Tien tips voor de bruidsjurk na de bruiloft

Na een eindeloze zoektocht ben je eindelijk verbonden met de jurk van je dromen. Of misschien was het liefde op het eerste gezicht en was je al vrij snel herenigd met de perfecte bruidsjurk. Hoe je het ook wendt of keert: je wil het liefst zo lang mogelijk genieten van de jurk.  Het is jammer om deze prachtige jurk alleen te gebruiken tijdens de bijzondere dag. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor je jurk toch nog een doel krijgt.

Het meest traditionele idee voor de bruidsjurk is de jurk bewaren voor je dochter. Je kan dit natuurlijk ook doen voor een nicht, zus of een ander belangrijk persoon in je leven. Het is belangrijk dat je de jurk na de bruiloft naar de stomerij brengt en goed opbergt. Laat de jurk ieder jaar even luchten om te voorkomen dat deze muf gaat ruiken.

Doorgeven

Door de jurk door te geven, krijgt het een emotionele betekenis. Hoe bijzonder is het om een dierbaar familielid of een goede vriendin na een aantal jaren naar het altaar te zien lopen in jouw jurk? Daarnaast zorgt het doorgeven van de jurk voor een besparing in de kosten. Dit is dus een echte win-winsituatie, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Misschien ken je niemand in je omgeving die je hier blij mee kan maken of ben je op zoek naar een ander alternatief voor de bruidsjurk na de bruiloft.

Vermaken

Je kan er ook voor kiezen om de jurk te laten vermaken tot een ander kledingstuk. Laat er een mooie top van maken of gebruik het kant om er een mooie lingerieset van te maken. Of wat dacht je van een clutch die gemaakt is met het zijde van je jurk? Je kan dit zelf doen, maar het is ook mogelijk om dit door een professional te laten doen. Een kleermaker kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. Door de jurk te laten vermaken, krijg je bij het dragen telkens opnieuw een mooie herinnering naar de grote dag. Ook leuk: vroeger maakten men van de bruidsjurk een doopjurk of werd de wieg met de stof bekleed.

Restaureren

Naast het vermaken van de jurk tot een ander kledingstuk, is het ook mogelijk om de jurk draagbaarder te maken. Zo kan je de trouwjurk dragen tijdens een chic feest. Misschien kan je de sleep laten verwijderen en de sluier weglaten. Misschien zijn er voor jouw trouwjurk ook mogelijkheden om de rok in te dunnen of in te korten. Zo kan je de jurk gebruiken als cocktailjurk. Een coupeuse kan je hier het beste bij helpen.

Keuze jurk

Bij het kiezen van de jurk is het ook goed om na te denken over je plannen na de bruiloft. Misschien wil je de jurk ook na de grote dag blijven dragen. Bruidsmodewinkels hebben vaak een groot assortiment aan jurken die ook na de bruiloft draagbaar zijn voor een feest of andere gelegenheid. Er zijn ook modellen waarbij bijvoorbeeld de rok af te ritsen is waardoor er een cocktailjurk ontstaat. Kortom: laat je ook eens voorlichten over de verschillende mogelijkheden als je een trouwjurk wil aanschaffen.

Verkopen

De kosten van de bruidsjurk kunnen soms aardig oplopen. Het is een flinke investering en de meeste bruiden vinden het jammer om het in de kast te laten verstoffen. Doe een andere aanstaande bruid een plezier en verkoop je jurk bijvoorbeeld via Marktplaats. Je kan er ook voor kiezen om de jurk te verkopen bij een gespecialiseerd bedrijf voor tweedehands bruidsmode.

Uitlenen

Toch vinden de meeste bruiden het geen fijn gevoel om de jurk te verkopen. Het is moeilijk om afstand te doen van iets wat je zo dierbaar is. Dat is helemaal niet gek. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Als je het zonde vindt dat de jurk niet wordt gebruikt, kan je er ook voor kiezen om de jurk uit te leven. Misschien heb je een vriendin met een klein budget die je op deze manier kan helpen. 

Doneren

Je hebt de jurk van je dromen gevonden, maar niet voor iedere aanstaande bruid is dit vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft het geld om in het huwelijksbootje te stappen in een droomjurk. Wie een goede daad wil doen na de bruiloft, kan ervoor kiezen om de jurk te doneren. Je kan je jurk kosteloos afstaan aan een organisatie die vervolgens een goed plekje voor jouw jurk vinden.

Inlijsten

Ook na de bruiloft kan je naar jouw droomjurk blijven kijken. Waarom dan niet inlijsten? Misschien heb je een mooie walk-in-closet in je huis waar je de jurk aan de muur kan hangen. Er zijn ook bruiden die de jurk inlijsten op een prominentere plek in huis. Aan jou de keus. Er zijn speciale bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inlijsten van trouwjurken.

Paspop

Je kan er ook voor kiezen om de jurk ter decoratie op een paspop in je slaapkamer te zetten. Misschien heb je nog wel zo’n paspop staan. Heb je er geen? Voor een klein prijsje kan je vaak een paspop aanschaffen door eens binnen te lopen bij een bruidsmodezaak of rond te neuzen op het internet. Zo kan je uiteindelijk heel de dag naar je bruidsjurk kijken.

Trash the dress

Trash the dress is alleen geschikt voor gewaagde bruiden. Het concept komt oorspronkelijk uit Amerika. Tijdens deze shoot ga je de jurk trashen aangezien je deze toch nooit meer gaat gebruiken. Dit wordt gedaan met verf, maar ook water of modder behoren tot de mogelijkheden. Dit zorgt voor mooie plaatjes en opnieuw voor een leuke herinnering.  Een andere mooie manier is een fotoshoot terwijl de bruid met de jurk de zee in loopt.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen over trouwen? Wekelijks verschijnen er nieuwe artikelen in ons online magazine. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mooiste trouwlocaties op het strand van Nederland of lees deze tips om een bruiloft leuk te houden voor kinderen.Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker