De speech van de bruidegom

Volgens de traditie geeft de bruidegom een speech tijdens het avondfeest. Hij brengt een mooie toost uit en bedankt de gasten voor hun aanwezigheid. Leuk, zo’n speech, maar hoe pak je dit nou aan? Misschien heb je een beetje plankenkoorts of weet je niet goed wat er van je wordt verwacht. We vertellen je in dit artikel alles over de speech van de bruidegom.

Hoewel de speech meestal door de bruid wordt gegeven, mag je dit ook samen met de bruid doen. Handig als het zweet je uitbreekt of wanneer je dreigt stil te vallen. De bruidegom kan je op die manier bijstaan en je aanvullen waar nodig. Het is immers een dag die jullie samen vieren. Of je de speech nu samen of alleen geeft: een goede voorbereiding is altijd heel belangrijk.

Voorbereiding

Begin op tijd met het voorbereiden van deze speech. Misschien ben je het gewend om een grote groep mensen aan te spreken. In dat geval is het voor jou waarschijnlijk makkelijker om de speech voor te dragen. Ben je dit niet gewend? Oefen de speech dan meerdere keren voor de spiegel. Je kan de speech ook in het bijzijn van bijvoorbeeld je getuige of je ouders oefenen. Zij kunnen je eventueel tips geven en je merkt snel genoeg of de speech goed loopt.

De speech wordt tijdens het avondfeest voorgedragen. Meestal is dit aan het begin of aan het einde van je avond. Je timing is heel belangrijk. Wanneer je de speech te vroeg geeft, kunnen de gasten denken dat het feest al is afgelopen. Dat wil je voorkomen. Geef je de speech te laat? Dan loop je het risico dat een deel van de gasten al is vertrokken en je speech mist. Overleg dit goed met de ceremoniemeester.

Speech schrijven

Nu je weet hoe de speech ongeveer in zijn werk gaat, is het belangrijk om de juiste woorden op papier te zetten. In de speech moet duidelijk worden dat je iedereen bedankt voor deze mooie dag, voor hun aanwezigheid. Je kan je bruid ook bedanken in de speech. Als je dit wil doen, is het gebruikelijk om hiermee te beginnen. Daarnaast bedank je ook jouw dierbaren. Denk bijvoorbeeld aan je eigen ouders, schoonouders, getuigen, ceremoniemeester maar ook aan het bruidspersoneel. Lees ook deze 10 tips.

Je kan ervoor kiezen om bij bepaalde personen wat langer stil te blijven staan. Vertel bijvoorbeeld een leuke anekdote over de bruid of over de ceremoniemeester. Let er wel op dat de speech niet te lang wordt. Dat kan ervoor zorgen dat mensen afhaken en het niet interessant meer vinden. Een goede richtlijn is een speech van ongeveer vijf minuten.

Het is daarnaast leuk om even stil te staan bij de verlovingstijd. Vertel wat over de hoogtepunten of vertel een grappig verhaal over het zoeken van de juiste trouwlocatie. Vervolgens sluit je de speech af en proosten jullie op de toekomst. Je kan aan het einde van de toespraak een bruggetje maken naar het begin van de speech. Op die manier vertel je een mooi rond verhaal.

Inspiratie

Lees hier meer tips over hoe je een trouwspeech schrijft en de opbouw van en naar de bruiloft speech.Gerelateerde producten

Bekijk alle bruidegom-en-bruidsjonkers in de trouwshop


Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Log in met e-mail account

Wachtwoord vergeten?
----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker