Hoe kies ik een trouwambtenaar?

Het zijn de kleine dingen die het plannen van een bruiloft moeilijk maken. Al die details, je wordt er soms gek van. Denk nu bijvoorbeeld aan het kiezen van een trouwambtenaar, niet te doen. Er is zoveel keuze en waarom moet je juist voor deze persoon kiezen? Een pittige klus dus. Om samen met je partner dezelfde ambtenaar te kiezen en er ook allebei even gelukkig mee te zijn. Toch is het zeker wel te doen, je moet er alleen even goed voor zitten.

Volgens de regels

  • Om te mogen trouwen heb je een trouwambtenaar nodig, deze mag je zelf uitkiezen. Of je nu een religieuze ambtenaar wil of niet.
  • Een religieuze bruiloft is anders dan een niet-religieuze bruiloft. Hier kun je rekening mee houden wanneer je een ambtenaar kiest.
  • Je kan ook een niet-religieuze bruiloft doen wanneer je wel gelovig bent, dit is je eigen keuze.
  • Je kan trouwen in een religieuze plaats zoals een kerk.

Voor de bruiloft

  • Of je nu trouwt voor de staat of voor de kerk, controleer altijd of de ambtenaar ook ingeschreven staat. Zo niet, dan is je huwelijk niet geldig en dat is behoorlijk zonde. Controleer dus eerst het papierwerk van de ambtenaar.
  • Check of de einddatum van deze papieren overeenkomt met jullie trouwdatum, anders is het nog steeds niet geldig. Ga je dus over 18 maanden trouwen? Kijk dan 18 maanden vooruit.
  • Check het identiteitsbewijs. Is deze persoon een Nederlander? Mag hij mensen trouwen en is dit paspoort nog wel geldig? Ook moet je controleren hoelang het paspoort nog geldig is, zodat je zeker weet dat je niet in de problemen komt op de bruiloft.
  • Wanneer je al eerder getrouwd bent, moet je zeker weten dat je de scheidingspapieren nog ergens hebt liggen, zodat je kan bewijzen dat je niet meer getrouwd bent.

Tijdens de bruiloft

  • De ambtenaar moet zichzelf voorstellen als persoon die jullie mag trouwen.
  • De ambtenaar moet de volledige namen van de bruid en bruidegom noemen
  • Het koppel moet akkoord gaan

Na de bruiloft

  • Na de bruiloft moeten de bruid en bruidegom met twee getuigen hun papieren ondertekenen. Een van deze papieren is voor het koppel zelf en de andere gaat naar de ambtenaar.
  • De laatste taak van de ambtenaar is het registreren van jullie huwelijk, binnen twee weken van de bruiloft. Deze komt bij jouw persoonlijke papieren te liggen.

Op persoonlijk gebied

Ook op persoonlijk gebied kun je een selectie maken in de trouwambtenaren die je wil gaan kiezen. Je wil een warm en vriendelijk persoon, maar ook een professional. Andere eigenschappen die je wil zien bij je ambtenaar zijn, georganiseerd, kalm, zelfverzekerd, een goede spreker en afhankelijk van jullie voorkeur: grappig. Niet iedere ambtenaar zal zomaar bij je passen, dus voer altijd eerst een gesprekje.

Er zijn een aantal vragen die je kunt stellen aan de ambtenaar voor je deze kiest. Door deze vragen weet je meteen of deze persoon goed bij je past.

Hoelang ben je al trouwambtenaar?

Wanneer de ambtenaar al lang bezig is in het vak, dan weet je vrij zeker dat hij/zij het kan. Mensen die langer in het vak zitten luisteren ook vaak beter naar jouw wensen.

Hoeveel bruiloften heb je gedaan?

Hoe meer bruiloften de ambtenaar gedaan heeft, hoe meer ervaring en hoe meer kennis over een mooie ceremonie. Deze vraag is dan ook een must om te stellen.

Wat zeggen de klanten over jou?

Je wil graag weten hoe de reputatie is en of de andere bruiloften die deze ambtenaar deed ook een succes waren. Bel eens naar de referenties en bekijk ook de reviews van trouwambtenaren TopTrouwen.nl

Hoe flexibel ben je?

Dit is goed om te weten, omdat je zo nog kan nadenken over de tijd en datum. Wanneer deze ambtenaar nog maar één gaatje vrij heeft in zijn agenda dan kun je beter verder zoeken.

Ga je om met andere ambtenaren?

Maakt de ambtenaar deel uit van een netwerk met andere trouwambtenaren? Dat is goed om te weten zodat hij zich blijft verdiepen in het vak.

Wat voor spullen gebruik je?

Het is goed om te weten hoe hij jullie gaat trouwen. Welke spullen gebruikt hij hierbij?

Hoe ver is de afstand naar de locatie?

Als de trouwambtenaar dichtbij de trouwlocatie woont, is dat een stuk handiger. Zo kun je voorkomen dat hij of te laat komt, of onderweg pech krijgt. Dit is natuurlijk niet doorslaggevend, maar wel erg handig.

Hier lees je alles over het geregistreerd partnerschap.







Gerelateerde producten

Bekijk alle enveloppendozen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker