Het liefdesfeest: niet trouwen, maar wel feesten

Trouwen, of toch maar niet? Steeds minder stellen stappen in het huwelijksbootje, maar dat wil niet zeggen dat er geen feest mag zijn. Wie niet voor de wet of kerk wil trouwen maar wel de liefde wil bezegelen, kan ook gaan voor het liefdesfeest. Dit kan bijvoorbeeld als je niet voor de wet trouwt, maar wel een geregistreerd partnerschap aan wil gaan. Het is steeds gebruikelijker om dit vervolgens te vieren met vrienden en familie.

Onder twintigers en dertigers is trouwen steeds minder populair. Zij gaan steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap of zij gaan ongehuwd samenwonen. Vooral mensen van rond de dertig trouwen minder vaak. Toch is er vaak wel behoefte aan een groot feest om mooie herinneringen met elkaar op te bouwen en de liefde te vieren. Het wij-gaan-niet-trouwen-feest neemt dan ook in populariteit toe. 

Wij-gaan-niet-trouwen-feest

Kijk maar eens naar de bekende Nederlanders. Patricia Paay en Maurice bezegelden hun relatie met een liefdesfeest. Volgens het stel heeft een officieel huwelijk geen toegevoegde waarde, maar er kwam wel een feestje om de liefde te vieren. Naast de populariteit van het liefdesfeest onder BN’ers wordt het ook steeds populairder bij andere stellen. Niet alleen als alternatief om te trouwen, maar gewoon om de liefde te vieren. Zo zijn er ook stellen die een liefdesfeest organiseren wanneer zij bijvoorbeeld tien jaar samen zijn.

Huwelijksaanzoek

Ook leuk: gebruik het liefdesfeest als voorloper op de bruiloft. Organiseer een liefdesfeest en vraag je partner vervolgens ten huwelijk. Erg bijzonder om dit moment te delen met je vrienden en familie. Zorg er echter wel voor dat jullie op een lijn zitten. Hebben jullie van tevoren besproken dat een officiële bruiloft niet bij jullie past? Dan is het misschien beter om dit idee achter wegen te laten.

Argumenten

Er zijn genoeg argumenten om niet voor een officiële bruiloft te gaan. Veel mensen scheiden van elkaar ondanks dat zij elkaar eeuwige trouw hebben beloofd. Voor veel stellen heeft het officiële huwelijk daarom geen toegevoegde waarde. Ook het budget kan een grote rol spelen. Stellen willen vaak een groot feest geven, maar trouwen wordt steeds minder belangrijk.

Niet trouwen wel feest

Daarnaast kent het liefdesfeest erg veel voordelen. Misschien wel het leukste onderdeel van het liefdesfeest is dat er geen wetten en regels zijn om het feest te organiseren. Een liefdesfeest is een bruiloft met alles erop en eraan, maar dan zonder te trouwen. Alles is mogelijk. Of je de liefde nou symbolisch wil bezegelen met een ring of gewoon een intiem feest in de avond geeft: het mag allemaal! Ga je voor een hagelwitte trouwjurk of juist een mooie avondjurk? Schrijven jullie een gelofte voor elkaar of willen jullie een simpele, losse ceremonie?

Celebration of love

Het liefdesfeest is niet alleen een leuk en fijn alternatief voor de bruiloft: het kan je ook een hoop kosten besparen. Wanneer je het woord ‘trouwen’ voor een voorwerp zet, kost het altijd meer. Denk maar eens aan de trouwjurk, trouwringen, maar ook aan leveranciers van trouwboeketten en decoratiemateriaal. Scoor een mooie jurk bij een winkel vol met prachtige avondjurken en haal twee bijpassende ringen bij de plaatselijke juwelier: minstens even mooi en net even wat goedkoper.

Kosten liefdesfeest

Daarnaast komen jullie voor een stuk minder kosten te staan omdat niets verplicht is. Jullie kunnen het zo goedkoop of duur maken als jullie zelf willen. Zo hoeft de locatie geen officiële trouwlocatie te zijn, maar ook een huwelijkstaart is helemaal niet verplicht!

Leuke alternatieven voor het ‘ja-woord’

Het belangrijkste onderdeel van een bruiloft is misschien wel de ceremonie. Stellen geven elkaar het ‘ja-woord’ en beloven eeuwige trouw. Tijdens een wij-gaan-niet-trouwen-feest ontbreekt dit onderdeel natuurlijk. Gelukkig zijn er een heleboel leuke, ludieke alternatieven waarmee je elkaar kunt bewijzen dat je om elkaar geeft. Veel stellen benoemen bijvoorbeeld de ergernissen die zij over elkaar hebben.

Ludieke ceremonie

Bijvoorbeeld: ‘beloof je je spullen voortaan op te ruimen?’, waarop de ander vervolgens kan zeggen: ‘ik zal het proberen’. Het leuke aan dit onderdeel is dat jullie het precies zo in kunnen richten als jullie willen. De gasten zullen jullie ergernissen herkennen en het zorgt daardoor voor een ludieke sfeer.

Weddingplanner

Wil je wel dat alles tot in de puntjes goed verloopt? Dan is het helemaal niet gek om een weddingplanner in de hand te nemen. Er zijn zelfs gespecialiseerde weddingplanners die zich richten op het liefdesfeest. Hij of zij kan je niet alleen inspireren, maar ook helpen met het beheren van het budget en kent de juiste leveranciers om een topfeest te organiseren.

Symbolische ceremonie

Veel stellen trouwen om de liefde te bezegelen en om een feest te geven. Door het liefdesfeest kan dit nu ook zonder het ‘jawoord’ tegen elkaar uit te spreken. Wil je dit toch graag tegen elkaar uitspreken? Dan kan je natuurlijk altijd voor een symbolische ceremonie gaan! Helemaal leuk is dat jullie je niet aan de officiële tekst hoeven te houden. Op die manier kan je het liefdesfeest zo indelen zoals jullie dat prettig vinden.

Formeel

Wanneer jullie voor een liefdesfeest gaan, is het misschien wel verstandig om alles goed te laten vastleggen. Jullie trouwen niet, maar veel stellen gaan wel voor een geregistreerd partnerschap. Dat zorgt ervoor dat alles goed geregeld is mochten jullie onverhoopt toch uit elkaar gaan. Het is belangrijk om zaken zoals schulden, bezittingen maar ook de voogdij en het testament goed te regelen wanneer jullie samen gaan wonen of samen een leven opbouwen.

Inspiratie

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het liefdesfeest? In ons online trouwblog vind je tal van artikelen die niet alleen handig zijn voor het plannen van de bruiloft, maar ook voor het liefdesfeest. Wat dacht je bijvoorbeeld van een liefdesfeest in het buitenland? Bekijk dan onze reeks destination weddings en ontdek bijzondere locaties zoals het Caribisch gebied, Rome en Barcelona.  Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker