Hoe kies ik de persoon die mag speechen op mijn bruiloft?

De persoon die mag speechen op jouw bruiloft is bijzonder, je kent hem/haar al lang en hij/zij weet veel van je. Maar hoe kies je nou de perfecte persoon die mag speechen op je bruiloft? Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken voor je de eerste de beste persoon uitkiest om te komen speechen. De speech is namelijk maar een klein, maar zeker niet onbelangrijk onderdeel van je bruiloft. Dit zijn de vijf tips.

De rol van de speecher

Er zijn verschillende mensen die kunnen speechen op jouw bruiloft. Meestal zijn dit de vader of moeder van de bruid, een van de getuigen, een van de bruidsmeisjes of bruidsjonkers of de ouders van de bruidegom. Maar ook wanneer je geen van deze personen geschikt vindt om te speechen kun je een ander dit laten doen. Bijvoorbeeld je collega of oma. Kijk dus ten eerste welke rollen er te vergeven zijn op je bruiloft.

Wil de persoon dit wel?

Vraag altijd eerst aan de persoon die je in gedachten hebt of hij/zij dit wel wil. Er zijn veel mensen die niet van speechen houden en al helemaal niet graag voor een grote groep praten. Wanneer je bijvoorbeeld twijfelt tussen twee vrienden, is de kans groot dat er één van de twee dolgraag wil speechen en de ander het uit beleefdheid zal doen. Vraag dus altijd even om een heel eerlijk antwoord van je speecher. De beste speeches zijn namelijk oprecht en uit het hart verteld.

Wat voor speech wil je horen?

Wil je een hele lieve romantische speech horen? Kies dan voor je lieve vriendin die mooie verhalen kan vertellen. Wil je liever een grappige speech vol schuine grappen? Kies dan voor je grappige vriend. Wanneer je twijfelt kun je de persoonlijkheden van je mogelijke kandidaten opschrijven en aan de hand daarvan voorspellen wat voor speech deze persoon zal geven. De persoonlijkheid zegt namelijk heel veel over de speech die gegeven gaat worden. Het is vanzelfsprekend ook handig om dit met je partner te bespreken.

De vertrouwensband

Kies voor iemand die je vertrouwt. Waarom? Omdat je dan het minste risico loopt dat er ten eerste gênante verhalen verteld gaan worden, deze persoon weet namelijk wat hij/zij wel of juist niet moet vertellen. Wanneer je de speech overlaat aan iemand die je niet helemaal vertrouwt loop je de kans dat er dingen naar boven gehaald worden die je het liefst zou vergeten en al helemaal niet aan je familie zou willen vertellen. Ten tweede weet je dan ook zeker dat jouw speecher een mooie speech gemaakt heeft die op tijd af is en dat je speecher netjes op tijd aanwezig zal zijn.

De praktische kant

Tot slot is het handig om na te denken over de meest praktische zaken en wat minder naar de gevoelskant te kijken. Wie van je vrienden en familie is van nature een goede spreker? Wie krijgt altijd de hele zaal mee in zijn/haar verhaal? En wie heeft een luide stem waar iedereen naar luistert? Wanneer je iemand kiest die heel zacht praat kan het minder goed lopen dan wanneer je iemand kiest met een harde stem. Kies dus iemand die goed kan praten, een goede stem heeft, mooie verhalen kan vertellen en ook een gezonde dosis humor heeft.

Ben jij al uitgekozen om een speech te geven? Zo schrijf je de perfecte speech voor op een bruiloft.

Bruiloft  Gasten  Speech  Taken  

Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker