Het bewaren van het bruidsboeket na de bruiloft

Wat doe je met het bruidsboeket na de bruiloft? Bewaren, natuurlijk! Maar hoe? De bloemen in het boeket blijven helaas niet voor altijd mooi, maar in dit artikel vertellen we je graag hoe je het boeket toch kan bewaren als tastbare herinnering van de bruiloft. Je kan ervoor kiezen om het boeket een aantal weken te bewaren of voor jaren.

Allereerst is het mogelijk om het bruidsboeket te laten drogen. Je kan dit zelf doen door het boeket op een donkere, droge plek te hangen. Hang het boeket bijvoorbeeld op z’n kop in een ruimte waar je niet vaak komt. Is het boeket voldoende gedroogd? Spuit er dan een beetje haarlak op zodat het nog mooier blijft. Het is goed om deze behandeling zo snel mogelijk na de bruiloft te starten. De bloemen zien er dan nog mooi uit en de kans is groter dat het drogen van de bloemen slaagt.

Bruidsboeket drogen

Toch is het drogen van een boeket niet voor alle bruidsboeketten geschikt. Bepaalde bloemen bevatten veel vocht waardoor zij bevattelijk zijn voor rotting. Bloemen die veel vocht bevatten zijn onder meer de orchidee, tulpen, anjers en lelies. Je kan ervoor kiezen om deze bloemen uit het boeket te verwijderen en slechts een deel van het boeket te laten drogen.

Ook kan je de bloemist die het bruidsboeket maakt om advies vragen. Zij kan een boeket voor je samenstellen dat gemakkelijk te drogen is. Bloemen die makkelijk te drogen zijn, zijn de roos, hortensia en grassoorten. Je kan de bloemen ook zelf drogen door kleine zakjes silicagel te bestellen. Deze zakjes observeren vocht en kan je in een luchtdichte zak met het boeket stoppen.

Professioneel prepareren

Laat je het trouwboeket liever professioneel drogen? Een professional kan het boeket voor je prepareren. De bloemen worden dan behandeld met stikstof en eventueel in een glaselement geplaatst. Wanneer je dit aan een bedrijf overlaat, blijven de bloemen mooier qua kleur. Het prepareren van boeketten is vaak wel prijzig omdat het een intensief proces is. De bloemen worden individueel gedroogd, behandeld en geprepareerd. Eventueel worden bepaalde bloemen vervangen door een kunstbloem omdat deze minder makkelijk te drogen zijn.

Is je boeket niet geschikt om te laten drogen? Of zoek je een passend alternatief? Dan kan je er ook voor kiezen om slechts enkele bloemen te drogen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de mooiste bloemen tussen een dik boek te klemmen. Na een aantal dagen heb je prachtige droombloemen die je vervolgens in een lijst aan de muur kan hangen. Of wat dacht je van een paar mooie droogbloemen als decoratie in het trouwalbum?

Een andere optie is het gebruik van wax. Het bruidsboeket blijft zo niet eeuwig houdbaar, maar de levensduur wordt tot zes maanden verlengd. Voor deze methode heb je paraffinewax nodig en een pan. Smelt de wax in kokend water tot dat het glad is. Verlaag vervolgens de temperatuur van de pan en pak je mooiste bloemen om deze vervolgens in de wax te dippen. Haal de bloemen er meteen uit en hang ze ondersteboven. Wanneer de bloemen droog zijn, kan je ze op een mooie plek in huis zetten.

Trouwboeket replica

Wie geen droogboeket wil, kan ook een replica laten maken van het trouwboeket. Een bloemist maakt deze replica door middel van zijden bloemen. Je kan dit het beste laten doen door de bloemist die ook het oorspronkelijke boeket heeft gemaakt. Als je van tevoren je wensen aangeeft, kan hij of zij hier ook rekening mee houden voor het replicaboeket. Overigens is een replicaboeket ook erg geschikt voor stellen die allergisch zijn voor bloemen of willen trouwen in het buitenland.

Trouwboeket in gips

Een andere manier om het bruidsboeket enigszins te bewaren is een vergipsing van het boeket. Het boeket wordt in gips gegoten en deze herinnering zal je vervolgens eeuwig herinneren aan jullie droomdag. Het beeld kan je vervolgens als eye-catcher in huis plaatsen.

Er zijn ook stellen die het boeket op een andere manier laten vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld door het bruidsboeket om te latten zetten naar een impressionistisch aquarel of door het af te laten drukken op canvas. Niet alleen een mooi herinnering, maar ook nog eens een leuk, speels en decoratief element in huis!

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen over trouwen? In ons online trouwmagazine vertellen we je alles over bruiloften en het organiseren hiervan. Je vindt hier niet alleen handige tips en checklists, maar ook inspirerende artikelen. Wat dacht je van deze stadspecial over trouwen in Rotterdam en omgeving? Bekijk ook deze alternatieven voor de felicitatierij op de bruiloft.Gerelateerde producten

Bekijk alle accessoires/bruidsboeketten in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker