Afvallen voor de bruiloft

De bruiloft – en de organisatie – brengt heel wat gezelligheid met zich mee: een stukje taart proeven bij de bakkerij en een oefendiner van de cateraar. Door al dat geregel heb je ook nog eens minder tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken. Kortom: het is als bruid en hele klus om fit en slank in de trouwjurk te verschijnen op de bruiloft. Wil je wat extra kilo’s verliezen? We helpen je graag op weg met onze tips voor een gezonde levensstijl.

Je wil het liefst zo snel mogelijk van die extra bagage af, maar begin vooral niet in het wilde weg. Planning en doorzettingsvermogen zijn in dit geval de sleutel tot succes. Afhankelijk van het aantal kilo’s dat je kwijt wil raken, begin je een aantal maanden van tevoren. Verwacht niet dat je na een aantal weken al op je ideale gewicht zit en stel realistische doelen.

Trouwjurk

Wanneer je dit niet doet, verlies je al snel de motivatie. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de trouwjurk. Je wilt immers dat de jurk van je dromen aansluit bij je lichaam. De kilo’s die je verliest, kunnen ervoor zorgen dat de jurk niet meer past. Houd bij het uitkiezen van de jurk daarom rekening met de mogelijke kilo’s die je zult verliezen. De jurk kan eigenlijk bijna altijd ingenomen worden. Je kan dit bespreken met de bruidsmodezaak.

Let op: koop de jurk nooit een maat te klein. Het kan nog weleens lastiger zijn dan gedacht om op je ideale streefgewicht te komen. Niets is erger dan er op de grote dag achter komen dat je de jurk niet past of dat de jurk net te strak zit om te genieten.

 Gezond leven

Het principe van afvallen is simpel: meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Een vrouw moet gemiddeld zo’n 2000kcal per dag tot zich nemen. Probeer voor jezelf eens op een rijtje te zetten hoeveel calorieën je nu gemiddeld binnen krijgt. Zit je boven het gemiddelde? Probeer hierin te minderen en ga voor gezondere alternatieven. 

Jojo-effect

Gooi niet gelijk je volledige eetschema om. Wanneer je dit doet, wordt het lastiger om dit ook daadwerkelijk vol te houden. Het gevolg is het zogenaamde ‘jojo-effect’. Je valt terug in je oude eetpatroon en bereikt je oude gewicht of komt zelfs aan. Streef daarom naar een gezond eetpatroon dat haalbaar is voor jou. Vervang ongezonde snacks door gezonde tussendoortjes zoals fruit.

Variatie

Een andere belangrijke ingrediënt voor een gezond leefpatroon is gevarieerd eten. Probeer eens wat verschillende soorten groenten en fruit uit die je nog nooit hebt geprobeerd. Ga op internet op zoek naar recepten die je lekker lijken en neem een dag voor jezelf om verschillende gerechten uit te proberen. Je merkt al snel dat gezond eten ook heel lekker kan zijn. Wanneer je de gerechten onder de knie hebt, kost het minder tijd.

Aantal porties

Naast he doorvoeren van variatie in het voedingspatroon is het aantal porties van belang. Het is beter om vijf keer per dag een kleine portie te nuttigen dan twee keer per dag een grote hoeveelheid eten. Dit komt omdat het eten van kleine hoeveelheden je spijsvertering op gang brengt. Zorg dus voor voldoende tussendoortjes verspreid over de dag. Sla ook zeker niet het ontbijt over. In alle hectiek slaan we deze belangrijkste maaltijd van de dag nog weleens over.

Drink voldoende

Het klinkt misschien te voor de handliggend, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Drinken is ontzettend belangrijk om de afvalstoffen in het lichaam af te voeren en het lichaam van voldoende vocht te voorzien. Door genoeg water te drinken, krijg je minder snel een hongergevoel. Niet zo’n zin in een waterbuik? Ga dan voor groene thee of een gezonde smoothie!

Bewegen

Bij het organiseren van de bruiloft heb je misschien het idee dat je van hot naar her rent, maar die beweging vind vooral plaats in je hoofd in de vorm van stress. Helaas is een gezond voedingspatroon niet altijd voldoende om af te vallen. Wil je helemaal in shape zijn voor de bruiloft? Zorg dan voor voldoende beweging.

Motivatie

Afvallen door beweging gaat het beste als je een manier van sporten vind die je echt leuk vindt. Begin niet aan een sport als je weet dat je er toch niets om geeft. Je motivatie ligt hierdoor een stuk lager en het zal een ‘moeten’ worden. Een lekkere wandeling door de bossen of een fietstocht op een zonovergoten dag gelden natuurlijk ook als beweging.

Kleine aanpassingen

Ook kunnen kleine aanpassingen in je levensstijl zorgen dat je verschil merkt. Ga bijvoorbeeld eens wat vaker op de fiets boodschappen doen of neem een keer de trap in plaats van de lift. In combinatie met je gezonde levensstijl kunnen deze kleine verschillen er voor zorgen dat jij straks stralend naar het altaar loopt!

Stress

Stress heeft bij ieder persoon een andere uitwerking, maar iedere bruid ervaart het tijdens de organisatie van de bruiloft. Vaak ga je onbewust meer eten als uiting van dit gevoel. Je krijgt last van vreetbuien of je krijgt meer trek in ongezonde snacks. Het is dan ook belangrijk om je stressniveau zo laag mogelijk te houden.

Nachtrust

Misschien slaap je ook onrustiger of lig je nachten naar het plafond te staren. Je nachtrust is belangrijk om je hormonen op peil te houden. Wanneer je niet goed slaapt, kan je meer zin krijgen in zoete snacks en je eetlust kan van slag zijn. Wat je hieraan kan doen? Dat vind je in deze handige how-to: trouwen zonder stress

Inspiratie

Met onze tips maak je zeker weten een goede start naar je ideale streefgewicht. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het organiseren van de bruiloft? Op ons trouwblog vind je inspirerende artikelen met handige tips, checklists en weetjes. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de beauty-voorbereidingen voor de bruiloft? En wat dacht je van deze tien dingen die je als bruid niet mag vergeten?


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker