Destination wedding in Rome: jouw gids voor een droombruiloft

Wandel door de romantische straten van het Italiaanse Rome en laat je betoveren door de charme van deze stad. Want zeg nou zelf: wat is er nou romantischer dan een destination wedding in historisch Rome? Helemaal bijzonder als je voor een themabruiloft gaat met het Romeinse tijdperk als startpunt. Toch zijn er aardig wat dingen waar je rekening mee moet houden als je wil trouwen in het buitenland. In dit artikel nemen we je mee op reis naar Rome, vertellen we je waar je rekening mee moet houden en welke plekjes extra bijzonder zijn.  

Trouwen in het buitenland

Wil jij een echte droombruiloft in het buitenland? Houd dan rekening met de verschillende zaken die je moet regelen. Allereerst moet je nagaan of het op de plaats van bestemming voor jullie wel mogelijk is om te trouwen. Er zijn een aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden in het land van bestemming. Bekijk ook of het huwelijk wel rechtsgeldig is voor de Nederlandse staat. Om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet, hebben we een handige checklist voor je opgesteld. In ons artikel ‘trouwen in het buitenland’ helpen we je een handje op weg. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de voor- en nadelen van trouwen in het buitenland en welke voorbereidingen je moet treffen. 

Sightseeing

Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en wordt het toch een droombruiloft in Rome? Dan is het tijd om de bruiloft te plannen. Een bruiloft in Rome maak je extra bijzonder door de stad een belangrijk onderdeel van het festijn te maken. Wat dacht je van een bijzondere themabruiloft? Of een sightseeing tour met het hele gezelschap? Waar je ook naar op zoek bent: in Rome vind je het allemaal. Bezoek het Colosseum, het Roman Forum of de Palatine Hill en geniet van de Romeinse bouwwerken.

Wil je alles in een keer zien? Kies dan voor een bustour of stap met het hele gezelschap op de fiets. De trouwlocatie kan je vaak helpen om dit soort excursies tegen een gereduceerd tarief te boeken. Je kan ook gemakkelijk geld besparen op dit onderdeel door een van de leuke gratis wandeltochten af te leggen. Of ga op zoek naar een gids die jullie in één dag langs de highlights van Rome brengt zoals de eeuwenoude ruïnes, kerken uit het Renaissance-tijdperk en de moderne architectuur. Ook leuk: een dagtrip naar Pompeï of een bezoekje aan het Vaticaan.

Trouwlocatie

Je weet inmiddels wel dat Rome ontzettend veel te bieden heeft op cultureel gebied. Je hebt immers niet voor niets voor deze bijzondere stad gekozen als trouwlocatie. Toch kan het lastig zijn om de bruiloft tot in de puntjes te regelen wanneer je dit vanuit Nederland moet doen. De mogelijkheden in Rome zijn immers eindeloos: van een katholieke ceremonie in de kerk tot een groots feest in een tuin met uitzicht op de betoverende stad. Of wat dacht je van een typische Italiaanse villa met zicht op de heuvels van Rome? Maar hoe boek je de juiste trouwlocatie en hoe zorg je dat de communicatie goed verloopt? Wij hebben de beste trouwlocaties voor je op een rijtje gezet. Deze bedrijven hebben veel ervaring met de organisatie van (internationale) bruiloften waardoor je niet voor verassingen komt te staan.

De beste trouwlocaties in Rome

Villa Appia Antica

Villa Appia Antica ligt aan een de Via Appia Antica, één van de belangrijkste wegen van het oude Rome. Het ligt midden in de groene Italiaanse natuur. In de omgeving vind je typische parasoldennen en eeuwenoude eikenbomen. Als het weer het toelaat, kan het spektakel plaatsvinden in de tuin van deze historische villa. Zowel de binnen- als buitenkant van deze villa zorgen voor een sprookjesachtig tafereel.

Villa Miani

Villa Miani was oorspronkelijk de residentie van een adellijke Venetiaanse familie en is in 1837 gebouwd. Het elegante gebouw ligt bovenop de Monte Mario, de hoogste heuvel in Rome. Het is dan ook goed vertoeven op het openluchtterras en in de vakkundig onderhouden Engelse tuinen. De villa biedt plaats voor zo’n 40 tot 500 gasten.

