Op welke momenten draai je muziek op de bruiloft?

Muziek zorgt voor een extra dimensie op je bruiloft. De ceremonie wordt net even wat emotioneler en de muziek tijdens het feest zorgt voor extra vreugde. Toch kan het soms lastig zijn om te timen op welke momenten je muziek moet afspelen en wanneer niet. In dit artikel vertellen we alles over de juiste momenten voor muziek tijdens de bruiloft en waar je op moet letten.

Het lijkt misschien een simpele klus, maar het uitkiezen van de juiste muziek is een hele opgave. Ga je voor een band, dj of een playlist die jullie hebben samengesteld? Wanneer de knoop eenmaal is doorgehakt, moeten jullie de juiste momenten uitkiezen. Je kan dit uit handen geven aan de dj of de band, maar je kan dit ook zelf beslissen. Graag zelf beslissen wanneer er muziek wordt afgespeeld? Ga er dan gerust even voor zitten.

Stemming bepalen

Muziek zorgt voor extra sfeer, maar wel op de juiste momenten. Sommige bruidsparen kiezen voor achtergrondmuziek voor aanvang van de trouwceremonie. Dit kan de gasten alvast in de juiste sfeer brengen en kan de stemming bepalen. Het is niet aan te raden om muziek op dit moment de boventoon te laten voeren. Zorg dus dat het niet te hard wordt afgespeeld en kies op dit moment ook niet voor een band omdat de focus dan te veel op de muziek komt te liggen.

Wanneer de ceremonie begint, is het goed om te veranderen van muziek. Schakel op dit moment bijvoorbeeld over van achtergrondmuziek naar een band of ga voor een ander genre. Welk nummer jullie hiervoor kiezen, is helemaal aan jullie. Ga je voor een vrolijk deuntje, een melodramatisch nummer of liever een nostalgische hit? Ga in ieder geval voor een nummer dat bij jullie past en wat jullie allebei mooi vinden.

Plechtigheid

Het nummer tijdens de ceremonie introduceert jullie als aanstaand bruidspaar. Na dit nummer is het goed om over te schakelen op andere muziek. Tijdens de plechtigheid moet de muziek niet de boventoon voeren. Toch kan het mooi zijn om muziek op de achtergrond af te spelen omdat het emoties en gevoelens los kan maken bij mensen. Een ander goed moment om muziek af te spelen is tijdens het tekenen van de trouwakte.

Na de plechtigheid verlaten jullie de trouwlocatie als pasgetrouwd stel. Geef extra sfeer aan dit moment door een speciaal nummer af te laten spelen. Dit mag best wel uit de speakers knallen. Het is een vrolijk moment waarop jullie als pasgetrouwd stel de kerk, het gemeentehuis of een andere locatie verlaten. Samen met het gezelschap vertrekken jullie naar de volgende locatie om dit nieuws te delen en te vieren met de mensen om jullie heen. 

Diner en receptie

Tijdens het diner en de receptie kan achtergrondmuziek de gasten extra in de juiste stemming brengen. Net als bij de ceremonie is het belangrijk dat de muziek niet overheerst. Gasten willen op dit moment met elkaar praten en dat kan niet als de muziek te hard staat. Je kan er op dit moment ook voor kiezen om een jazzbandje in te schakelen of ga voor een dj die creatief om kan gaan met het moment.

De openingsdans is één van de belangrijkste muziekmomenten tijdens de bruiloft. Uiteraard mag een speciaal nummer hier niet ontbreken. Het is allereerst goed om na te gaan welke dans jullie willen uitvoeren. Wordt het een klassieke Jive of liever een swingende Cha Cha Cha of Rumba? Helemaal fantastisch als het nummer ook nog eens betekenisvol voor jullie is. De juiste muziek maakt dit moment extra bijzonder en zorgt gegarandeerd voor een spetterend avondfeest.

Avondfeest

Na de openingsdans is het tijd voor de gasten om los te gaan. De muziek die jullie tijdens dit moment kiezen, hangt af van jullie wensen. Ga je voor een band, dj of liever een bijzondere artiest? Je kan er ook voor kiezen om deze manieren van entertainment met elkaar af te wisselen. Laat een DJ de avond aan elkaar draaien en laat een band of artiest tussendoor het publiek extra losgaan op fijne hitjes.

Uiteraard sluit je het avondfeest af met een echte knaller. Dit moet een nummer zijn waar jullie als bruidspaar lekker los op kunnen gaan. Misschien willen jullie het feest afsluiten met een laatste dans. Dit kan een vergelijkbare dans zijn dan de eerste dans voor de herkenbaarheid, maar het komt tegenwoordig niet meer zo nauw.

Voorkom muziekblunders

Je weet inmiddels welke momenten geschikt zijn voor het afspelen van muziek tijdens de bruiloft. Toch gaat er tijdens bruiloften soms het één en ander mis met de muziek. Het is goed om de juiste voorbereidingen te treffen. Wanneer jullie de muziek in eigen beheer houden, wijs dan iemand aan die tijdens de dag verantwoordelijk is voor het afspelen van de playlist. Zorg er altijd voor dat jullie een reserveplaylist hebben. Denk bijvoorbeeld aan een extra CD of USB-stick. Bekijk voor de bruiloft ook goed wat de mogelijkheden zijn op de trouwlocatie en check van tevoren of jullie playlist werkt op deze apparatuur.

Daarnaast is het goed om te variëren in genre. Uiteraard is het jullie bruiloft en gaan jullie voor een bijpassende muziekstijl, maar variëren in genre zorgt voor een goede stemming onder alle gasten. Gaan jullie daarnaast voor een DJ, liveband of artiest? Boek deze dan niet te krap in. Je loopt daardoor het risico dat de artiest niet speelklaar is op het moment dat de gasten binnenkomen. Het moment is dan al weg en dat is uiteraard zonde. Als je een liveband of artiest wil boeken, ga dan van tevoren ook even luisteren wanneer ze op een locatie spelen.

Inspiratie

Kijk hier voor de top bruiloftmuziek nummers. Op zoek naar meer inspirerende artikelen? Bekijk ook dit artikel over muziek op de bruiloft. Daar lees je alles over onmisbare nummers op jullie bruiloft en de verschillende mogelijkheden zoals een DJ of artiest. Meer weten over muziek tijdens de trouwceremonie? Lees dan in dit artikel alle voordelen van muziek tijdens de trouwceremonie en welke nummers je kan inzetten voor extra sfeer.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lopers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker