Huwelijkswetgeving: de nieuwe regels voor trouwen vanaf 2018

Wanneer je trouwt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen, vermogen, maar ook schulden vanaf het moment dat jullie trouwen van jullie samen zijn. Althans, dat was altijd zo. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe huwelijksregels waardoor je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. In dat artikel lees je wat voor gevolgen dit heeft.

Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen, moeten de bezittingen maar ook schulden eerlijk verdeeld worden. Dat kan soms voor een hoop ellende zorgen. Dat is de reden dat de wetgeving in 2018 is aangepast. Er wordt voortaan minder gedeeld waardoor er bij een scheiding minder problemen ontstaan. Bezittingen en schulden die de partners voor het huwelijk hebben opgebouwd, worden niet meer verdeeld. Heb je bijvoorbeeld een lening lopen? Of juist flink wat geld gespaard? Deze bezittingen of schulden blijven van jou.

Erfenissen en schenkingen

Voorheen werden ook erfenissen en schenkingen meegenomen in de verdeling. Met de nieuwe regels worden erfenissen en schenkingen buiten beschouwing gelaten. Het maakt overigens niet uit of jullie deze erfenis of schenking tijdens of voor het huwelijk hebben gekregen.

Eigen bedrijf

Partners die een eigen bedrijf hebben, hoeven de waarde van het bedrijf bij een scheiding niet te delen. Wordt de onderneming tijdens het huwelijk gestart? In dat geval valt het bedrijf wel binnen de gemeenschap en moet de waarde worden verdeeld.

Gemeenschap van goederen

Voor andere onderdelen blijft de gemeenschap van goederen in stand. Wanneer jullie samen iets kopen of schulden opbouwen, moet dit na een huwelijk eerlijk worden verdeeld. Dit geldt ook voor bezittingen die voor het huwelijk al van jullie samen waren. Vanaf 2018 gelden er dus drie vermogens bij een huwelijk: jouw privévermogen, het privévermogen van je partner en het gezamenlijke vermogen.

Hypotheek

Voor een huis of een hypotheek geldt hetzelfde: de gemeenschap van goederen blijft in stand. Gaan jullie de hypotheek samen aan? Dan valt dit onder jullie gezamenlijke vermogen. Had jij of je partner voor de bruiloft al een huis als eigendom? Dan blijft het huis in zijn of haar bezit. 

Vermogen

Is het niet duidelijk of een bepaald onderdeel onder de regels valt? Dan wordt deze alsnog eerlijk verdeeld. Het is daarom goed om je documenten goed op orde te hebben. Op die manier kan je bewijzen dat bepaalde bezittingen en schulden al voor het huwelijk hebben plaatsgevonden. Kan je dit niet bewijzen? Dan valt het vermogen of de schuld alsnog in de gemeenschap.

Oude regels

Stellen die toch volgens de traditionele gemeenschap van goederen willen trouwen, kunnen dit nog wel. Hiervoor moeten jullie huwelijkse voorwaarden op laten stellen bij de notaris. Zijn jullie voor januari 2018 getrouwd? Dan maakt deze wet voor jullie niet uit. De nieuwe regels gelden alleen voor stellen die op of na 1 januari 2018 trouwen.

Inspiratie

Ben je op zoek naar meer tips, weetjes of inspiratie voor (het organiseren) van de bruiloft? In ons online trouwmagazine vind je niet alleen informatieve artikelen, maar ook een heleboel inspirerende blogs. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gids voor een droombruiloft op Ibiza of deze tien tips voor de zwangere bruid.

* TopTrouwen.nl biedt geen financieel advies. Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden.







Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker