Een bruiloft zonder kinderen: een 'adults only' wedding

Op de grote dag heb je misschien liever geen kinderen. Een bruiloft met kinderen kan heel leuk zijn, maar het is ook helemaal niet gek als je deze kleine dreumesen liever niet bij de bruiloft hebt. Misschien vind je het egoïstisch van jezelf, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is jullie bruiloft en jullie mogen best wel even aan jezelf denken. Kinderen zijn leuk, maar niet altijd op ieder moment of bij iedere gelegenheid. In dit artikel leggen we uit hoe je een bruiloft zonder kinderen op de juiste manier organiseert.

Misschien hebben jullie niets met kinderen of vinden jullie de gebeurtenis niet bij deze doelgroep passen. Wat je reden ook is: de keuze is aan jullie. Wanneer jullie ervoor kiezen om een bruiloft zonder kinderen te organiseren, is het goed om te weten dat dit vragen zal oproepen bij ouders. Veel ouders zullen zich afvragen waarom kinderen niet welkom zijn. Beslis van tevoren samen welk antwoord jullie hierop gaan geven.

Feest voor volwassenen

Je kan meerdere redenen hebben om kinderen niet uit te nodigen op de bruiloft. Er bestaat het risico dat de kids gaan huilen of jammeren tijdens de ceremonie. Dit kan het moment verpesten. Ook kan het zo zijn dat je wil dat ouders gewoon een leuke dag hebben en zich vol kunnen focussen op de bruiloft. Wanneer de kleintjes mee zijn, moeten zij constant op hun hoede zijn. Je wil natuurlijk ook niet dat je beste vriendin vroegtijdig naar huis vertrekt omdat de kleintjes naar bed moeten. Als reden kan je dus opgeven dat je de bruiloft echt ziet als een feestje voor volwassenen.

Je loopt het risico dat ouders zeggen dat dit niet geldt voor hun kinderen. Natuurlijk zal iedere ouder dat zeggen, maar kinderen zijn nou eenmaal onvoorspelbaar. Stel je voor dat ze gaan spelen met die prachtig gedoceerde tafels of dat ze hun voetjes ophalen aan een glas dat op de grond is gevallen. Misschien hebben ze zelfs al een hapje van de bruidstaart genomen die jullie net willen gaan aansnijden.

Discussie voorkomen

Mochten ouders met je in discussie gaan, dan kan je dit voorkomen door andere redenen aan te halen. Het budget is bijvoorbeeld een goede reden waar andere mensen zich vaak in kunnen vinden. Vaak betaal je voor kinderen ook de volle mep terwijl zij minder eten en drinken. Daarnaast moet je vaak ook extra organisatorische maatregelen treffen wanneer er kinderen op de bruiloft komen. Je wil immers niet dat de kleintjes zich gaan vervelen of het driegangendiner niet lekker vinden.

Om verdere discussie met ouders te voorkomen, is het belangrijk dat je één lijn trekt. Ga dus voor een bruiloft met kinderen of zonder kinderen, maar maak geen uitzonderingen. Dit zal veel vragen oproepen bij ouders. Waarom mogen nichtjes en neefjes wel mee en andere kinderen niet? Het is lastig om dit uit te leggen en je kan mensen hiermee kwetsen. Wil je toch een paar kinderen uitnodigen op de bruiloft? Zoals het bloemenmeisje? Laat dit dan wel weten aan de gasten met kinderen. Zo voorkom je discussies op de grote dag.

Middenweg

Vind je het moeilijk om een deel van de kinderen wel uit te nodigen en het andere deel niet? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Je kan er daarom ook voor kiezen om iets anders te organiseren. Ga voor een middenweg waar iedereen zich prettig bij voelt en richt een speciale ruimte in voor de kinderen tijdens de bruiloft. Zo kunnen zij zich de hele dag vermaken. Huur een oppas in die de kinderen tijdens de bruiloft in de gaten houdt en ze vermaakt. Zo hebben de ouders ook geen omkijken naar de kinderen en kunnen ze toch mee naar de bruiloft. Er zijn verschillende manieren waarop je kinderen kan vermaken tijdens de bruiloft. Lees bijvoorbeeld eens ons blog: hoe blijft een bruiloft leuk voor kinderen? Bekijk ook deze tips voor een kindvriendelijke bruiloft.

Uitnodigen

Wanneer je hebt besloten dat het feest zonder kinderen zal plaatsvinden, moet je dit goed en tijdig aangeven. Pak de telefoon en bel de gasten met kinderen op. Op die manier kan je op een nette manier toelichten dat het een bruiloft zonder kinderen wordt. Zij kunnen tijdig een oppas regelen en weten wat ze kunnen verwachten. Het is goed om deze ouders te bellen voordat de uitnodigen de deur uit zijn. Op de uitnodigingen hoef je vervolgens niet specifiek te vermelden dat het een bruiloft zonder kinderen is. Geef welk specifiek aan wie je uitnodigt. Ga dus niet voor ‘familie de Boer’, maar kies voor Anke en Jan de Boer.

Inspiratie

Na dit artikel besloten dat je de kinderen liever wel bij de bruiloft betrekt? Lees dan onze blog over trouwen met kinderen op de bruiloft. Daar lees je alles over de verschillende taken die je kinderen kan geven en welke voorbereidingen je moet treffen. Meer inspirerende artikelen vind je in ons online trouwmagazine. Daar vind je niet alleen de laatste trends, maar ook handige checklists en leuke voorbeelden.Gerelateerde producten

Bekijk alle gastenboeken in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker