Tips voor het plannen van jouw bruiloft

Het is zover: jullie gaan trouwen! Jullie hebben tientallen ideeën en fantasieën over de grote dag, maar waar moeten jullie beginnen? Een goede planning is één van de belangrijkste elementen voor een succesvolle bruiloft. Zo weet je zeker dat alles goed loopt en dat jullie op de grote dag kunnen genieten. TopTrouwen heeft daarom een checklist voor jullie opgesteld met punten waar jullie over na moeten denken. 

Trouwdatum 

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe ver van tevoren jullie beginnen met plannen. Wij raden aan om een jaar van tevoren te beginnen. Zo heb je genoeg tijd om alle ingrediënten voor de droomdag te verzamelen en weet je zeker dat alles beschikbaar is. Hoe kiezen jullie dan vervolgens een geschikte trouwdatum? 

Dat hangt af van jullie persoonlijke voorkeuren zoals het seizoen. Misschien willen jullie een winterse themabruiloft of trouwen met de voeten in het zand. Valt de trouwdatum in een vakantieperiode? Begin dan ver van tevoren met plannen. Zo kunnen gasten hier rekening mee houden tijdens het boeken van een reis. 

Save the date

Eindelijk, jullie definitieve trouwdatum ligt vast. Jullie hebben overwogen wat het beste seizoen is en op welke dag jullie willen trouwen. Nu is het tijd om familie en vrienden op de hoogte te stellen van deze datum. Dit kan je doen door een ‘save the date’ kaart te sturen. Dit is een kaart die je ongeveer zes tot acht weken voor de definitieve uitnodiging stuurt. 

Jullie gasten kunnen de dag zo al vrijhouden, maar jullie hoeven nog geen details te bespreken in de kaart. Handig wanneer jullie ervoor kiezen om in een vakantie te trouwen of wanneer de locatie nog niet besproken is. Wanneer jullie deze kaart versturen, is het wel belangrijk of jullie een bepaald aspect naar voren willen laten komen. Is er iets typerends voor jullie waar gasten jullie aan herkennen? Misschien een bepaalde kleur of een seizoen? Misschien kunnen jullie bepaalde elementen terug laten komen in de stationery. 

Laat je inspireren

De trouwdatum ligt vast en de gasten zijn op de hoogte gesteld. Jullie hebben tientallen plannen over hoe de bruiloft eruit moet komen zien, maar er staat nog niets op papier. Laat jullie fantasie de vrije loop en begin met het maken van een moodboard. Pak een stapel tijdschriften en knip en plak plaatjes op een groot vel om de toon van jullie bruiloft te bepalen.

Aan de hand van dit moodboard kunnen jullie verder met de organisatie. Het kan een handig hulpmiddel zijn voor de weddingplanner of de fotograaf. Zij weten in een oogopslag welke sfeer jullie willen meegeven. Misschien willen jullie een intieme bruiloft of juist een sprookjesachtig tafereel in een kasteel. 

Budget vaststellen

Na een inspiratiesessie weten jullie ongeveer welke kant jullie op willen. Het is nu goed om een globale indicatie te maken van het trouwbudget. Bepaal dit voor ieder onderdeel. Sommige onderdelen worden nog weleens vergeten in de begroting. Vergeet daarom ook niet: de stationery, trouwkaarten, trouwbedankjes en de trouwauto

Hebben jullie geen idee waar jullie aan moeten denken? Dan is dit een goed moment om een weddingplanner in te schakelen. Hij of zij heeft veel ervaring met het organiseren van bruiloften en kan jullie hierbij helpen. Probeer van tevoren in ieder geval te bepalen welke onderdelen hoog op de prioriteitenlijst staan. 

Reserveren

Na het vaststellen van het budget, is het belangrijk om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Bezoek de trouwlocaties die jullie op het oog hebben en maak reserveringen. In dit stadium is het ook belangrijk om op zoek te gaan naar geschikte bruidsmode. Jullie kunnen nu ook de trouwauto’s bekijken en het entertainment van de dag regelen.  

Als de locaties rond zijn, wordt het tijd voor de aankleding. Bedenk wat voor decoratie jullie op de grote dag willen. Welke sfeer moeten de bloemen uitstralen? Willen jullie de stationery personaliseren? Denken jullie ook aan de bruidstaart en de ringen? Dit is ook het moment waarop jullie een ceremoniemeester aanwijzen en getuigen vragen. 

Draaiboek

Bij het uitkiezen van de juiste locatie en de juiste personen is het belangrijk dat jullie een klik hebben met deze mensen. Neem daarom de tijd voor deze afspraken en doe dit bij voorkeur persoonlijk. Bij het organiseren van jullie bruiloft houden jullie je aan een draaiboek. Zo weten jullie zeker dat jullie niets over het hoofd zien. Komt er toch teveel op jullie af? Schakel dan een weddingplanner in. Lees hier wat de taken van een weddingplanner zijn. Onze online tool kan jullie ook op weg helpen bij de planning.Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker