De bruiloft gastenlijst: moet je collega's echt uitnodigen?

Het is misschien wel het minst leuke onderdeel bij de organisatie van de bruiloft: het opstellen van een gastenlijst. Wie nodig je allemaal uit? Moet je al je collega’s uitnodigen of alleen degene waar je het goed mee kan vinden? Het opstellen van de gastenlijst is niet alleen stressvol, maar zorgt ook voor veel vragen over fatsoensnormen. Na het lezen van dit artikel kan je een goede afweging maken als het aankomt op het uitnodigen van je collega’s voor de bruiloft.  

Allereerst is het bij het opstellen van de gastenlijst belangrijk om te bepalen wat de omvang van jullie bruiloft is. Gaan jullie voor een intieme bruiloft met directe familieleden en vrienden? Of wordt het een groot spektakel met honderden gasten? Wanneer je voor een intieme bruiloft gaat, is het helemaal niet gek om alleen de collega’s uit te nodigen waar je het goed mee kan vinden. Ook kan je ervoor kiezen om helemaal geen collega’s uit te nodigen met als uitleg dat het een intieme bruiloft is.

De dag draait om jullie

Daarnaast is het belangrijk om voorop te stellen dat de dag om jullie draait. Dat geldt ook voor de gastenlijst. Je wil tijdens de bruiloft de mensen die belangrijk zijn om je heen en geen verplichte tralala. Waarom zou je als bruidspaar gasten uitnodigen waar je helemaal niet zoveel mee hebt? Bedenk je dus dat het helemaal niet gek is om bepaalde mensen in je omgeving niet uit te nodigen. De bruiloft draait om jullie en het moet geen dag zijn voor mensen waar je helemaal niet zoveel mee hebt, gewoon omdat het hoort.

Gastenlijst opstellen

Stel dus een gastenlijst op waar jullie allebei vrolijk van worden. Wanneer het op collega’s aan komt, is het dus aan te raden niet alle collega’s uit te nodigen. Vooral wanneer de gastenlijst aardig in de cijfers loopt, is het aan te raden om te schrappen in de lijst met collega’s. Ook hoef je de partners niet uit te nodigen. Jouw collega’s zullen vaak toch samen komen en hebben elkaar om mee te kletsen. Nodig je maar één collega uit? Dan is het wel aan te raden dat hij of zij met partner mag komen.

Confrontatie

Voelen bepaalde collega’s zich achtergesteld omdat ze niet zijn uitgenodigd? Hadden zij een uitnodiging verwacht of hebben zij via via vernomen dat een andere collega wel is uitgenodigd? Voel je niet schuldig. Wanneer ze hierover beginnen, wees dan eerlijk. Geef bijvoorbeeld aan dat het om een intieme bruiloft gaat of vertel dat het niet in het budget past. Ook het voorkomen van spanningen tijdens de grote dag kan een legitieme reden zijn om een bepaalde collega niet uit te nodigen. Zo voorkom je dat er een ongemakkelijke sfeer ontstaat.

Inspiratie

Je weet nu dat je niet verplicht bent om collega’s uit te nodigen. In dit artikel lees je verder hoe je het opstellen van een gastenlijst kan aanpakken. Heb je meer vragen over het opstellen van de gastenlijst? Lees hier het vraag en antwoord artikel over gasten uitnodigen op de bruiloft.Gerelateerde producten

Bekijk alle plaatskaartjes in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker