Wat is een geregistreerd partnerschap en hoe werkt het?

Door in het huwelijksbootje te stappen, zijn jullie met elkaar verbonden en hebben jullie bepaalde verplichtingen tegenover elkaar. Een andere vorm waarbij bepaalde rechten en plichten komen kijken, is een geregistreerd partnerschap. Deze samenlevingsvorm kent een aantal verschillen met het traditionele trouwen. In dit artikel bespreken we wat een geregistreerd partnerschap precies in houdt, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maken jullie de relatie officieel. Een van de verschillen met trouwen is dat het uitspreken van het ‘ja-woord’ niet verplicht is. Daarnaast hoeven jullie bij een geregistreerd partnerschap niet naar de rechter om dit te ontbinden. Ook wordt het geregistreerd partnerschap niet in alle landen erkend. Verder staat het geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk aan het huwelijk.

Oorsprong

De oorsprong van het geregistreerd partnerschap vinden we in 1998. Het werd ingevoerd als alternatief voor het traditionele trouwen zodat mensen van hetzelfde geslacht toch een officiële verbintenis met elkaar konden aangaan. Drie jaar later werd het huwelijk ook opengesteld voor homoseksuele stellen, maar het geregistreerde partnerschap is daarbij niet verdwenen. Het geregistreerd partnerschap is ook mogelijk voor heteroseksuele stellen.

Een voordeel van het partnerschap is dat een kind automatisch beide echtgenoten als ouder krijgt. Dit is alleen het geval als een kind geboren wordt bij de verbintenis van een man en vrouw. Ook als de man niet de biologische vader is, wordt de partner gezaghebbende over het kind.

Rechten en plichten

Voor het partnerschap bestaan daarnaast dezelfde rechten en plichten. Je bent bijvoorbeeld verplicht om elkaar te voorzien in het levensonderhoud, je wordt automatisch erfgenaam van elkaar en je mag elkaars naam dragen. Daarnaast geldt, net als bij het huwelijk, dat jullie een bepaalde verplichting tegenover elkaar hebben. Sta je voor een belangrijke beslissing zoals de aankoop van een huis? Dan heb je toestemming van je partner nodig.

Wanneer jullie deze verbintenis aangaan, ontstaat automatisch een gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen tenzij jullie dit anders vermelden. Dit kan door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris af te sluiten.

Eisen

Om een geregistreerd partnerschap vast te leggen, stelt de overheid een aantal eisen. Zo moeten jullie allebei minimaal achttien jaar zijn en mogen jullie geen familieleden van elkaar zijn. Daarnaast mag jij en je partner niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap met iemand anders hebben. Sta jij of je partner onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Net als bij ondertrouw, geef je het geregistreerd partnerschap aan in de gemeente waar jullie wonen. Tegenwoordig kan dit bij de meeste gemeenten heel gemakkelijk door digitaal een formulier in te vullen. Dit doen jullie minimaal twee weken voor de datum van het partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Gegevens

Je geeft daarbij minimaal twee en maximaal vier getuigen aan die achttien jaar of ouder zijn. Bij het partnerschap vraagt de gemeente op de aangifte om een aantal gegevens. Houd belangrijke documenten bij de hand om het formulier zo goed mogelijk in te vullen. Voor het aangeven van een geregistreerd partnerschap, gelden dezelfde gegevens als bij het aangeven van ondertrouw. Wat je allemaal moet invullen, vind je in dit artikel over ondertrouw. Net als bij ondertrouw zijn er geen kosten verbonden aan deze aangifte.

Naast het geregistreerd partnerschap zijn er andere manieren waarop jullie de relatie officieel kunnen maken. Het bekende ondertrouw is nodig om in het huwelijksbootje te stappen. Trouwen kan nodig zijn als jullie van plan zijn om naar het buitenland te emigreren. Deze samenlevingsvorm is vaak de enige vorm die overal erkend wordt. Daarnaast kan het een mooie manier zijn om jullie verbintenis met vrienden en familie te delen.

Ceremonie

Bij een geregistreerd partnerschap is het overigens ook mogelijk om hier een ceremonie aan te verbinden. Dit kan een religieuze ceremonie zijn in een kerk of moskee, maar dit hoeft niet. Jullie mogen zelf kiezen wat jullie tegen elkaar zeggen. Net als bij het huwelijk, moet er een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig zijn en mogen jullie gasten uitnodigen. Met een geregistreerd partnerschap kunnen jullie dus ook een grootse bruiloft plannen.

Het is wel duidelijk dat het geregistreerd partnerschap maar weinig verschillen kent met het huwelijk. Een groot voordeel van deze vorm, is dat jullie dit later om kunnen laten zetten in een huwelijk. Andersom is dit niet mogelijk. Wanneer jullie getrouwd zijn, kan dit niet omgezet worden in een geregistreerd partnerschap. Zo kunnen jullie er nu voor kiezen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan omdat het bepaalde voordelen heeft op fiscaal gebied. Wanneer jullie dit over een paar jaar groots willen vieren, kan dit alsnog door het partnerschap om te zetten in een huwelijk.

Samenlevingscontract

Er zijn ook minder drastische samenlevingsvormen zoals een samenlevingscontract. In dit contract leggen jullie de verdeling van de kosten vast, de bankrekening(en), de kosten voor het verzorgen en opvoeden van de kinderen en de verdeling van bezittingen wanneer jullie uit elkaar gaan of één van de twee komt te overlijden.

Dit contract stellen jullie zelf op of laten jullie opstellen door een notaris. Het grote verschil van een samenlevingscontract ten opzichte van een geregistreerd partnerschap, is dat je niet automatisch bepaalde rechten en plichten tegenover elkaar hebt. Alleen de punten die jullie laten vastleggen in het contract, moeten nageleefd worden. Het is ook makkelijker om het samenlevingscontract te ontbinden wanneer jullie uit elkaar gaan.

Afwegingen

Voor welke vorm jullie gaan, hangt af van de wensen die jullie hebben. Iedere vorm kent zijn eigen voor- en nadelen. Trouwen is de meest volledige vorm waarbij er juridisch en fiscaal veel voor jullie is vastgelegd. Bij het samenlevingscontract is het geheel aan jullie wat er wel en niet is vastgelegd. Het partnerschap is een mooie middenweg tussen deze twee vormen. Laat je goed informeren door een deskundige om zeker te weten dat een bepaalde samenlevingsvorm aan jullie wensen voldoet.

Zijn jullie er nog niet helemaal uit? Hier lees je meer over de verschillen van deze vormen en hier vind je een voorbeeld van een huwelijksakte. Denken jullie erover om in ondertrouw te gaan? In dit artikel hebben we op een rijtje gezet wat dat precies in houdt. Is één van jullie twee buitenlands? Hier lees je wat je allemaal moet regelen.







Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lampionnen in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker