Favoriet

Een veganistische bruiloft: waar moet je op letten?

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige levensstijl vanwege het milieu, gezondheidsredenen of dierenleed. Zijn jullie een veganistisch stel? Dan is het wel duidelijk dat het thema van jullie bruiloft plantaardig is. Maar wat moet je allemaal regelen voor een veganistische bruiloft en hoe houd je rekening met je gasten?

Een deel van je gasten is immers onbekend op dit terrein. De bruiloft staat volledig in het teken van jullie geluk, maar toch wil je de gasten ook tevreden stellen. Maak je daar niet te druk om: als veganist weet je dat ook een veganistisch buffet, diner en hapjes overheerlijk kunnen zijn. Heeft je verre tante hier toch problemen mee? Het is jullie droombruiloft en zij is degene die zich op deze speciale dag moet aanpassen.

Middenweg

Wil je toch afwijken van het volledig veganistische menu? Misschien omdat slechts één van jullie veganistisch is? Ga dan voor een middenweg en kies ook niet-veganistische gerechten. In dat geval is het een must om op kaartjes aan te geven of het gerecht veganistisch is of niet. Door het diner in buffetvorm te laten plaatsvinden, kan je gemakkelijk een combinatie maken van verschillende diëten.

Wil je dat de gasten niet voor verassingen komen te staan op de grote dag? Geef dan op de uitnodiging aan dat jullie een veganistisch leven leiden. Je kan er eventueel ook voor kiezen om de gasten een keuze te geven door na te gaan of zij veganistisch willen eten op de bruiloft of niet. Zo weet je zeker dat iedereen met volle teugen kan genieten op de grote dag.

Laat je informeren

Naast deze afwegingen en het informeren van de gasten kan het nuttig zijn om in gesprek te gaan met de trouwlocatie of catering. Het kan verstandig zijn om een professional in te huren die alles weet over veganistisch eten. Een ‘gewone’ bruiloftcateraar weet misschien niet goed welke gerechten er veganistisch zijn, waardoor het buffet toch dierlijke producten kan bevatten. Ga ook met de trouwlocatie in gesprek om na te gaan of zij veganistische dranken kunnen serveren.

Naast het eten wil je misschien ook dierlijke producten in de jurk, het tafellinnen en de decoratie vermijden. Bespreek dit goed met de leveranciers en de trouwlocatie zodat je niet voor verassingen komt te staan. Weten zij niet zeker of de producten volledig plantaardig zijn? Ga dit dan samen met de leverancier na.

Cadeaus

Ook wat betreft de cadeaus heb je misschien de wens om alleen veganistische cadeaus te ontvangen. Het is jouw feest dus je hebt het recht om dit aan je gasten te vragen. Niet iedereen weet precies wat de veganistische levensstijl in houdt. Om gasten te helpen in hun zoektocht kun je dit aangeven op de uitnodiging met een link naar een kadolijst. Die kun je gemakkelijk aanmaken op onze website. Op die manier ben je er zeker van dat je alleen veganistische cadeaus zal ontvangen.

Inspiratie

Wil je na het lezen van dit blog meer weten over een ecologisch verantwoorde bruiloft? Bekijk dan dit artikel met 30 ideetjes voor een ecologisch verantwoorde bruiloft. Zeker weten of je alles goed hebt geregeld wat betreft de catering? Lees dan dit artikel over de grootste fouten die je kunt maken bij de catering van je bruiloft.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu
Gerelateerde productenBekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop