Stadspecial: trouwen in Maastricht en omgeving

Trouwen in Maastricht? Dat zorgt gegarandeerd voor een karakteristieke droombruiloft. Maastricht is een bijzondere stad in het zuiden van Nederland met een rijke historie. Dat zorgt voor ontzettend veel mooie, bijzondere en romantische trouwlocaties. Wat dacht je van een bruiloft in een grot of in een middeleeuws kasteel? In Maastricht kan het allemaal. Wil je alles weten over de unieke trouwlocaties in Maastricht en wat je allemaal moet weten als je in Maastricht wil trouwen? Lees dan snel verder!

Het bruisende centrum van Maastricht kent talloze unieke plekjes met hippe winkels, warenhuizen en schattige boetiekjes. Dan hebben we het nog niet eens over de culinaire hotspots die deze stad rijk is. En wat dacht je van de mooie pleinen zoals het Vrijthof of de statige kerken en avontuurlijke grotten? Kortom: Maastricht heeft het allemaal! Niet gek dat jullie in deze stad willen trouwen. Wij hebben onze favoriete trouwlocaties voor je op een rijtje gezet.

Kruisherenhotel Maastricht

Het Kruisherenhotel Maastricht is de plek waar design en oudheid elkaar ontmoeten. Dit eeuwenoude klooster is omgetoverd tot luxe designhotel. Ontdek de oude elementen en bewonder de architectonische contrasten tijdens een betoverende bruiloft in dit hotel. Op deze locatie kan je enorm veel kanten op. Zo kan je trouwen in het pandhof, maar ook in de kloostertuin.

Ontzettend fijn aan deze locatie is dat een bruiloft gecombineerd kan worden met een overnachting. Het hotel beschikt over zestig designkamers dus je hebt zelfs de mogelijkheid om (een deel van) het gezelschap te laten overnachten nadat jullie een avond flink zijn doorgezakt. Ga je voor een intieme bruiloft? Dan is deze locatie ook ideaal. Het hotel ligt midden in het centrum dus jullie kunnen er zelfs voor kiezen om het centrum van Maastricht te verkennen. Bewonder de historische gebouwen of geniet op een van de gezellige terrasjes die de stad rijk is.

Daarnaast biedt het hotel ook veel op gastronomisch gebied. Het Kruisherenrestaurant en Wine Bar Rouge & Blanc maken zo veel mogelijk gebruik van ingrediënten uit eigen tuin en regio.

Tijdens een receptie, lunch, maar ook tijdens het diner proef je de gastvrijheid van de mensen. Dat allemaal in de prachtige ambiance van het klooster. Zie je het al voor je? Langgerekte tafels in een reusachtige ruimte? Of ga je voor een intieme bruiloft in een kleine zaal? Alles is hier mogelijk. Je kan kiezen voor een meerdere gangendiner, maar ook een buffet behoort tot de opties. Samen met de kok bespreken jullie de opties voor een intieme lunch of een stijlvol diner.

Buitenplaats Vaeshartelt

Altijd al willen trouwen in een kasteel? Dan is dit je kans. Buitenplaats Vaeshartelt maakt onderdeel uit van de Landgoederenzone ‘Buitengoed Geul & Maas’. Dit is een bijzonder cultuurlandschap dat tientallen landgoederen en kastelen met elkaar verbindt. Bij Vaeshartelt ontdek je pas echt wat een natuurlijk landschap is. Ontdek de open ruimtes, doorkijkjes, solitair staande bomen en een prachtige vijver. Ook tref je hier een reeks bijzondere bomen en een formele lanenstructuur uit de 18eeeuw. Kortom: je stapt hier letterlijk even terug in de tijd, maar wel met de luxe van nu.

De locatie heeft veel ervaring met het organiseren van bruiloften en andere evenementen. Zij werken met veel toewijding en een open vizier. Wil je elkaar het ‘ja-woord’ geven op deze bijzondere locatie? Dan zorgt de organisatie ervoor dat dit, in nauwe samenwerking met de gemeente, mogelijk is. Vervolgens kan jij je richten op andere zaken zoals de gastenlijst en de trouwjurk!

Ook handig aan deze locatie is dat er de mogelijkheid is om te overnachten. Naast de hotelkamers is er ook een mogelijkheid om Het Poorthuis af te huren. Deze groepsaccommodatie beschikt over zeven slaapkamers met veertien eenpersoonsbedden. Voorheen was dit gebouw een portierswoning en later werd deze vervangen door het huidige poortwachtershuis in Engelse stijl.

De gastronomische keuken van Veashartelt laat daarnaast niets te wensen over. De chefs werken met zo veel mogelijk biologische, streek- en seizoensgebonden producten. Kruiden komen uit eigen tuin en het fruit komt van de boomgaarden. Of het nou gaat om een klein hapje tijdens de receptie of een meergangendiner: bij Vaeshartelt kunnen jullie alles naar wens inrichten. Voor andere zaken zoals entertainment en decoratie, werkt de locatie samen met een aantal vooraanstaande partners.

De Feestgrot

De Feestgrot is de enige officiële ondergrondse trouwlocatie in de grotten van de gemeente Valkenburg. Hier wordt je ondergedompeld in een romantische sfeer, gezellige ambiance en een niet alledaagse omgeving net buiten het centrum. Dit alles vlakbij het bruisende Maastricht.

Trouwen kan hier in de Jan Kruysen Galerij. Hier hangen de portretten van 31 historische Limburgers die getuigen zullen zijn als jullie elkaar het ‘ja-woord’ geven. Aansluitend een feest? Dat kan in de Feestgrot. Honderden kaarsjes leiden de gasten naar de ondergrondse feestzaal.

Ook dineren behoort hier tot de mogelijkheden. Geniet van een uitgebreid buffet in het unieke museum. Helemaal bijzonder is de aankleding: de ruimte wordt enkel met kaarsen verlicht, extra romantisch! Deze locatie beschikt niet alleen over verschillende zalen, maar ook over een fijn buitenterras. De organisatie heeft veel ervaring met het organiseren van bruiloften. Zij zullen er alles aan doen om alles tot in de puntjes te regelen.

Kasteel TerWorm

Via de lange oprijlaan rijden jullie naar het prachtige landgoed, het idyllische kasteel en de romantische bloeiende Rococotuin: welkom bij kasteel TerWorm! Deze bijzondere locatie in Heerlen vormt een prachtige setting voor jullie huwelijksdag. In de Oranjerie, gelegen in de Rococtuin, geven jullie elkaar het ‘ja-woord’ om de dag vervolgens voort te zetten in het kasteel. Het fijne aan deze locatie is dat je alles uit handen kunt geven. Je hoeft alleen maar te kiezen en de organisatie van het kasteel doet de rest

Het kasteel werkt met een team van vaste medewerkers waardoor zij kwaliteit kunnen bieden. Gastvrijheid staat bij hun hoog in het vaandel, maar ook culinair genieten behoort hier tot de kernwaarden. Wat dacht je van een uitgebreid huwelijksdiner van Meesterkok Andy Brauers? Of ga je voor een luxe amuseparade of een feestelijke bruidstaart? Alles is mogelijk op culinair gebied.

Op deze locatie geniet je van een intieme, kleinschalige bruiloft met oog voor detail. Een bruiloft is hier mogelijk tot ongeveer vijftig gasten. Wil je de dag groots afsluiten? Dan is het mogelijk om een muzikale feestavond te organiseren bij Van der Valk Heerlen op slechts 500 meter afstand van de locatie.

Daarnaast is het ook mogelijk om op deze locatie te overnachten in een van de luxe suites. Wat dacht je van een romantische overnachting in de kamer met het bad op gouden pootjes? Of een geweldig uitzicht vanaf het romantische torenzitje? De volgende dag kan je genieten van een uitgebreid ontbijt en lekker napraten over de bijzondere dag.

Trouwen in Maastricht

Wie wil trouwen in Maastricht, kan de plechtigheid plaats laten vinden in verschillende talen. Natuurlijk kan dit in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans en zelfs in het Spaans. Trouwen kan in het gemeentehuis of op één van de zeven andere officiële trouwlocatie. Wie binding heeft met een bepaalde locatie of wil trouwen op een niet-officiële locatie, kan dit aangeven bij de gemeente Maastricht. Zij bekijken vervolgens of het mogelijk is om op deze locatie te trouwen. De locatie wordt getoetst aan bepaalde (veiligheids)eisen en mogelijk bezocht door een ambtenaar. Trouwen kan in de gemeente Maastricht ook in jullie eigen huis.

Kosten om te trouwen in Maastricht

Wie gaat trouwen in Maastricht, moet rekening houden met een aantal kosten. Bij de gemeente Maastricht worden er vier verschillende tarieven gehanteerd. Het eerste pakket gaat om het gratis huwelijk. Dit kan alleen op bepaalde tijden op de maandagochtend. Je krijgt in dat geval een simpele ceremonie van tien minuten en er mogen slechts tien personen aanwezig zijn.

Wie op een andere dag wil trouwen in het gemeentehuis, moet meer betalen. Het gaat om ongeveer vierhonderd euro. De prijs geldt alleen voor een huwelijksvoltrekking op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend. De ceremonie zal ongeveer twintig minuten in beslag nemen. Met dit pakket kunnen jullie alleen trouwen in het stadhuis en niet op een andere locatie.

Liever een langere ceremonie op een doordeweekse dag of trouwen op een andere locatie? In dat geval val je in het derde trouwpakket. Je moet hier ongeveer 500 euro voor betalen en trouwen kan in dit geval ook in de middag. De ceremonie duurt ongeveer dertig minuten.

Wie in het weekend of op een feestdag wil trouwen, valt in het vierde trouwpakket. Hiervoor moet je ongeveer 650 euro rekenen. De ceremonie duurt maximaal 45 minuten, maar de mogelijkheid bestaat om dit uit te breiden.

BABS

Willen jullie het huwelijk laten voltrekken door een bekende? Misschien wel een vriend of een belangrijk familielid? Dat kan door iemand voor een dag te laten benoemen tot Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit maakt de ceremonie extra persoonlijk omdat de voltrekking wordt gedaan door iemand die jullie door en door kent! Bij de meeste gemeenten zijn hier extra kosten aan verbonden.

Weddingplanner

Het organiseren van een bruiloft kan veel tijd en energie kosten. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wie gaat trouwen, kan de hulp inschakelen van een weddingplanner. Deze professional weet alles over trouwen en kent de juiste wegen naar goede leveranciers. Vaak kan hij of zij bepaalde prijsafspraken maken en je weet in dit geval zeker dat er niets wordt vergeten. Een weddingplanner hoeft niet duur te zijn. Hij of zij kan zelfs helpen met het bewaken van het budget. Deze professional weet immers wat realistisch is.

Wie gaat trouwen in Maastricht, kan de hulp van een lokale weddingplanner inschakelen. Deze professional weet vaak alles over trouwen in Maastricht. Denk aan bepaalde hotspots, maar ook voor een goede samenwerking met trouwlocaties. Op zoek naar een goede weddingplanner in de omgeving van Maastricht? In onze bedrijvengids vind je allerlei professionals die je op weg kunnen helpen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van Twinkel Events, een weddingplanner in Limburg? Wanneer jullie een samenwerking met Twinkel Events aan gaan, houden jullie zelf de touwtjes in handen. Jullie kunnen genieten van de voorpret terwijl de organisatie jullie zorgen uit handen neemt. Het eventbureau kijkt met een creatieve blik naar de invulling, planning en uitvoering van jullie dag. Openheid en duidelijke communicatie zijn belangrijke kernwoorden van de organisatie.

Inspiratie

Op zoek naar meer inspirerende artikelen? In ons online trouwmagazine helpen we je van A tot Z door de organisatie van jullie droombruiloft heen. Wat dacht je van dit artikel met tips voor het kiezen van dé trouwring? Ook handig: dit artikel over huwelijkswetgeving: de nieuwe regels voor trouwen vanaf 2018. Ben je op zoek naar meer hulp om de bruiloft in goede banen te leiden? Dan helpen we je ook graag op weg met onze planningtools. Deze online tool helpt je bij het opstellen van een to-do-list, kadolijst en handige gastenlijst.


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu

Gerelateerde producten

Bekijk alle decoraties/lopers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker