Tien tips voor de zwangere bruid

Als zwangere bruid zal je over een tijdje schitteren in jouw droomjurk. Je kijkt niet alleen uit naar de kleine die jullie verwachten, maar ook naar een geweldige bruiloft. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat trouwen terwijl je zwanger bent. In dit artikel geven we je een aantal fijne tips voor een goede voorbereiding.

Trouwdatum

Allereerst is het goed om rekening te Tien tips voor de zwangere bruid met de zwangerschap tijdens het vaststellen van de trouwdatum. Probeer de trouwdatum niet later dan zes maanden zwangerschap vast te leggen. Dit voorkomt dat je tijdens de bruiloft niet in staat bent om te lopen en dat je ook nog een beetje feest kan vieren.

Energie

In de eerste twaalf weken van je zwangerschap moet je lichaam ontzettend wennen aan het kleine wezentje wat in je groeit. Je energiepeil is daardoor niet goed op orde in deze periode. Om te voorkomen dat je uitgeput raakt, is het goed om de bruiloft ook niet in deze eerste twaalf weken te plannen.

Emoties

Een zwangere vrouw heeft al genoeg te verduren door de schommeling van de hormoonspiegel. Soms wordt het allemaal even teveel en de organisatie van de bruiloft doet daar nog een schepje bovenop. Zorg tijdens de bruiloft dan ook voor een extra paar tissues. Daarnaast is het goed om hulp in te schakelen van mensen in je omgeving.  

Hulp inschakelen

Vraag aan je moeder of vriendin of zij helpen met de organisatie of schakel een weddingplanner is. Op die manier wordt de stress niet te veel voor jou en je baby. Probeer daarnaast genoeg rustmomenten in te bouwen en houd in je achterhoofd dat dit alles leuk moet blijven. Probeer vooral te genieten.

Trouwjurk

Een trouwjurk passen, doe je natuurlijk enkele maanden of weken voor de bruiloft. Door de zwangerschap heb je geen idee wat de afmetingen van je lichaam over een tijdje zijn. Het is daarom goed om voor een trouwjurk te gaan met een rijke taille. De taille begint in dit geval rechts onder de bustelijn en hangt van daaraf uit: de positie trouwjurk.

Comfort

Probeer je niet in een jurk te wormen die eigenlijk te klein is, maar ga voor comfort op de grote dag. De gasten mogen je buikje best wel zien: het is iets om trots op te zijn. Er zijn genoeg ontwerpen waar jij je zwangere buik in kwijt kan en de medewerkers van een trouwwinkel helpen je maar al te graag bij het uitzoeken van een geschikte jurk.

Accessoires

Denk bij het comfort van de kleding niet alleen aan de jurk, maar ook aan bruidslingerie en schoenen. Ga voor positie bruidslingerie voor een goede ondersteuning. Houd ook rekening met het extra gewicht dat op je hakken komt te staan. Ga voor een lage hak voor meer comfort en veiligheid en loop de schoenen van tevoren goed in om blaren te voorkomen.

Trouwringen

Niet alleen je buik wordt groter, maar door de zwangerschap kunnen je vingers ook opzwellen. Het is goed om hier rekening mee te houden bij het aanschaffen van de trouwringen. Zorg voor een stand-by ring die je kan aantrekken tijdens de ceremonie. Zo heb je straks twee trouwringen met sentimentele waarde!

Rustmomenten

Niet alleen in de aanloop naar bruiloft is het belangrijk om voldoende rustmomenten te nemen, maar ook op de dag zelf. Zorg dat er een comfortabele stoel voor je klaar staat waar je af en toe op kan zitten en zorg goed voor jezelf. Denk ook aan voldoende eten en drinken en wijs een van je vriendinnen aan om je hieraan te herinneren. Het belangrijkste: luister goed naar je lichaam en naar jezelf. Iedereen zal hier begrip voor hebben.

Alcohol

Alcohol is natuurlijk uit den boze vanwege de gezondheid van je baby, maar dat houdt niet in dat je geen feestelijk glas mag drinken. Ga voor gezonde, hydraterende drankjes zonder alcohol. Wat dacht je van een lekkere smoothie of een glaasje water met een schijfje limoen en citroen?

Eten

Naast alcohol zijn er ook veel gerechten die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Vraag de cateraar of hij hier rekening mee wil houden. Bepaalde gerechten zijn slecht voor de baby, maar worden vaak geserveerd tijdens bruiloften. Denk bijvoorbeeld aan rauwe schaal- en schelpdieren, kazen, rauwe eieren en een aantal afgeleide producten.

Misselijk

Ook de misselijkheid tijdens de zwangerschap kan de eetplannen tijdens de bruiloft bederven. Vraag aan de cateraar of de locatie of ze voor jou bepaalde voedingsmiddelen willen klaarzetten waarvan je zeker weet dat je ze aankan. Denk bijvoorbeeld aan luchtige maaltijden zoals yoghurt en crackers. Het is goed om dit voor te bereiden als je nog in het misselijkheidsstadium van je zwangerschap verkeerd.

Thema

Als zwangere bruid speelt jouw buikje een belangrijke rol op de grote dag. Helemaal leuk om dit te verwerken in het thema van de dag. Geef als bedankje bijvoorbeeld een echtpaar met een baby of een babyflesje gevuld met muisjes.

Locatie

Wanneer je niet zwanger bent, is de bruiloft op zichzelf al een dag met veel indrukken en emoties. Het vraagt veel van je energieniveau en het is daarom goed om als zwangere bruid je bed dichtbij de locatie te hebben. Zorg dat de trouw-, feest- en slaaplocatie zich op een locatie bevinden. Wanneer het even nodig is, kan je lekker naar bed gaan of even bijkomen.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie om de bruiloft in goede banen te leiden? In ons online trouwmagazine vind je inspirerende artikelen met tips, checklists en voorbeelden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze inspirerende prieeltjes voor een buitenceremonie? Of deze tips voor het organiseren van een grootste bruiloft? Ook leuk: alternatieven voor rijst strooien op de bruiloft. Gerelateerde producten

Bekijk alle bedankjes-en-cadeaus in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker