dus een baljurk of A-lijnjurk met een korset en een volle rok werken het beste. Een gekleurde sjerp om je taille kan wonderen doen om rondingen te creëren die jouw lichaam van zichzelf niet heeft. Ga voor een zeemeerminnenjurk omdat deze een uitlopende rok heeft die de illusie van een zandloper creëert. Je kunt het beste kiezen voor een strapless top.
 • Vermijd jurken, broeken en rokken die laag om je taille of heupen vallen. Dit wekt de illusie dat je een lang bovenlichaam hebt.

Fysieke kenmerken om in je achterhoofd te houden

 • Als je lang en erg slank bent, is een jurk zonder taille een goede keuze voor je. Dit vestigt de aandacht op je mooie lichaamsvorm. Gebruik niet te veel versiering en kies voor een strapless jurk om je schouders minder breed te laten lijken.
 • Als je niet lang bent, is een jurk met een hoge taille die boven je eigen taille valt een goede keuze. Je benen lijken langer. Zorg er wel voor dat je geen te volle rok kiest, omdat dat niet past bij je lengte. Een strapless jurk past goed bij je, maar een haltertop ook. Dit laat je langer lijken.
 • Als je grote borsten hebt, mag je zeker een decolleté laten zien. Probeer alleen te kiezen voor iets dat niet té veel laat zien, zoals een vierkante hals of een V-hals. Breng balans in je vorm door te kiezen voor een volle rok.
 • Heb je veel rondingen? Kies dan voor een zeemeerminnenjurk. Vormloze jurken doen je lichaamsvorm geen goeds. Iets met een hoge taille past ook goed bij je omdat je buik en heupen verdoezeld worden door de wijdvallende jurk. Kies voor satijn in plaats van een materiaal dat los valt. Vermijd strapless tops en kies voor een v-hals.
 • Ben je een zwangere bruid? Kies dan voor een jurk die onder je borsten wijder wordt om je buikje te verdoezelen. Dit zorgt er ook voor dat je je comfortabeler voelt.
 • Heb je kleinere borsten? Dan kun je beter niet voor een strapless jurk kiezen. Ga voor een versierde haltertop die volume geeft aan je buste. Een goede bh kan ervoor zorgen dat ze groter lijken. Een A-lijn jurk doet je figuur veel goeds.

Jurkenanalyse

De A-lijnjurk

Deze jurk is vernoemd naar zijn vorm: de hoofdletter ‘A’. Rond de borsten zit hij strak. Daaronder valt hij wijder. Het is een klassieke jurk die, afhankelijk van de stof, past bij elke gelegenheid.  Het trekt de aandacht omhoog en flatteert je taille. Kleinere vrouwen kunnen hun voordeel doen met deze jurk omdat het de illusie wekt dat je langer bent. Voor vrouwen met meer rondingen is deze jurk ook perfect. Het trekt de aandacht weg bij je bredere heupen. Voor vrouwen met een brede taille is deze jurk minder geschikt, omdat het daar de nadruk op legt.

Baljurk

De baljurk is een echte klassieker. Wie heeft er nou niet over haar bruiloft gedroomd en zag zichzelf voor zich in een prachtige kanten baljurk? Deze jurk staat bekend om het nauw passen om het bovenlichaam en een volle rok. Deze jurk is een goede keuze voor langere bruidjes die de nadruk willen leggen op hun lengte en voor vrouwen die hun heupen willen verbergen. Hij staat bij zowel slankere als vollere vrouwen goed. Vooral bij dames met een vollere onderkant, zoals de peervormen.  Heb je een vol bovenlichaam? Vermijd deze jurk dan. Ook voor extreem kleine en slanke vrouwen is dit geen goede keuze. Je wilt er niet uitzien alsof je verdrinkt in je jurk.

De Empire jurk

Deze jurk heeft een hoge taille die tot net onder de borsten reikt, met een rok die wat losser valt. Deze jurk is net als de A-lijn erg veelzijdig omdat de hoogte van de taille aangepast kan worden. Deze jurk wordt aangeraden voor vrouwen met kleinere borsten en een smal figuur. Ook voor vrouwen die de aandacht liever niet op hun brede taille willen vestigen is dit een perfecte vorm. Voor vollere bruidjes is dit een minder goede keuze. Door deze vorm lijken zij zwaarder.

De zeemeerminnenjurk

Deze jurk kan heel veel doen voor je lichaam. Hij zit strak van je borsten tot je knieën en valt dan wijd tot je tenen. Dit is perfect voor de bruid die trots is op haar rondingen. Eén waarschuwing: bewegen is in deze jurk minder makkelijk. Probeer een paar dansmoves in de jurk voordat je hem definitief aanschaft. Deze jurk past perfect bij een zandloperfiguur. Wanneer je een voller lichaam hebt, is dit een minder goede keuze. De kans is groot dat je je er niet comfortabel in voelt.

De trompetjurk

Deze jurk is bijna identiek aan de zeemeerminnenjurk. Het enige verschil is dat de jurk wijder wordt vanaf het midden van het bovenbeen, terwijl de zeemeerminnenjurk dat pas vanaf de knie wordt.  Ook deze jurk past het beste bij zandloperfiguren, omdat het je vormen nauw omsluit.  Voor vollere vrouwen is deze vorm minder gepast. Omdat het zo strak om de benen valt, is dit een lastige jurk om mee te lopen en dansen. Zeker als je vollere benen hebt.

De getailleerde jurk

Deze jurk wordt gekenmerkt door de taille die laag begint. Deze jurk past bij alle lichaamsvormen en wekt de illusie van een smalle taille en heupen en een langere torso. Dit is handig om beter in proportie te lijken als je een volle, lange rok hebt.

Extra tips

 • Let op hoe het materiaal valt
 • Kijk hoe je taille voelt
 • Let op of de jurk goed past rond je borsten
 • Kijk of er geen kreukels of bulten in de jurk zitten als je beweegt
 • Let op of alle versieringen en borduursels goed vast zitten
 • Bekijk jezelf in de jurk vanuit alle hoeken en niet alleen van de voorkant. Als je iets ziet dat je niet bevalt, zeg het dan. De jurkenmaker kan je waarschijnlijk vertellen wat er gedaan moet worden om dat op te lossen. De gids hieronder kan je helpen de selectie jurken kleiner te maken.

Om het minder te laten opvallen dat je lang bent:

Als je lang bent, is een grote riem een goede keuze. Ook ruches rond de jurk kunnen hierbij helpen. Een laag decolleté is ook een goed idee. Hoeden of een grote sluier zijn ook effectief.

Om langer te lijken:

Een jurk met een hoge nek zorgt ervoor dat je langer lijkt. Een jurk met geen of korte mouwen zorgen daar ook voor. Zorg ervoor dat je geen grote jurk kiest waarin jij zelf wegvalt.

Voor meer rondingen:

Kies voor een zwaarder materiaal zoals fluweel of satijn. Een gevuld bovenlichaam met smalle mouwen werkt ook goed.

Om slanker te lijken:

Een hoge taille zoals bij een A-lijn jurk zorgt ervoor dat je slanker lijkt. Een klassieke truc die ook altijd werkt: draag verticale strepen. Blijf weg van kant, ruches en pofmouwen. Grotere bruiden kunnen beter niet kiezen voor jurken die om heel hun lichaam strak zitten. Kies voor lichte stoffen.

Als je grotere borsten kleiner wilt laten lijken:

Een V-hals is ideaal. Een rechte rok leidt de aandacht naar je benen in plaats van naar je borsten.

Om je heupen smaller te laten lijken:

Als je brede heupen hebt kun je ze makkelijk verdoezelen met een baljurk of een wijde rok. Vestig de aandacht op je bovenlichaam en taille door daar voor een versiering te kiezen, zoals kant.

Voor kleine en slanke bruiden:

Je zult verdrinken in een grote baljurk. Je kunt het alsnog proberen. Dit geeft je meer affiniteit met wat je wilt en wat je niet wilt.

Voor peervormige bruiden:

Een strapless baljurk bedekt je onderlichaam en legt de nadruk op je sterkste punt: je bovenlichaam.

Droom jij al weg bij je droomjurk terwijl je nog niet eens gevraagd bent? Deze signalen kunnen erop wijzen dat het niet lang meer gaat duren.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker