Hoe organiseer je een budgetbruiloft? Besparen op de bruiloft doe je zo

Trouwen kan een flinke hap uit de portemonnee zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ga je trouwen en heb je niet veel te besteden? Er zijn heel veel elementen waar je op kunt besparen zonder dat het afbreuk doet aan de grote dag. Kijk maar eens rond in je omgeving wie er wat voor je kunnen betekenen en wat je allemaal zelf kunt maken. In dit artikel geven we een aantal tips om een budgetbruiloft te organiseren.

Een bruiloft kost gemiddeld zo’n 15.000 euro. Wanneer je het groots wil vieren, valt dit al snel hoger uit. In dit artikel lees je waar dit geld gemiddeld aan op gaat. Toch zijn er heel wat methoden om te besparen op de bruiloft. In onderstaande infographic hebben we tien onderdelen opgesteld waar je op kunt besparen.

Zoals je ziet is het verstandig om aanbiedingen in de gaten te houden en om in je omgeving te kijken. Jouw vrienden en familie willen niets liever dan te hulp schieten bij deze belangrijke dag. Ga samen aan de slag om decoraties te maken, maar denk ook eens aan de bruidstaart. Vind je moeder het leuk om te koken? Misschien wil zij wel een mooie DIY-taart maken voor de grote dag.

Persoonlijke tint

Met deze tips bespaar je niet alleen, maar maak je er ook een persoonlijke dag van. Vrienden en familie zijn echt betrokken en jullie persoonlijke smaak komt duidelijk naar voren op de grote dag. Een andere tip is om te kijken welke middelen je tot je beschikking hebt. Wat dacht je van die mooie oldtimer van de buurman? Misschien mag je deze tegen een kleine vergoeding gebruiken als trouwauto. Tussen jouw vrienden en familie zit ook altijd wel iemand die goed is met een camera. Kijk eens of een van je vrienden een paar mooie kliekjes wil vastleggen om te besparen op een bruidsfotograaf.

Besparen op de bruiloft doe je daarnaast gemakkelijk door prioriteiten te stellen. Bedenk wat voor jullie echt belangrijk is en zet de elementen op een rij die niet zo belangrijk zijn. Is de datum niet belangrijk? Kijk dan of je in het laagseizoen kan trouwen. Hecht je niet zoveel waarde aan entertainment? Stel dan een eigen playlist samen. Kijk ook naar alternatieven voor trouwvervoer. Wat dacht je van een ritje op rolschaatsen of gewoon per fiets? Je kan er ook voor kiezen om het gehele feest op een locatie te laten plaatsvinden. Zo bespaar je op de kosten voor het vervoer.

Intieme bruiloft

Een andere optie om te besparen is om de bruiloft intiem te houden. Hoe meer mensen deel uit maken van de grote dag, hoe hoger de kosten. Een bruiloft met honderden gasten is niet per se leuker dan een intieme bruiloft. Door te kiezen voor een intieme bruiloft weet je zeker dat je iedereen kan spreken. Bij de organisatie van de bruiloft is het daarom aan te raden om goed na te denken over de gastenlijst. Stel prioriteiten en nodig alleen de mensen uit waarvan je het echt belangrijk vindt dat zij aanwezig zijn.

Traditioneel gezien vond er tijdens de bruiloft een gangendiner plaats. Het is tegenwoordig helemaal niet gek meer om een buffet aan te bieden. Heb je ook al gedacht aan een barbecue of een buffet dat je zelf in elkaar kan zetten? Trek ook niet teveel budget uit voor de hapjes. Je gasten hebben net zo lief een bitterbal. Dit geldt ook voor de champagne. Een andere bubbel doet niet af aan je feest en is de helft goedkoper. Door de bruidstaart als dessert te serveren, kan je ook een boel besparen.

Officiële spullen

In de infographic las je al dat het aan te raden is om geen officiële trouwringen te kopen, maar gewone ringen. Veel producten zijn duurder omdat ze als bestemming een bruiloft hebben. Kijk daarom verder dan traditionele trouwspullen. Op zoek naar trouwschoenen? Ook buiten het trouwassortiment kun je een mooi exemplaar vinden. Bijkomend voordeel is dat je deze schoenen ook na de bruiloft nog kunt dragen.

Hetzelfde geldt voor onderdelen die je zelf kunt regelen. Die gaat verder dan de kaarten, decoratie en het eten. Wat dacht je van je haar en make-up? Kijk filmpjes om deze techniek onder de knie te krijgen of vraag je vaste kapper of zij deze verantwoordelijkheid voor een klein prijsje op zich wil nemen.  In dit artikel vind je meer budget tips voor bruidsmake-up.

Weddingplanner huren

Ook een weddingplanner kan van dienst zijn wanneer jullie willen besparen. Zij kan het budget bewaken en heeft contact met leveranciers. Door haar ervaring in de trouwwereld weet zij hoe jullie het beste kunnen besparen en met welke leveranciers een afspraak mogelijk is. Een weddingplanner hoeft niet prijzig te zijn. Je haalt de kosten er vaak dubbel en dwars uit door de bespaartips van deze expert. Wil je het toch liever zelf doen? Houd het budget dan goed in de gaten, vraag offertes aan, onderhandel met leveranciers en stel prioriteiten.

Meer tips en inspiratie

Als laatste tip is bet belangrijk om rekening te houden met onverwachte kosten. Hier lees je meer over deze kosten. Op zoek naar meer tips? In dit artikel bespreken we hoe je kan besparen op je trouwjurk. Besparen op de bruiloft kan ook door de honeymoon thuis plaats te laten vinden. Daar lees je hier meer over.

 

 

 Gerelateerde producten

Bekijk alle uitnodigingen-kaarten/trouw-uitnodigingen in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker