Wel of niet mijn achternaam veranderen na de bruiloft?

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om de achternaam van je partner over te nemen wanneer jullie getrouwd waren. Tegenwoordig komt dit steeds minder vaak voor en komen mensen met creatievere oplossingen. Waarom moet je nou wel of juist niet de achternaam van je partner overnemen? Dit zijn de opties.

Je houdt je eigen achternaam

Het voordeel hiervan is dat je natuurlijk gewoon je eigen naam blijft houden. De mensen zullen jouw naam blijven herkennen en je hoeft niet te wennen aan een nieuwe naam. Het is daarnaast ook een moderne gedachte om je eigen naam te behouden. Je hoeft geen rekening te houden met administratief gedoe en jouw familienaam blijft behouden. Dat laatste is ook belangrijk wanneer je een exclusieve achternaam hebt. Verder kun je ook vragen of jouw partner jouw naam overneemt in plaats van andersom.

Je verandert je achternaam in de achternaam van je partner

Dit is handig wanneer je niet gehecht bent aan je achternaam, daarnaast is het ook de traditionele manier. Wanneer je de achternaam van je partner mooier vindt is dit een prima uitkomst. Zeker wanneer jullie samen op één adres wonen heeft het hebben van een gezamenlijke achternaam voordelen. Bijvoorbeeld met de post. Ook zal er geen verwarring ontstaan over jullie relatie. Bij het krijgen van kinderen hoef je ook niet lang na te denken over de achternaam van de kleintjes.

Je houdt je eigen achternaam met daarachter de achternaam van je partner

Dit is een handige optie omdat je nu van beide opties iets hebt. Je behoudt je eigen naam waardoor je nog herkenbaar bent, maar je hebt ook de naam van je partner waardoor jullie verbonden zijn. Op deze manier houdt je de familienaam van beiden in stand. Wanneer jullie kinderen krijgen kunnen zij ook een combinatie achternaam krijgen. Tegenwoordig komt deze optie vaak voor, omdat veel mensen geen rekening meer houden met ‘hoe het hoort’. Daarnaast vinden veel vrouwen het vanuit feministisch oogpunt belangrijk om hun eigen naam te behouden omdat mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. Deze optie heeft dus veel voordelen.

Je bedenkt een nieuwe achternaam

Voor sommige koppels is dit de beste uitkomst wanneer zij er samen niet uitkomen of de achternamen te lang vinden. Zij bedenken dan een nieuwe achternaam, iets totaal nieuws of een combinatie van de twee achternamen die zij hebben. Een originele en niet veel voorkomende manier van trouwen maar het kan wel. Houdt hierbij wel rekening met extra kosten.

Heb jij over nog meer dingen twijfels? Dat is heel normaal. Dit zijn voorkomende twijfels vlak voor je bruiloft.Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker