Favoriet

Stadspecial: trouwen in Utrecht en omgeving

Utrecht is één van de meest historische en bruisende stadscentra die Nederland rijk is. Deze stad is het kloppende hart van Nederland. Niet zo gek dat jullie de huwelijksdag in deze prachtige stad willen vieren. Trouwen in Utrecht kan op de meest natuurrijke, monumentale of hipste locaties. Wat dacht je van een bijzondere trouwshoot langs de grachten of een betoverende foto voor de Dom? Deze gevarieerde stad biedt voor ieder wat wils en maakt jouw dag tot een droombruiloft. We vertellen je graag alle in’s en out’s van deze stad zoals de mooiste trouwlocaties in Utrecht en omgeving en wat je moet weten als je in deze stad wil trouwen.

De Domstad kent ongeveer 19 officiële trouwlocaties, maar in de omgeving vind je nog veel bijzondere plekjes waar jullie elkaar het ‘ja-woord’ mogen geven. Wat dacht je van een van de historische panden die de stad rijk is? Of ga je voor een hippe tent midden in het bruisende centrum van Utrecht? Wat je ook wil, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij hebben de leukste, mooiste en meest romantische locaties voor je op een rijtje gezet.

Fundatie van Renswoude Utrecht

Dompel jezelf en de gasten onder in de barokke pracht van de Fundatie van Renswoude in Utrecht. Dit 18e -eeuwse monumentale pand is een unieke locatie voor jullie trouwdag. De bijzondere stadstuin ligt in het historische Utrechtse Museumkwartier en biedt alles wat je nodig hebt. Deze officiële trouwlocatie biedt eindeloos veel mogelijkheden.

Ga voor een meergangendiner in de imposante Regentenkamer, bijzondere Collegezaal of in de Historische Keuken. Bij mooi weer kan de ceremonie buiten plaatsvinden voor een extra beleving. Helemaal tof aan deze locatie is dat jullie per boot op deze locatie kunnen arriveren. De trouwlocatie kan bruiloften organiseren voor 5 tot 50 personen.

Het Fundatiegebouw is oorspronkelijk gebouwd als internaat voor weesjongens. Dit monumentale gebouw is nagenoeg in originele staat en beschikt over prachtige ornamenten, kroonluchters en kunstwerken. Ideaal voor een statige, romantische bruiloft. De gasten zullen hun ogen uitkijken! In stadstuin kan een prachtige fotoshoot gepland worden.

The Basket

Grand Café The Basket is een unieke trouwlocatie in Utrecht in het hartje van Universiteitscentrum de Uithof. Naast de fijne, ruime zalen beschikt The Basket over een prachtig ruim terras op een geweldige locatie.

Vanwege de bijzondere architectuur, heeft het pand al meerdere prijzen gewonnen. Het is ontworpen door NL Architects uit Amsterdam. Het pand biedt ontzettend veel mogelijkheden om jouw droombruiloft tot een succes te maken. In dit sfeervolle pand kan je zo’n 250 gasten kwijt, maar er kan ook een tent aan de zalen worden gezet.

Bij The Basket hebben ze ontzettend veel ervaring met het organiseren van bruiloften. Of je nou alleen de huwelijksceremonie hier wil laten plaatsvinden of gaat voor een sfeervolle receptie: alles is mogelijk. Een groot deel van je zorgen worden door de organisatie uit handen genomen. Zo hebben zij een chef klaarstaan die met zijn team de lekkerste gerechten op tafel tovert voor het gezelschap.

Daarnaast kunnen zij een DJ voor je regelen en is de juiste apparatuur aanwezig. Door de ervaring die zij hebben in het organiseren van feesten, kunnen zij je op weg helpen met de zoektocht naar geschikt entertainment en decoratiemateriaal. De zalen mogen jullie uiteraard naar wens decoreren en een flexibel team kan jullie hierin ondersteunen.

Zalencentrum Utrecht Zuid

Zalencentrum Utrecht Zuid weet na meer dan 40 jaar ervaring als geen ander hoe een feestavond voor een bruiloft moet zijn. Dit complex beschikt over twee gezellige zalen met in totaal een capaciteit van 350 personen. Ideaal als jullie een grootse bruiloft in gedachte hebben. Gasten kunnen gemakkelijk gratis parkeren en er is een aparte rookruimte aanwezig.

Wat betreft de catering is alles mogelijk: van Indisch en Surinaams tot Turks en Marokkaans. De zalen kunnen naar wens worden gedecoreerd en alles is aanwezig om een gezellige live-band een spektakel van deze dag te laten maken.

Trouwen in het gemeentehuis

Liever trouwen op het gemeentehuis? Dat kan bij het gemeentehuis in Utrecht of het gemeentehuis in Doorn bij de Utrechtse Heuvelrug. Het is bij deze gemeentehuizen uiteraard ook mogelijk om gratis te trouwen. Meer informatie over een ceremonie en de kosten bij het gemeentehuis in Doorn vind je op de website van de gemeente. Meer weten over trouwen in het gemeentehuis van Utrecht? Je vindt er alles over op de website van de gemeente Utrecht.

Weddingplanner

Het organiseren van een bruiloft kan aardig wat zorgen met zich meebrengen. Naast je dagelijkse bezigheden kan het soms erg veel zijn om dit allemaal in goede banen leiden. Een weddingplanner kan in dit geval uitkomst bieden. Deze professional weet alles over het organiseren van bruiloften en kent de industrie. Hij of zij weet welke leveranciers er ingeschakeld moeten worden en kan vaak prijsafspraken maken. Daarnaast kan een professional je helpen met het beheren van het budget en hij of zij weet wat er in een stad speelt. Wil je een weddingplanner die alles weet over Utrecht? Kijk dan eens bij Weddingplanner As You Desire in Utrecht. Zij hebben jarenlange ervaring in het organiseren van bruiloften.

Op zoek naar een andere weddingplanner? Bekijk dan in onze bedrijvengids andere weddingplanners die actief zijn in Utrecht.

Trouwen in Utrecht

Eerder hadden we het al over de verschillende trouwlocaties in de gemeente Utrecht. Naast het zoeken van de juiste locatie, zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo moet je de trouwlocatie bij de gemeente Utrecht minimaal drie maanden van tevoren doorgeven. In de populaire trouwmaanden mei/juni en september moet je hier een langere periode voor aanhouden om teleurstellingen te voorkomen.

Daarnaast moeten jullie van tevoren bij de gemeente melden dat jullie willen gaan trouwen. Vroeger werd dit ook wel ‘ondertrouw’ genoemd. Het is ook goed om te weten dat de gemeente Utrecht veel waarde hecht aan het welzijn van dieren. Het oplaten van duiven wordt jullie dan ook niet in dank afgenomen. Op zoek naar leuke alternatieven? Bekijk dan dit artikel over vogels op de bruiloft.

Ongeveer een maand voor de trouwdag neemt de Utrechtse trouwambtenaar contact met jullie over de ceremonie. Er vindt dan een kennismakingsgesprek plaats en jullie bespreken de ceremonie. De ceremonie duurt maximaal 45 minuten en jullie kunnen bepaalde voorkeuren aangeven. Deze trouwambtenaar wordt door de gemeente aangewezen, maar je kan er ook voor kiezen om een BABS in te huren.

BABS

Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die voor één dag wordt aangewezen. Dit kan een professional zijn, maar ook een vriend of familielid die jullie trouwt. Een BABS maakt de ceremonie persoonlijker omdat jullie hem of haar kennen en er een eigen draai aan de ceremonie wordt gegeven. De gemeente brengt extra kosten in rekening om een trouwambtenaar voor een dag aan te stellen. Deze kosten liggen tussen de 100 en 200 euro.

Kosten om te trouwen

De kosten om te trouwen in Utrecht lopen erg uiteen. De gemeente Utrecht biedt de mogelijkheid om gratis te trouwen op gezette tijden. De wachtlijst om gratis te trouwen is ongeveer negen maanden. Wie eenvoudig wil trouwen, moet rekenen op drie maanden. Een afspraak voor eenvoudig of gratis trouwen kunnen jullie alleen maken als het voorgenomen huwelijk al is gemeld. Wanneer je gratis wil trouwen, gaat het om een simpele ceremonie met weinig eigen inbreng. Op andere locaties liggen de bedragen tussen de 475 euro en 1300 euro. In het weekend en op feestdagen is het duurder om te trouwen.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspiratie voor jullie bruiloft? Op ons online trouwblog vind je allerlei inspirerende artikelen en tips. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit artikel over trouwen in een tent? Of dit inspirerende artikel over het organiseren van een festival bruiloft? Op onze website vind je ook handige planning tools die je helpen bij de organisatie van de bruiloft. Met een paar simpele stappen maak je gemakkelijk een to-do-list of creëer je een online kadolijst.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu
Gerelateerde productenBekijk alle decoraties in de trouwshop