Castello di Tor Crescenza

Het Castello di Tor Crescenza vindt zijn oorsprong in de 11eeeuw. Deze extravagante locatie is geschikt voor zowel grote als kleine bruiloften. Wanneer je hier bent, sta je al snel versteld van de schoonheid van Rome en dit ‘castello’. Het is een geliefde locatie onder de VIP-bevolking van Rome. De Romeinse tv-persoonlijkheid Francesco Totti koos de locatie bijvoorbeeld voor zijn bruiloftsreceptie.

Burgerlijke plechtigheden

Bovenstaande locaties zijn echter niet geschikt als enige locatie. Voor een rechtsgeldige ceremonie moet de plechtigheid plaatsvinden op gemeentegrond. Je kan bijvoorbeeld wel het feest op een andere locatie laten plaatsvinden, maar een ceremonie moet op een door de gemeente aangewezen plek plaatsvinden. De ceremonie moet daarnaast worden geleid door een ambtenaar die daartoe bevoegd is. In Rome vind je drie geautoriseerde trouwzalen waar je kan trouwen.

Campidoglio Wedding Hall

Bovenop de Capitolin ligt de Campidoglio Wedding Hall. Je hebt hier een prachtig uitzicht ove het Forum Romanum. De bruiloften vinden plaats in de Sala Rossa. Sala Rossa is een van de prachtige gebouwen ontworpen door Michelangelo. De ‘rode kamer’ ligt op de Capitolin aan het plein. Het sierlijke, rode interieur met gouden details is een fantastisch decor voor een Romeinse bruiloft. Deze luxe trouwlocatie biedt je daarnaast een prachtig uitzicht over de stad Rome.

Complesso Vignola Mattei

De Complesso Vignola Mattei is een prachtige, oude kerk omgeven door tuinen. De charmante locatie heeft een rustieke uitstraling en ligt in het centrum van Rome.

Villa Lais

Villa Lais is een kleine kapel met fresco’s en antiek meubilair. Deze villa is uitstekend voor wie een intieme bruiloft wil organiseren. Deze gedenkwaardige setting ligt eveneens in het centrum van Rome.

Andere toplocaties in Rome

Wie een symbolische ceremonie wil, naast de rechtsgeldige of kerkelijke plechtigheid, kan op meerdere plekken in de stad terecht. Op deze locaties is het ook mogelijk om alleen de receptie te laten plaatsvinden of om bijvoorbeeld het gezelschap te huisvesten rondom de dagen van de bruiloft.

Bijzondere toplocaties voor verblijf of voor de receptie:

Hotels:

 • Il Palazzetto
 • Intercontinental De La Ville
 • Hotel Hassler
 • Hotel De Russi
 • Hotel Quirinale
 • Hotel Forum

Villa’s:

 • Villa Grazioli
 • Villa Aurelia
 • Villa dei Lecci
 • Villa La Torraccia di Sutri

Kastelen en paleizen:

 • Palazzo Brancaccio
 • Borgo di Tragliata
 • Castle Odescalchi Santa Marinella
 • Castella deschalchi di Bracciano
 • Castello della Castelluccia

Huwelijksvoltrekking

Rome is het centrum van het katholicisme. Het is dan ook de perfecte locatie voor een katholieke huwelijksceremonie. In deze Italiaanse stad vind je talloze prachtige Rooms-katholieke kerken. Trouwen voor de kerk in Rome kan op tientallen prachtige historische plekken in de stad. Zo’n ceremonie kan, net als in Nederland, alleen plaatsvinden wanneer jullie het katholieke geloof aanhangen.

Saint Peter’s basiliek

In het hartje van Rome staat de St. Peter’s Basilica. Deze Italiaanse kerk uit de tijd van de Renaissance ligt in Vaticaanstad en is de populairste kerk onder stellen die voor de katholieke kerk willen trouwen. Een ceremonie vind hier plaats in de Cappella del Coro (koorkapel). Deze zijkapel biedt ruimte voor in totaal 200 gasten. Een huwelijksceremonie kan plaatsvinden maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 10:30 in verband met de regels en voorschriften van de kerk. Ook aan de aanvraag en de decoratie in de kerk zijn specifieke regels verbonden. Meer hierover vind je op de website van de kerk.

Basiliek van Santa Maria Maggiore

Het is misschien wel de oudste kerk van Rome: the church of Santa Maria in Trastevere. Deze kerk ligt aan een klein, sfeervol plein in één van de meest historische wijken van Rome: Trastevere. De kerk is betoverend door het gebruik van verschillende materialen en decoraties. Zo bestaat het plafond uit hout, maar ook de Romeinse zuilen en de decoraties met mozaïek zullen je verrassen. Huwelijksceremonies in deze kerk zijn in de ochtend toegestaan met uitzondering van de zondag.

Basiliek van Santa Maria in Aracoeli

Op het hoogste punt van de Capitolijn ligt de bijzondere kerk Ara Coeli. Via een authentieke trap treed je binnen in de 7e-eeuwse kerk. Door de jaren heen is de kerk gerenoveerd en voorzien van nog meer details. Een katholieke huwelijksceremonie kan hier ook plaatsvinden in het bijzijn van een Engelssprekende priester en is geschikt voor zowel grote als kleine bruiloften.

Andere katholieke kerken in Rome waar je kan trouwen:

 • Church of Saint Anne
 • Santa Francesca Romana
 • Roman Forum Church
 • Capitoline Hill Basilica
 • Santa Maria in Tempulo
 • Basiliek di Santa Sabina all’Aventino
 • Isodore’s College
 • Chiesa di San Silvestro
 • Irish College
 • Santa Costanza Mausoleum

Voor wie een Protestante, Joodse of Grieks-orthodoxe ceremonie wil, zijn er verschillen kerken waar getrouwd kan worden.

Weddingplanner

Wil je trouwen in Rome? Dan kan het handig zijn om een weddingplanner in te schakelen die bekend is in deze regio. Boek bijvoorbeeld een lokale weddingplanner of ga voor een professional in Nederland die ervaring heeft met de Italiaanse stad. Hij of zij kan je helpen met het vinden van de juiste locatie en het inschakelen van de beste leveranciers om jouw droombruiloft werkelijkheid te maken. Daarnaast kan een weddingplanner ook helpen met het bewaken van het budget.

Budget

Een bruiloft in het buitenland kan soms aardig oplopen in de kosten. Het is daarom goed om van tevoren te bepalen of je een grootse bruiloft of een intieme bruiloft wil organiseren. De meeste stellen die in het buitenland trouwen, gaan voor een intieme setting om te besparen op de kosten. Bovendien wil je juist op deze bijzondere dag de mensen die voor jou belangrijk zijn om je heen en geen mensen die erbij zijn ‘omdat het hoort’. Voel je niet verplicht om het groot te houden: het is jullie dag en de meeste mensen zullen echt wel begrijpen dat een buitenlandse bruiloft aardig wat geld kan kosten.

Bruiloftsgasten

Rome is een fijne, goed bereikbare stad voor het hele gezelschap. Op slechts dertig minuten van het centrum ligt de internationale luchthaven van waaruit dagelijks meerdere vluchten van en naar Nederland vertrekken. Laat je gasten ruim van tevoren weten dat jullie in Rome gaan trouwen. Zo kan iedereen er rekening mee houden en de juiste voorbereidingen treffen.

Daarnaast is het goed om na te gaan of je de kosten van bijvoorbeeld het ticket naar Rome voor de rekening van de gast laat of dat dit voor jullie rekening komt. De tickets voor het hele gezelschap kunnen aardig wat geld kosten. Je kan er daarom ook voor kiezen om de kosten te splitsen. Geef iedere gast een bepaald budget voor het ticket. Je kan immers niet van je gasten verwachten dat zij hier allemaal geld voor apart kunnen leggen.

Cadeaus

Als pasgetrouwd echtpaar is het ontzettend leuk om alle bijzondere cadeaus in ontvangst te nemen na de ceremonie. Het kan er tijdens een bruiloft in het buitenland echter wel voor zorgen dat jullie met een hoop extra bagage terugkomen. Ook de bruiloftsgasten moeten soms flink wat afsjouwen om het cadeau op de plek van bestemming te krijgen. Geef daarom van tevoren op de uitnodiging aan dat gasten het cadeau niet mee hoeven te nemen naar de buitenlandse locatie.

Maak het jezelf en de gasten nog gemakkelijker door een kadolijst aan te maken op onze website. Op deze lijst zet je de producten die jullie graag willen. Zo weet je zeker dat je geen ongewenste cadeaus in ontvangst hoeft te nemen en de gasten weten dat het presentje in de smaak valt. Gasten volgen simpelweg de link naar de kadolijst en maken het bedrag over voor een bepaald cadeau, handig!

Inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie voor een (buitenlandse) bruiloft? In ons online trouwmagazine vind je tientallen inspirerende blogs met weetjes, checklist en informatie over allerlei onderwerpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bruiloft in het Caribisch gebied?Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker