Hoe krijg ik een romantische en sfeervolle bruiloft in de herfst?

De blaadjes vallen van de bomen en in de eerste paddenstoelen kruipen uit de grond. Het is de meest kleurrijke periode van het jaar en daarom spreken jullie het ja-woord tegen elkaar uit tijdens dit prachtige seizoen. Wanneer je aan de herfst denkt, denk je aan koude en natte dagen. Toch kan een bruiloft in de herfst erg romantisch en sfeervol zijn. We hebben de ultieme checklist opgesteld om aan jouw bruiloft een herfstachtig thema te hangen.

Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden als je in het najaar trouwt. Het weer in Nederland is onvoorspelbaar en zeker in de herfst weet je pas op de dag zelf wat je kan verwachten. Officieel begint de herfst op 21 september en duurt deze tot 21 december. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 10 graden, maar Nederland kent ook nazomerse dagen van 15 tot 20 graden. In deze periode valt er aardig wat regen: gemiddeld 235 millimeter. Houd dus rekening met een koude, regenachtige dag.

Kampvuur

De herfst brengt niet de ideale weersomstandigheden voor een bruiloft met zich mee, maar je kunt hier ook van profiteren. Om extra sfeer aan de grote dag te geven kan je de opties bespreken met de trouwlocatie. Wat dacht je van een landelijke locatie met kampvuren bij de entree? Houd er wel rekening mee dat je voor grote kampvuren vaak een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Je doet er goed aan om dit te bespreken met de locatie.

Buitenlocatie

Gaan jullie voor een buitenlocatie? Ga dan voor sfeervolle decoratie die warmte uitstralen. Zorg dat je het de gasten zo comfortabel mogelijk maakt en leg gekleurde plaids en sjaals in manden op de locatie. Krijgen de gasten het koud? Dan kunnen ze zich opwarmen met deze plaids en sjaals of even opwarmen bij de verschillende kampvuren. Vaak is het ook mogelijk om op heaters te huren om meer warmte te genereren.

Binnenlocatie

Willen jullie het risico niet nemen dat het weer roet in het eten gooit? Een herfstachtige bruiloft op een binnenlocatie kan ook erg sfeervol zijn. Trouw binnen bij een gezellig haardvuur en tafels gedecoreerd met herfstachtige elementen zoals dennenappels en gekleurde bladeren. Een voordeel van trouwen in de herfst is dat je niet veel geld hoeft uit te geven aan de decoratie. Deze ligt simpelweg voor het oprapen in de natuur tijdens dit seizoen. Wat dacht je van pompoenen, kastanjes of een zelfgemaakt kleurrijk herfststuk?

Hieronder hebben we nog eens op een rijtje gezet welke decoraties jouw bruiloft sfeervol maken in de herfst.

  • Seizoensfruit zoals peren, appels en pompoenen. Ook leuk om te verwerken in de gerechten als hapjes of tijdens het diner. Wat dacht je van een lekkere appeltaart of een versgemaakte pompoensoep?
  • Seizoensproducten zoals paddestoelen, kastanjes en dennenappels. Leuk om bloemstukken mee te maken of als decoratie op tafel.
  • Wat ook zeker niet mag ontbreken op een herfstachtige bruiloft zijn kaarsen, windlichten en kampvuren. Kortom: alle vormen van licht en warmte kan je gebruiken tijdens de bruiloft. Deze elementen brengen warmte en je kan variëren door geurkaarsen te gebruiken die het seizoen extra benadrukken. Wat dacht je van cranberry, appel of kaneel? Dit zijn typische warme geuren.
  • Maak gebruik van het seizoen. De herfst kent prachtige kleuren zoals oranje, rood en geel. Laat deze kleuren terugkomen op de bruiloft. Wat is er nou gewaagder dan een jurk in deze kleur(en)?
  • Maak gebruik van de natuur: maak een flinke boswandeling en kijk welke producten je tijdens de bruiloft kan gebruiken als decoratie. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden zoals het gebruik van herfstbladeren, boomstammen en robuuste materialen.
  • Maak het de gasten comfortabel door plaids, dekentjes, en sjaals casual neer te leggen of laat deze uitdelen.
  • Houd ook rekening met regen: houden jullie een intieme bruiloft met weinig gasten? Deel dan gepersonaliseerde paraplu’s uit die jullie bedrukken met de trouwdatum. Zo weet je zeker dat de gasten op deze prachtige dag terugkijken tijdens een herfstachtige dag.

Decoratie

Kortom: het is niet moeilijk om van jullie bruiloft een romantische en sfeervolle dag te maken. Een bijkomend voordeel is dat weinig bruiloften in de herfst plaatsvinden. De kans is daardoor groter dat al je gasten kunnen komen en ook de prijs zal waarschijnlijk lager uitvallen. Het zal ook makkelijker zijn om een geschikte locatie te vinden omdat deze nog niet volgeboekt zijn met andere feesten en bruiloften. Daarnaast is het gemakkelijk om de juiste kleuren, gerechten en decoratie binnen dit thema te vinden. Er zijn ontzettend veel gerechten die je tijdens het diner kan serveren die helemaal passen binnen deze herfstsfeer zoals een lekkere appeltaart of versgemaakte pompoensoep.

Trouwfoto’s

Daarnaast zorgt dit seizoen voor prachtige trouwfoto’s door de kleurrijke natuur. Het is dan ook een aanrader om een buitenshoot te plannen. Wil je het extra romantisch maken? Laat dan nog wat plaatjes schieten wanneer de zon onder gaat. Dit zorgt gegarandeerd voor een mooi resultaat. Vervolgens rennen jullie snel terug naar het haardvuur en genieten jullie samen met de gasten van een warme chocolademelk met slagroom of een glühweintje om op te warmen.

Trouwkleding

Naast de trouwfoto’s zorgt dit seizoen ook voor een mooi herfstboeket. Door de prachtige herfstkleuren weet je zeker dat je een bijzonder boeket in je handen krijgt. Ga voor natuurlijke kleuren zoals rood, oranje en bruin. Ook als het aankomt om de trouwkleding kan je in dit seizoen alle kanten op. Je weet zeker dat je het niet snel super koud of warm zal krijgen in dit seizoen waardoor je ook voor een jurk met lange mouwen aan kan gaan. Dat is tegenwoordig helemaal hip. Of bedek je armen met een warme sjaal, stola, bolero of kort jasje. Het thema helemaal doorvoeren? Ga dan voor een paar stoere cowboylaarzen onder je outfit of trek kaplaarzen aan tegen de regen.

Inspiratie

Weet je nog niet zeker in welk seizoen je wil trouwen? Lees dan hier de voor- en nadelen van trouwen in ieder seizoen. Op zoek naar meer inspiratie om de bruiloft aan te kleden? Hier lees je hoe je hout toepast om het thema verder door te voeren tijdens de grote dag.







Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker