Hoe kies je de stof voor je trouwjurk en welke stoffen zijn er?

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Het moment is aangebroken dat je op zoek gaat naar de perfecte jurk voor een onvergetelijke dag. Dit kan best lastig zijn: er is enorm veel keuze uit verschillende stoffen en materialen. We helpen je graag een handje door de kenmerken van de meest voorkomende stoffen te benoemen.

Misschien heb je nog helemaal niet nagedacht over de stof van de jurk, maar het is zeker iets om bij stil te staan. De verschillende bruidsstoffen hebben allemaal een andere uitstraling en zorgen voor een uniek effect. Iedere stof heeft zijn eigen kenmerken en daar komen voor- en nadelen bij kijken.

Verschillende soorten stoffen

Het gaat niet alleen om het comfort, maar ook om de uitstraling van een bepaalde stof. De ene bruid loopt nou eenmaal liever in een satijnen jurk terwijl er ook veel liefhebbers van zijden, brokaat en kant zijn. Na het lezen van dit artikel kan je een goede afweging maken in de verschillende soorten stoffen om jouw droomjurk te kiezen.

Zijden

Zijden is een prachtige glanzende dunne stof die je waarschijnlijk wel kent. Het heeft een klassieke, vrouwelijke en feestelijke uitstraling en is daardoor perfect voor een trouwjurk. De stof voelt glad aan op de huid en oogt kostbaar. Zijde is een natuurlijk product waardoor er een aardig prijskaartje kan hangen aan een zijden jurk. Binnen deze stof heb je nog verschillende soorten. Zo is er doupion zijde en geborduurd zijde.

Satijn

Satijn is één van de meest gebruikte stoffen bij de productie van trouwjurken. Het is een soepel vallende stof met een glanzende look. Het is eigenlijk een variatie op zijden, maar het wordt in dit geval niet gemaakt van natuurlijke producten. Het heeft daardoor een iets andere uitstraling dan natuurlijk zijden, maar het is minder prijzig.

Brokaat

Ga je voor een echte prinsessenbruiloft met een koninklijke jurk? Dan is de volle, zware stof brokaat voor jou gemaakt. In deze dikke stof kunnen patronen geweven worden waardoor je een elegante en feestelijke look kunt creëren.

Kant

Wil je een gewaagde look? Of net even wat anders? Ga dan voor een kanten jurk. Met deze stof kun je alle kanten op. Het is in verschillende prijsklassen te krijgen en makkelijk te combineren met andere stoffen. Kanten jurken worden in sommige gevallen nog met de hand gemaakt waardoor er een aardig prijskaartje aan kan hangen, maar daardoor heb je wel een echte classy, romantische uitstraling te pakken.

Organza

Organza is een doorschijnende stof met een subtiele glans. Je ziet deze stof eigenlijk bijna niet bij de traditionele trouwjurken. Voor wie wat anders wil, is dit een geschikte stof. Vaak bestaan trouwjurken van organza slechts voor een deel uit deze stof. Zo worden er bijvoorbeeld details mee afgewerkt of strikken en stroken mee gemaakt.

Voile

Hetzelfde geldt voor voile. Deze stof van katoen is doorschijnend en wordt vaak over een stof heen gebruikt om een mooie afwerking te realiseren. Bijvoorbeeld als bovenstof bij een satijnen bruidsjurk. Je krijgt hierdoor een mooi glanzend effect.

Organdie

Wil je het nog iets gewaagder? Ga dan voor de meest transparante stof die de mode-industrie rijk is. De stof is erg kreukgevoelig, maar het is een zeer populaire stof. Meerdere lagen over elkaar zorgen voor een mooi effect. Het is bijvoorbeeld erg mooi als deze stof in de rok van de jurk wordt verwerkt.

Tule

Tule is net als organza halftransparant. Het heeft echter een grovere structuur en wordt daarom vaak gebruik voor sluiers en overrokken. Door met meerdere lagen te werken, krijgt de jurk meer volume. Dat geeft bijvoorbeeld een erg mooi effect in bij de rok van de jurk. Er zijn veel mooie trouwjurken met tule. Je ziet dit vaak bij echte prinsessenjurken.

Chiffon

Chiffon is een soepele, maar zware stof. Het is een matte stof en het schijnt lichtjes door. Het is een fijne stof wanneer je in de zomer trouwt omdat het lekker luchtig is. Je ziet dit eigenlijk niet bij de traditionele jurken, maar het geeft een erg mooi effect als je voor een bohemian thema gaat. De stof wordt vaak ook gebruikt voor doorzichtige mouwtjes vanwege de lichte en soepele eigenschappen. De echte kwaliteitsjurken van chiffon worden van 100% zijde gemaakt en er hangt daardoor een aardig prijskaartje aan.

Bruidsstof

Wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaalde soort stof, kan je ervoor kiezen om de jurk zelf te ontwerpen. Bij een bruidsmodezaak kan je de soort stof kiezen en vervolgens aan de slag gaan met het ontwerp. Je kan ook kiezen voor een combinatie van bepaalde stoffen. Je kiest de soort stof, de voering en bekijkt ook de afwerking van de jurk zoals corsages, ritsen en knopen. Wanneer de jurk volledig op maat wordt gemaakt, hangt hier echter wel een aardig prijskaartje aan.

Inspiratie

Het vinden van de perfecte jurk is niet bepaald een makkelijke klus. We helpen je graag een handje op weg met onze inspirerende blogs. Bekijk bijvoorbeeld de bruilofttrends van 2018 en onze trouwjurk checklist. Heb je ook al gedacht aan andere kledingstukken? We helpen je een handje op weg met de trouwschoenen in het artikel hoe kies ik de beste trouwschoenen voor mijn bruiloft? Daarnaast is de trouwjurk een flinke kostenpost binnen het totaalplaatje. Gelukkig kan je hier gemakkelijk op besparen: 10 manieren om te besparen op de trouwjurk.







Gerelateerde producten

Bekijk alle kleding/jurken/trouwjurken in de trouwshop






Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker