Wat zijn de taken van de bruidsjonkers?

Waar de bruid vergezeld wordt door de bruidsmeisjes, heeft de gom één of meerdere bruidsjonkers. Dit zijn vaak bekenden van de bruidegom zoals broers of goede vrienden. Het kiezen van één of meerdere bruidsjonkers is niet verplicht, maar extra handen kunnen wel handig zijn. Maar wat zijn dan precies de taken van de bruidsjonkers? In dit artikel vertellen we daar meer over.

Misschien hebben jullie nog niet besloten of jullie bruidsjonkers willen op de grote dag of misschien ben je als goede vriend of broer gevraagd als bruidsjonker. Waar de taken van de bruidsmeisjes vaak heel duidelijk zijn, is de bruidsjonker minder bekend. In principe hebben zij dezelfde taken, maar het bruidspaar kan zelf kiezen hoever dit gaat. We staan eerst even stil bij het kiezen van de bruidsjonkers.

Aanwijzen van de bruidsjonkers

Het aanwijzen van bruidsjonkers kan meerdere redenen hebben. Op de eerste plaats is het aanwijzen van bruidsjonkers een manier om belangrijke mensen te betrekken bij de bruiloft. Die extra handen kunnen ook verlichtend werken voor het bruidspaar. Toch is het belangrijk om niet te veel bruidsjonkers aan te wijzen. Stem samen af wat jullie een goed aantal vinden zodat het niet chaotisch wordt en iedereen weet wat zijn of haar taak is.

Er is geen bepaald aantal bruidsjonkers dat vanzelfsprekend is. Waar dit op de ene bruiloft in handen ligt van één persoon, zijn er bruiloften waar het bruidspaar wel tien bruidsjonkers naast zich heeft. Het is echter wel gebruikelijk dat er evenveel jonkers als bruidsmeisjes zijn. Op de eerste plaats hebben zij allebei de taak om de bruid- en de bruidegom te steunen op de grote dag en in de organisatie daarvan.

Taken van de bruidsjonkers

De bruidsmeisjes en jonkers worden aan elkaar gekoppeld en fungeren als stel. Een voorbeeld daarvan is dat zij samen voor de bruid lopen naar het altaar. Ook bij de fotoreportage zie je dit terug. Net als de bruidsmeisjes helpen de bruidsjonkers de gom bij het uitkiezen van een trouwpak. Andere taken zijn bijvoorbeeld het bewaren van de ringen, het aangeven van de ringen en het aantrekken van het trouwpak.

Als bruidspaar bepalen jullie welke taken de bruidsjonkers krijgen. Andere voorbeelden zijn het helpen van de ceremoniemeester(s) en mensen naar hun plek begeleiden voor het diner. De taken worden vaak afgestemd met de taken van de bruidsmeisjes om misverstanden te voorkomen. Een andere taak die in handen ligt van de bruidsjonkers is de organisatie van het vrijgezellenfeest.

Leeftijd van de bruidsjonkers

Ook kinderen kunnen de taak van bruidsmeisje of bruidsjonker krijgen. Uiteraard helpen zij niet mee in de organisatie van het vrijgezellenfeest, maar zij helpen de sleep te dragen en strooien bijvoorbeeld bloemen over het bruidspaar.

Andere taken zij het open houden van de deuren voor het bruidspaar of het vasthouden van het boeket. De kinderen zijn vaak gekleed in dezelfde stijl als het bruidspaar. Kiezen jullie ervoor om kleinere kinderen als bruidsjonker of bruidsmeisje aan te wijzen? Zorg er dan voor dat er voldoende vermaak is op de grote dag voor deze kinderen.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker