Favoriet

Het vinden van een geschikte trouwlocatie

De trouwlocatie breekt of maakt de grote dag. Logisch dat je veel tijd wil uittrekken voor het bepalen van een geschikte trouwlocatie. Het vinden van een geschikte locatie hangt af van jullie persoonlijke voorkeuren zoals thema, stijl, budget en het aantal gasten. In dit artikel bespreken we uitgebreid waar je rekening mee moet houden om een geschikte trouwlocatie te vinden. 

Het aanbod aan trouwlocaties in eindeloos waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Nederland kent duizenden officiële en niet-officiële locaties waar jullie het ja-woord tegen elkaar kunnen uitspreken. Dan hebben we het nog niet eens over locaties in het buitenland. Het is daarom goed om eerst samen te bepalen welke richting jullie op willen. 

Allereerst is het bij het vinden van een geschikte trouwlocatie belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Trek er een paar dagen voor uit om je te oriënteren op de mogelijkheden en locaties. Vervolgens gaan jullie aan de slag met onderstaande checklist om het aantal trouwlocaties te beperken.

Checklist trouwlocatie bepalen

Om een geschikte trouwlocatie te vinden, is het belangrijk om jezelf een aantal belangrijke vragen te stellen. Hieronder hebben wij de belangrijkste vragen op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Afstand

 • Willen we in Nederland of in het buitenland trouwen?
 • Willen we trouwen binnen of buiten onze woonplaats?
 • Is de afstand naar de trouwlocatie haalbaar voor alle gasten?
 • Moeten we rekening houden met bepaalde gasten bij het kiezen van een geschikte trouwlocatie?
 • Willen we dat de gehele bruiloft op één of meerdere plekken gaat plaatsvinden?
 • Gaan we voor een officiële trouwlocatie?
 • Willen we gasten de mogelijkheid geven om te overnachten?
 • Willen we een bepaald thema aan de bruiloft hangen?
 • Hoeveel gasten willen we uitnodigen?
 • In welk seizoen willen we trouwen?
 • Vind de bruiloft binnen of buiten plaats? 
 • Komen er kinderen? Gaan we op zoek naar een kindvriendelijke locatie?
 • Willen we een locatie die exclusief voor ons beschikbaar is op de grote dag?
 • Hebben we nog andere specifieke wensen waar de trouwlocatie aan moet voldoen?

Moodboard

Door de vragen van de checklist te beantwoorden, hebben jullie nu een globaal idee waar de trouwlocatie aan moet voldoen. Als jullie dit weten, is het tijd om dieper in te gaan op het thema en de stijl van jullie droomdag. Een gemakkelijke manier om dit te bepalen, is het maken van een moodboard. Ga hier samen voor zitten en maak een moodboard op de computer of op papier. Pak een stapel tijdschriften of blader op internet door Pinterest en Instagram om de stijl te bepalen. 

De belangrijke elementen laat je vaker terugkomen op het moodboard. Dat is een goede methode om de prioriteiten op een rij te zetten. Speelt het eten bijvoorbeeld een belangrijke rol? Laat dit dan naar voren komen in het moodboard. Voor het maken van een moodboard mogen jullie gerust een hele dag uittrekken. Ook op TopTrouwen.nl vind je een grote hoeveelheid aan inspirerende foto's.

Thema

Kijk bij het maken van het moodboard ook wat kenmerkend is voor jullie als stel. Dit kunnen jullie tot uiting laten komen door een bepaald thema aan de bruiloft te hangen. Wat dachten jullie van een winterse wedding, een glitterthema of een bepaald land als thema? Hier lees je meer over themabruiloften.

Misschien is er wel een bepaalde hobby die jullie delen of is de manier waarop jullie elkaar hebben leren kennen bijzonder. Kijk hoe je dit kan verwerken in een thema en bedenk wat voor trouwlocatie hier bij past. Bedenk ook welke kleuren tot uiting moeten komen op de grote dag. De kleuren bepalen voor een groot deel de stijl op de grote dag. Het is daarom belangrijk dat deze  goed op elkaar afgestemd zijn.

Houden jullie allebei van de zomer of hebben jullie een gemeenschappelijke herinnering aan het strand? Kijk dan eens naar een trouwlocatie aan het strand en ga voor een trouwdatum waarop het weer het minste roet in het eten kan gooien. Toch is het weer in Nederland nooit zeker. Het is daarom verstandig om altijd een back-up plan te hebben. Zorg ervoor dat je dit goed bespreekt met de trouwlocatie. Hier vind je meer over de voor- en nadelen van trouwen op het strand.

Lijst opstellen 

Na het doorlopen van de checklist en het bepalen van een thema, hebben jullie precies voor ogen hoe de bruiloft eruit moet komen te zien. Op basis van het moodboard en het thema stellen jullie een lijst op met potentiele trouwlocaties. Wij adviseren om deze lijst te beperken tot tien locaties waar jullie allebei een goed gevoel over hebben.

Bij de keuze van een geschikte locatie, is het altijd aan te raden om meerdere locaties te bezoeken. Logisch, je hebt anders geen vergelijkingsmateriaal en misschien loop je de perfecte locatie wel mis. Bekijk echter niet te veel locaties omdat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Bepaal van tevoren of de locaties voldoen aan jullie belangrijkste eisen. Zoek hier de mooiste trouwlocaties.

Trouwlocaties bezoeken

Wanneer de lijst met trouwlocaties is opgesteld, is het tijd om een afspraak te maken met de trouwlocaties. Om onverwachte verassingen te voorkomen, is het belangrijk om dit bezoek goed voor te bereiden. Dit doe je door de juiste vragen op papier te zetten. Bekijk wat voor jullie belangrijk is. Ga uit van deze 33 vragen die je aan de trouw- of feestlocatie kunt stellen

Het bezoeken van een trouwlocatie doe je ongeveer tien maanden voor de bruiloft. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn, want de locaties zitten vaak al ver van tevoren volgeboekt. Vind de ceremonie plaats in de kerk? Kijk dan ook of deze op de grote dag beschikbaar is en houdt ook rekening met de afstand tussen de locaties. Je wil immers voorkomen dat de gasten de hele dag aan het reizen zijn.

Het budget 

Tot nu toe hebben we het budget van de locatie nog niet uitvoerig besproken. Toch is het belangrijk om hier goed bij stil te staan. Wanneer de ceremonie in de kerk is, zijn jullie de parochie een bijdrage verschuldigd. Dit kan oplopen tot 500 euro. De kosten van een bruiloft lopen hoog op, wanneer je gaat voor een feest en een receptie. Als dit niet in het budget past, is het verstandig om een keuze te maken. Gemiddeld besteden bruidsparen 3.000 tot 6.000 euro aan de trouwlocatie. Bepaal samen hoe hoog de locatie op jullie prioriteitenlijst staat om een budget vast te stellen. 

Besparen op de locatie? Kijk dan of je vrienden of kennissen hebt die over een locatie beschikken. Het kan ook voordelig zijn om te trouwen in je achtertuin. Toch kan dit juist ook hoog oplopen omdat je verschillende leveranciers moet inschakelen. In dit artikel lees je meer over trouwen in de achtertuin

Besparen op de locatie

Besparen op de locatie kan ook door rekening te houden met de periode. Op drukke dagen is het nou eenmaal duurder om de locatie af te huren omdat er meer gegadigden zijn. Daarnaast is het aan te raden om vooraf goede prijsafspraken met de locatie te maken. Zo sta je achteraf niet voor onverwachte kosten. 

Kijk ook eens of je bepaalde prijsafspraken kan maken met leveranciers die bekend zijn bij de trouwlocatie. Zij hebben vaak veel ervaring met het organiseren van bruiloften waardoor prijsafspraken mogelijk zijn. Een andere optie om te besparen, is door een weddingplanner in te schakelen. Ook hij of zij beschikt vaak over de juiste connecties en helpt daarnaast om het budget voor de bruiloft te beheren.

Trouwlocatie kiezen

Wanneer jullie een frisse blik op het budget hebben geworpen en een aantal locaties hebben bezocht, is het tijd om de knoop door te hakken. Misschien zijn er nog zaken die jullie moet heroverwegen. Die ene locatie is misschien toch te duur, maar was helemaal naar wens. Kijk dan eens of jullie nog kunnen schrappen in de gastenlijst. Voel je niet verplicht om bepaalde gasten uit te nodigen, het is jullie dag. Meer gasten zorgt nou eenmaal voor meer kosten.

Vinden jullie het lastig om de knoop door te hakken? Kijk dan samen nog eens naar de prioriteitenlijst die jullie voor de locatie hebben opgesteld. Welke locatie komt hier voldoet hieraan? Nog belangrijker is het gevoel dat jullie bij de locatie krijgen. Laat dit altijd de doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een geschikte trouwlocatie. Toch nog twijfels? Aarzel dan niet om nog een aantal locaties te bezoeken of opnieuw een afspraak te maken met de locatie. Zij willen immers ook dat dit de dag van jullie leven wordt. 

Definitieve locatie

Het is verstandig om de tijd te nemen om de juiste locatie te kiezen. Voordat jullie het definitief maken, is het verstandig om 24 uur bedenktijd aan te houden. Slaap er een nachtje over en hak dan de knoop door. Is de keuze op een bepaalde locatie gevallen? Zorg dan dat jullie goede afspraken maken en vraag een offerte aan. Neem het draaiboek van de grote dag ook door met de betrokkenen van de locatie. Dan is het nu tijd om de officiële uitnodigingen te versturen. Hier lees je hoe je dat het beste doet. 


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu
Gerelateerde productenBekijk alle uitnodigingen-kaarten in de trouwshop