Trouwuitnodigingen en kaarten Vraag en Antwoord

Trouwuitnodigingen en kaarten versturen is een vak apart. Je wil dat er genoeg informatie in staat maar ook dat het er mooi uitziet. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de personen naar wie je de kaarten gaat versturen. Werk aan de winkel dus! Om het jou wat gemakkelijker te maken staat hier een antwoord op de meest gestelde vragen over trouwuitnodigingen en kaarten.

Moeten we ook uitnodigingen versturen naar mensen van wie we weten dat ze toch niet kunnen komen?

Ja, dit moet je ook doen. Ook al weet je meer dan honderd procent zeker dat ze niet kunnen komen, nodig ze toch uit. Dit staat netjes tegenover hen en ook is het voor hen leuk om te weten wanneer jullie gaan trouwen. Zo kunnen ze jullie bijvoorbeeld een cadeau opsturen of jullie feliciteren en vragen hoe de dag was. Het is niet leuk voor deze mensen om achteraf te horen dat jullie getrouwd zijn en ze geen uitnodiging hebben ontvangen. En misschien, heel misschien kunnen ze toch nog komen!

We willen zelf onze uitnodigingen ontwerpen. Wanneer moeten we de uitnodigingen bestellen?

Dit is verschillend per bedrijf. Ga goed na hoe lang de bestelling erover doet. Meestal duurt het rond de drie weken voor jij de uitnodigingen in huis hebt. Probeer daarom ongeveer vier maanden voor de bruiloft op zoek te gaan naar een bedrijf dat jouw uitnodigingen kan leveren. Zo heb je ruim voldoende tijd om de uitnodigingen op tijd naar de gasten te versturen.

Moeten we ook uitnodigingen sturen naar de mensen die alles al weten?

Zeker! Zelfs wanneer de persoon in kwestie heeft meegeholpen aan het bepalen van de datum, moet je een uitnodiging sturen. Het kost jou weinig tijd en moeite en voor die persoon is het leuk om te ontvangen!

Wanneer moeten we de uitnodigingen gaan versturen?

Zo’n 6 tot 10 weken voor de grote dag kun je de uitnodigingen gaan versturen. Zo hebben je gasten genoeg tijd om de voorbereidingen te treffen, maar is het ook dichtbij. Sommige stellen kiezen ervoor de uitnodigingen eerder te versturen, bijvoorbeeld wanneer ze een bruiloft hebben in het buitenland. Dan hebben de gasten genoeg tijd om een reis te boeken. Een ‘save the date’ kaartje moet je zo’n drie tot zes maanden van tevoren al versturen.

Hoelang voor de bruiloft moet de RSVP deadline zijn?

De meeste koppels zetten de deadline voor de RSVP op 4 tot 6 weken voor de bruiloft. Hierdoor kunnen zij de laatste zaken regelen met de cateraar en de locatie. Ook is het handig omdat jullie dan weten wat het uiteindelijke bedrag gaat worden. Sommige huwelijken hebben meer voorbereidingen nodig,  ga eens goed na hoe jouw bruiloft in elkaar steekt. Misschien moet je de deadline zelfs iets eerder zetten.

Hoelang duurt het om DIY uitnodigingen te maken?

Jij wil gaan knutselen! Super leuk, btw: hier vind je leuke tips voor de DIY enveloppendozen. Het ligt er een beetje aan hoe creatief je wil gaan worden met de uitnodigingen. Een paar maanden voor de bruiloft moet je alvast gaan oefenen zodat je zeker weet dat alles goed gaat. Wanneer je een mooi design gevonden hebt wat ook nog eens leuk is om te maken kun je het even laten rusten. Houd de tijd bij en kijk hoeveel van deze uitnodigingen je per dag kunt gaan maken, misschien is er wel iemand die je wil helpen. Kijk ook hoeveel mensen je gaat uitnodigen. Wanneer je dit berekend hebt kun je een planning maken.

We hebben echt geen geld om mooie uitnodigingen te bestellen. Wat nu?

Dat is geen probleem. Je kunt ook naar een hobbyzaak gaan en zelf mooie uitnodigingen gaan maken. Vraag aan een medewerker wat zij je aanraden. Je kan tegenwoordig ook op internet heel goedkoop kaarten afdrukken. Kies bijvoorbeeld een mooie foto en een leuke tekst, simpel maar wel heel erg leuk.

Moeten we ‘Save the Dates’ versturen?

Het versturen van ‘Save the Dates’ is niet noodzakelijk maar wel handig. Je gasten weten zo dat zij de datum vrij moeten houden en jij krijgt al een duidelijk beeld van wie er wel en niet kunnen. Ook kunnen mensen die verder weg wonen alvast een hotel of eventuele vlucht regelen. Je kunt het ook goedkoop houden door bijvoorbeeld via social media de datum alvast door te sturen.

Wat moeten we in een ‘Save the Date’zetten?

Dat hangt er vanaf hoe formeel jullie bruiloft is. Wanneer het een chique bruiloft is waarin iedereen in pak moet komen, zet het dan netjes en formeel in de ‘Save the Date’. Heb je een meer casual bruiloft, dan kun je het gewoon losjes formuleren. Zet er dan jullie namen, de datum en de locatie op. Op internet kun je veel standaard kaartjes vinden.

Wat moeten we nog meer in de enveloppe doen?

Je kan er bijvoorbeeld een kaart indoen waaruit mensen duidelijk kunnen opmaken hoe ze bij de locatie moeten komen. Ook kun je voor mensen die niet uit dezelfde stad komen wat leuke brochures meegeven. Of je geeft hen adressen van fijne hotels. Je kan het zo leuk maken als je zelf wil.

Welke informatie moet er op de uitnodigingen staan?

Je moet uitnodigingen niet te vol stoppen met informatie. Zet gewoon de belangrijkste dingen op een rijtje. Dit zijn de datum, locatie, de tijd, de RSVP datum en de dresscode. Je kan er ook nog bij zetten of er kinderen en aanhang mogen komen. De overige zaken als kaartjes en vervoer kun je op aparte kaarten toevoegen.

Kan ik meer mensen uitnodigen via één kaart?

Natuurlijk kan dat! Bijna iedereen verstuurd uitnodigingen per koppel of familie. Wees er zeker van dat je de goede namen op de voorkant zet.

Moeten we alle gasten met de hand schrijven op iedere uitnodiging?

Nee hoor, dat is niet nodig. Hier zijn geen regels voor. Handgeschreven kaartjes kunnen de uitnodiging wat persoonlijker maken, maar aan de andere kant ligt niemand er wakker van wanneer je dit niet doet. Er zijn bedrijven die als extraatje aanbieden om de namen met de hand te schrijven. Dit kost vaak wel wat extra geld, dus bedenk of je hier zelf tijd voor hebt. Het handige aan uitnodigingen zonder naam is dat je op het laatste moment je gastenlijst nog kunt wijzigen.

Hoeveel geld moeten we besteden aan onze uitnodigingen?

Dit ligt er maar net aan hoeveel waarde jij hieraan hecht. De meeste koppels geven ongeveer 2 tot 10 procent van het totale bedrag uit aan de uitnodigingen.

Wie komen er als uitnodigers op de uitnodiging?

Traditioneel gezien zijn het de ouders van de bruid die op de uitnodiging staan. Tegenwoordig kiezen voor koppels ervoor om gewoon hun eigen naam op de uitnodiging te vermelden. Ook kun je ervoor kiezen om jullie namen en de namen van de ouders van de bruid erop te zetten. Of natuurlijk met de ouders van de bruidegom erbij. Het is maar net wat jullie het prettigst vinden.

De ouders van mijn toekomstige vrouw zijn gescheiden. Hoe moeten we omgaan met de uitnodigingen?

Wanneer er één van de twee op de bruiloft komt kun je alleen deze naam opschrijven. Wanneer ze beiden komen maar geen goed contact met elkaar hebben maak dan twee losse lijnen. Ze staan hierop met hun eigen achternaam. Lees hier hoe je omgaat met gescheiden ouders op de bruiloft.

Kijk ook eens hier om online originele en goedkope trouwuitnodigen en kaarten te bestellen.Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker