Veel gestelde vragen over receptielocaties

De receptielocatie van je bruiloft moet aan een heleboel eisen voldoen. Je partner en jij hebben waarschijnlijk veel opties open staan of misschien hebben jullie allang jullie locatie bepaald. Hoe dan ook is dit artikel een handig hulpmiddel voor jou. Dit zijn een aantal veel gestelde vragen over receptielocaties.

Moet ik de receptielocatie zelf boeken?

Nee hoor, wanneer je hier geen tijd voor hebt kun je eenvoudig iemand anders deze taak geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bruidsmeisjes of natuurlijk een weddingplanner. Deze mensen willen jou zelfs graag helpen. Een weddingplanner weet bijvoorbeeld als geen ander hoe je het beste kunt afdingen. Het kan je dan ook nog eens geld kosten. Bespreek van tevoren wel duidelijk wat je wel en niet wil.

Wat betekent het begrip ‘trouwlocatie’?

Dit is de plaats waar de huwelijksceremonie wordt gehouden. Wanneer er ook een receptie wordt gehouden, dan verwijst dit ook naar de locatie daarvan. Dit kun je ook receptielocatie noemen om het voor de gast wat duidelijker te maken.

Welke vragen, die ik mogelijk vergeet, zijn belangrijk?

Er zijn een aantal vragen die koppels gauw vergeten bij het plannen van een locatie.

De eerste vraag: Kunnen de gasten parkeren bij de locatie? Je denkt waarschijnlijk dat dit allang geregeld is, maar toch zijn er veel locaties waarbij je niet eenvoudig kunt parkeren. Het is dus erg belangrijk dat je dit vraagt.

De tweede vraag: Is er een garderobe met personeel? Zeker wanneer je in de winter trouwt is dit een hele belangrijke vraag. De gasten moeten hun jassen kwijt kunnen op een veilige plek. Een garderobe met of zonder personeel is dan erg handig.

De derde vraag: Zijn er bewakers aanwezig? Waar staan zij? Wanneer je in de stad trouwt kan het fijn zijn als er bewakers aanwezig zijn. Zo voorkom je dat er ongewenste gasten jullie feest binnendringen.

De vierde vraag: Wat kost het eten van de mensen die aan het werk zijn? Iedereen moet eten, de weddingplanner, de DJ enzovoorts. Dit is iets wat je makkelijk vergeet maar het kunnen wel onverwachte kosten zijn.

Hier vind je nog 33 handige vragen die je kunt stellen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een buitenbruiloft?

Een buitenbruiloft is enorm romantisch en zorgt voor prachtige foto’s. Veel koppels kiezen dan ook zonder na te denken voor een buitenbruiloft. Toch kun je beter drie keer nadenken voor je deze beslissing maakt. Om je te helpen staan hier een aantal voor- en nadelen.

Voordelen:

 1. Je bespaart veel geld op decoratie omdat de natuur al prachtig is.
 2. De locatie is een stuk goedkoper dan bij een binnen bruiloft.
 3. De trouwfoto’s zijn erg mooi door het natuurlijke licht.
 4. Je hebt geen problemen met rokers en niet-rokers.
 5. Je kunt gebruik maken van de vele opties die er zijn met buiten eten.

Nadelen:

 1. Je weet nooit zeker wat het weer doet.
 2. Je moet rekening houden met gasten die het te warm of te koud hebben en daar maatregelen voor treffen.
 3. Het kan zijn dat je last hebt van ongedierte.
 4. Het plannen kost meer tijd omdat alles op het laatste moment moet worden neergezet.
 5. Apparatuur kan een probleem vormen wanneer het gaat regenen.

Ik wil mijn ceremonie op een andere plek houden dan mijn receptie. Hoe pak ik dit aan?

Kies eerst de locatie van de ceremonie en daarna pas die van de receptie. Zo kun je de receptielocatie aanpassen op die van de ceremonie. Vraag eventueel aan de receptielocatie of zij hier ervaring mee hebben, misschien hebben zij handige tips voor jullie. Zorg ervoor dat deze twee locaties niet te ver van elkaar verwijderd zijn, wanneer dit wel zo is, zorg dan voor vervoer. De een kan gemakkelijk lopen en de ander wat minder. Je kunt natuurlijk ook onderling afspraken maken voor vervoer.

Wat moet ik verwachten van de locatie?

Wat je minimaal van een trouwlocatie moet verwachten:

 1. Een contract met eisen van beide kanten
 2. Dat zij alles wat jij nodig hebt reserveren op jouw trouwdag
 3. Dat je een repetitie mag houden en even mag kijken vóór de trouwdag
 4. Dat je ruim van tevoren de stoelen mag neerzetten
 5. Dat de locatie de cateraar, bloemist en fotograaf duidelijk inlicht over de mogelijkheden

Negen van de tien locaties heeft veel meer te bieden dan deze vijf punten, maar dit is wel een basis waar jij je aan vast kunt houden. Veel locaties regelen ook muziek, eten en drinken en soms zelf een bloemist.

Hoe ga ik om met gasten die een slaapplek nodig hebben?

Er zijn meerdere opties. Je kan ervoor kiezen om hen in een hotel te plaatsen. In dat geval kun je het beste onderhandelen met een paar locaties in de buurt van het feest. Zijn het veel mensen? Dan is de kans groot dat zij korting geven. Informeer ook bij de locatie waar het feest is, zij kennen de hoteleigenaar vaak. Je kan er ook voor kiezen om jullie huis beschikbaar te stellen of om hen bij familie onder te brengen, mochten de gasten dit goed vinden. Vraag dit wel van tevoren.

Hoelang van tevoren moet ik de receptielocatie reserveren?

Wanneer je weet dat je gaat trouwen moet je dit eigenlijk als eerste regelen. Veel locaties willen niet dat jij korter dan zes maanden van tevoren reserveert, ze geven de voorkeur aan een jaar(!) van tevoren.  Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden. Kies je een hele populaire locatie? Dan kun je het beter nog eerder dan een jaar van tevoren reserveren.

Welke kosten kan ik gemakkelijk vergeten?

Een aantal kosten die vaak vergeten worden zijn bijvoorbeeld de parkeerkosten. Ook worden er kosten berekend wanneer je zelf eten regelt, maar je wel personeel wil. Verder vragen locaties ook geld wanneer je drinken mee naar buiten wil nemen of wanneer de gasten gebruik maken van het toilet. Dit zijn natuurlijk allemaal dingen die je sowieso zal doen, dus vraag bij het contract gewoon welke kosten je kan verwachten. Er is vast een lijst van onverwachte kosten en regels.

Wat is het verschil tussen een bestemmingsbruiloft en een resort bruiloft?

Bij een bestemmingsbruiloft wordt het feest gehouden op een andere plek dan de omgeving waar jullie wonen. Zo kun je trouwen in een stad ver weg of zelfs in een ander land. Vaak wordt de bestemmingsbruiloft verward met een resort bruiloft. Bij een resort bruiloft wordt namelijk alles geregeld, van slaapplek tot catering. Alles is op het ‘resort’ terwijl je dit bij een bestemmingsbruiloft zelf in de hand hebt.

Hoe ziet de rekening van een trouwlocatie er normaal gesproken uit?

Dit verschilt natuurlijk per locatie. De ene locatie rekent voor bepaalde zaken als het toilet veel kosten, terwijl de ander dit gratis doet. Vraag bij een afspraak om een voorbeeld rekening zodat jullie kunnen bekijken wat normaal is. Vraag ook of je een aanbetaling moet doen. Bij de één betaal je alles in een keer en bij de ander betaal je eerst slechts twintig procent. Verder heb je ook nog borg. Dit verschilt ook per locatie. Spreek duidelijk af wat je gedaan moet hebben om de borg niet terug te krijgen. Zo ontstaan hier geen onduidelijkheden over.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lopers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker