Hoe herken je een goede trouwfotograaf?

De bruiloft is een mooie gelegenheid om herinneringen vast te leggen. De trouwfotograaf speelt dan ook een belangrijke rol in dit proces. Het zou jammer zijn als de resultaten uiteindelijk tegenvallen. In dit artikel helpen we je op weg in je zoektocht naar een geschikte fotograaf voor de grote dag. 

In Nederland zijn duizenden fotografen actief die allemaal veel passie voor hun werk hebben. Iedere fotograaf hanteert een eigen stijl en heeft zijn specialiteiten. Het is daarom goed om op zoek te gaan naar een gespecialiseerde trouwfotograaf die een stijl hanteert die je aanspreekt. Maar hoe vind je die? We hebben een checklist opgesteld om je op weg te helpen.

Trouwwebsites

Om een goede fotograaf te vinden, moet je er eerst een aantal selecteren. Wij raden aan om minimaal drie fotografen te raadplegen. Wij hebben een flinke lijst met gespecialiseerde fotografen op onze website staan. Kijk in dit geval niet alleen naar fotografen die in de buurt van de trouwlocatie wonen. Het is beter om ook verder weg te kijken om je zoektocht te vergroten. Door een fotograaf uit de omgeving te kiezen, bespaar je namelijk slechts enkele tientjes.

Heldere opdracht

Wanneer je een aantal fotografen hebt gevonden, is het verstandig om een heldere opdracht op te stellen. Vertel niet alleen dat het om een bruidsreportage gaat, maar vertel ook wat voor locatie het zal zijn en wat je precies verwacht. Hiermee voorkom je dat de resultaten uiteindelijk tegenvallen en de fotograaf weet wat er wordt verwacht.

Portfolio

Als het goed is heb je bij de selectie al gekeken of de fotograaf binnen jouw straatje past. Kijk hier nog een kritisch naar en vraag eventueel om extra foto’s van bruiloften. Spreken de foto’s je aan? Tonen de foto’s genoeg emotie? Hoe is de fotograaf met het kleurgebruik omgegaan? Past de stijl bij jullie? Is de specialisatie van de fotograaf duidelijk te zien? Blijkt uit de foto’s dat de fotograaf weet waar hij of zij mee bezig is? Zijn de foto’s scherp en van hoge kwaliteit?

Afspraken

Wanneer je een of meerdere fotografen hebt gevonden waar je een klik mee hebt, is het goed om prijsafspraken te maken. Een goede fotograaf hanteert een minimaal uurtarief van 100 euro. Wanneer de prijs hieronder ligt, heb je waarschijnlijk met een amateur te maken. Schrik dus niet van de prijs. Dit kan oplopen tot wel 250 euro per uur. Er zijn ook veel gespecialiseerde fotografen die een speciaal pakket voor trouwerijen aanbieden. De gemiddelde prijs ligt ongeveer tussen de 1200 en 2000 euro voor een volledige reportage van de bruiloft. Houd echter wel altijd in de gaten of je echt met een kwaliteitsfotograaf te maken hebt.

Professionaliteit

Als je niet zeker weet of je met een professionele fotograaf te maken hebt, zijn er een aantal zaken die je na kan gaan die je wat meer garantie geven. Allereerst kan je nagaan of hij of zij is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast zijn professionele fotografen vaak aangesloten bij een branchevereniging en hanteren zij algemene voorwaarden zodat niemand voor onverwachte verassingen komt te staan.

Ontmoeten

De bruidsfotograaf legt één van de belangrijkste herinneringen vast. Schroom dus niet om hem of haar daadwerkelijk te ontmoeten. Het is belangrijk dat er een klik tussen jullie is. Wanneer je al het contact telefonisch of per mail afhandelt, kan het resultaat uiteindelijk tegenvallen. Eventueel kun je de fotograaf vragen om tijdens de afspraak een proefshoot te maken. Vraag bijvoorbeeld om een pre-weddingshoot. Zo hebben jullie ook gelijk een leuke afbeelding voor op de trouwuitnodigingen!

Duidelijkheid

Na de ontmoeting is jullie keuze op deze fotograaf gevallen. Jullie zijn er zeker van dat het om een professionele klus gaat, er is een klik en de fotograaf heeft de juiste stijl en kwaliteiten voor de opdracht. Het is belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Maak duidelijk wat er precies gefotografeerd moet worden en op welke tijdstippen de fotograaf wordt verwacht. 

Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijkheid te krijgen over het tarief. Is de prijs inclusief of exclusief BTW? Is het nabewerken van de foto’s bij de prijs inbegrepen? Maakt de fotograaf een selectie van de foto’s of mogen jullie zelf kiezen? Wat mogen jullie na de bruiloft met de foto’s doen en wat niet?
En we kunnen niet voldoende benadrukken: Leg alle afspraken duidelijk vast op papier, zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan.

Wil je de bruiloft klein houden en een kennis inschakelen om de foto’s te maken? Vraag je dan af of dit het waard is. Een professionele bruidsfotograaf is een flinke uitgave, maar je krijgt er ook heel veel voor terug en kunt er jaren later nog op terugkijken.

Inspiratie

Meer weten over bruidsfotografie? In dit artikel vind je de zeven mooiste plekken voor trouwfoto’s. Wil je meer weten over het selecteren van de juiste bruidsfotograaf? Lees dit artikel met tips van ervaren bruiloftfotografen. Wil je niet teveel geld uitgeven voor de grote dag? Bekijk dan op welke onderdelen je kan besparen zonder dat het afbreuk doet aan de bruiloft. Meer weten over de kosten van een bruiloft? Lees dan het artikel, over de kosten van een bruiloft.Gerelateerde producten

Bekijk alle foto-en-video/wegwerpcameras in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker