Wat zijn de taken van een getuige

Ben jij gevraagd om te getuigen op een bruiloft? Gefeliciteerd! Dat is een hele mooie taak. Maar wat houdt die taak nu eigenlijk precies in? Er worden namelijk een aantal dingen van je verwacht zowel voor, tijdens als na de bruiloft. Ga er even voor zitten, dit zijn jouw taken.

De handtekening

Het belangrijkste van het zijn van een getuige is het zetten van de handtekening onder de trouwakte. Nadat het bruidspaar deze akte heeft ondertekend is het jouw taak om naar voren te lopen. Als getuige registreer je door het zetten van een handtekening officieel dat jij bij het huwelijk aanwezig bent geweest. Je staat achter het huwelijk en zal het bruidspaar blijven steunen. Mocht deze trouwakte ooit verloren gaan, dan ben jij degene die kan bewijzen dat het koppel echt getrouwd is.

Het vrijgezellenfeest

Officieel ben jij er als getuige alleen om de trouwakte te ondertekenen. Veel stellen kiezen er echter voor om de getuige nog meer taken te geven. Het organiseren van een vrijgezellenfeest is er een van. Dit is een hele leuke taak want jij hebt de touwtjes in handen. Je neemt de bruid of bruidegom mee voor een dag of meerdere dagen en bedenkt leuke dingen die jullie kunnen doen nu ze nog niet getrouwd zijn. Het is hierbij verstandig om te overleggen met de andere vrienden van de bruid of bruidegom.

Het brengen van de ringen

Wanneer je getuige bent kun je ook gevraagd worden om de ringen aan het bruidspaar te geven op de trouwdag. Ook moet je die dag op de ringen passen, ervoor zorgen dat je ze niet verliest en dat ze niet gestolen worden. Dit is een hele belangrijke taak waarbij het bruidspaar veel vertrouwen in je moet hebben.

De kleine taakjes

De getuige is een goede assistent van het bruidspaar. Eigenlijk help je hen deze dag bij alles. Hierbij moet je denken aan even wat haarspray opdoen, de gestreste bruidegom kalmeren of de jurk rechttrekken. Blijf daarom bij het bruidspaar in de buurt en maak duidelijke afspraken. Misschien wil het bruidspaar sommige dingen overlaten aan andere personen, vraag dus voor de trouwdag om duidelijkheid.

De speech

Veel getuigen worden ook aangewezen om een speech te geven. Ook dit kun je het best even navragen bij het bruidspaar. Er zijn veel momenten waarop je kan speechen, bijvoorbeeld tijdens het eten of wanneer je de trouwakte ondertekent hebt.

Het zijn van een getuige betekent vaak dus veel meer dan alleen een handtekening zetten. Maak daarom een lijstje en vraag aan het bruidspaar welke taken jij mag gaan volbrengen. Om je alvast een beetje op te warmen, deze dingen kun je beter niet doen wanneer je moet gaan speechen en lees ook zeker over de mooiste toosts voor jouw bruiloft speech.

Gasten  Getuigen  Speech  Taken  Vragen  


Gerelateerde producten

Bekijk alle foto-en-video/wegwerpcameras in de trouwshop


Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker